8/9/09

Ε.Ε.: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα σε δαπάνες για R&D

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά πόρους για έρευνα και ανάπτυξη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, το 2007 η Ελλάδα δαπάνησε 1,311 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,57% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το ποσοστό έμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το 2006, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως σημείωσε πτώση από το 2001, όταν ήταν 0,58%. Αυτό μας κατατάσσει στην 23η θέση στη σχετική λίστα, καθώς είμαστε μπροστά μόνο από τις Ρουμανία (0,53%) Βουλγαρία (0,48%), τη Σλοβακία (0,46%)και την Κύπρο (0,45%).

Ο σχετικός μέσος όρος για την Ε.Ε είναι 1,85%, με τις Σουηδία (3,60% επί του ΑΕΠ), Φιλανδία (3,47%) και Αυστρία (2,56%) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.


Αντίθετα, το 1,4% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα το 2007 ασχολούνταν στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ένα ποσοστό πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,6%) ενώ το 40,9% των Ελληνικών επιχειρήσεων είχε την ίδια χρονιά “καινοτόμες δραστηριότητες”, με τον μέσο όρο της Ε.Ε στο 38,9%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, ο μέσος όρος των δαπανών της Ε.Ε. για έρευνα και ανάπτυξη το 2010 πρέπει να αγγίζει το 3% επί του ΑΕΠ.
Πηγή capital.gr

1 σχόλιο:

  1. "Αντίθετα, το 1,4% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα το 2007 ασχολούνταν στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ένα ποσοστό πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,6%"

    Αν και είναι λίγο γενικό είναι πολύ λογικό μια και την έρευνα στην Ελλάδα την επωμίζονται κυρίως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με πενιχρές αμοιβές από αστεία προϋπολογιζόμενα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία όμως σε αποτελέσματα και δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι εφάμιλα μεγάλων ξένων πανεπιστημίων της Ευρώπης.
    Το φιλότιμο και το μεράκι των παιδίων μας είναι αυτό που κρατάει όρθια τα πανεπιστήμιά μας, όσο και αν θέλουν κάποιοι, που καλύπτουν μέχρι και τις δαπάνες για τα κορδόνια των υποδημάτων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τα υποβαθμίσουν για να ανοίξουν την "αγορά" στο συγκεκριμένο τομέα.

    Είναι λυπηρό όταν τα αναλώσιμα των Η/Υ σε ένα μικρό δήμο της χώρας ξεπερνούν τα 150.000-200.000Ευρώ τον χρόνο στα ερευνητικά μας εργαστήρια να δουλεύουν απογευματα χωρίς θέρμανση και μοιράζονται κυριολεκτικά και το στυλό....!!!!!

    Observer

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.