27/2/19

Τεμάχιο 10: Την Πέμπτη τα καλά νέα για γεωτρήσεις ExxonMobil

Η κυπριακή κυβέρνηση και η ExxonMobil ανακοινώνουν αύριο από κοινού τα αποτελέσματα των δύο ερευνητικών γεωτρήσεων που διενήργησε η κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αντιπρόεδρο της Exxon Τρίσταν Άσπρεϊ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.
Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Αν και δεν επιβεβαιώνεται η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ωστόσο, εκτιμάται πως η παρουσία του αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού καταδεικνύει θετικές εξελίξεις. 
Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΠΕ πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα: ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.

ΠΗΓΗ: Philenews/ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.