24/4/15

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ
Για πρώτη φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο αναγνώρισε την Πέμπτη το βράδυ, η Γερμανία τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν από έναν αιώνα αναλαμβάνοντας παράλληλα το μερίδιό της ευθύνης που της αναλογεί.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε ομιλία του σε θρησκευτική τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» τον οποίο απέρριπτε για πολλά χρόνια το Βερολίνο.
Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επισήμως τον όρο αυτό, τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία αν και έχει αναγνωριστεί από περίπου είκοσι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ρωσία.
Ο Γερμανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη Γενοκτονία των Αρμενίων».
Με την αναγνώριση της γενοκτονίας, το Βερολίνο διακινδυνεύει να διαταράξει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, έναν σημαντικό σύμμαχο της χώρας.

2 σχόλια:

  1. Αλλη μια εξυπνη κίνηση των Γερμανων να καθαρίσουν το παρελθόν για να επανέλθουν στον παγκόσμιο χάρτη ως 1η δύναμη της Ευρωπης και της εγγύς περιφέρειας. Αυτό είναι γεωπολιτική στρατηγική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υποκρισια; εχουν καθολου σεβαστει και αναγνωρισει τους αλλους που σεβαστηκαν την ανθρωπινη ζωη; γενοκτονιες μονο ορισμενοι λαοι εχουν διαπραξει και αυτο φοβουμαι δεν ειναι τυχαιο

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.