25/2/19

Σαρδηνία: Μεγάλη νίκη για τον κεντροδεξιό υποψήφιο με 49% - Κυριαρχία για τη Lega, καταποντίζονται τα Πέντε Αστέρια

Μόλις 10% συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων
Προς μεγάλη εκλογική νίκη οδεύει ο κεντροδεξιός υποψήφιος στις τοπικές εκλογές της Σαρδηνίας, αποτέλεσμα το οποίο αντικατοπτρίζει την κυριαρχία της Lega του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και την αποδυνάμωση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, του κυβερνητικού του εταίρου Luigi Di Maio.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο κεντροδεξιός υποψήφιος Christian Solinas συγκεντρώνει ποσοστό 49,4%.
Τον Solinas στηρίζει η συμμαχία Lega, Forza Italia και Fratelli di Italia.
O υποψήφιος της κεντροαριστεράς Massimo Zedda συγκεντρώνει ποσοστό 33%.
Ποσοστό μόλις 10% συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Francesco Desogus. 
Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική ήττα των Πέντε Αστέρων, μετά τις εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο.
Σημειώνεται ότι τα Πέντε Αστέρια είχαν λάβει ποσοστό 42,5% στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου. Τα Πέντε Αστέρια υπογραμμίζουν ωστόσο ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές στην Σαρδηνία και ότι είναι πρώτη δύναμη όσον αφορά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. 
Το εκλογικό σύστημα προβλέπει «διπλή ψήφο» στον υποψήφιο περιφερειάρχη και στα διάφορα ψηφοδέλτια των πολιτικών δυνάμεων.
Η Forza Italia του Silvio Berlusconi εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, αλλά υπογραμμίζει παράλληλα ότι η ψήφος στη Σαρδηνία επιβεβαιώνει ότι η Lega, χωρίς συμμάχους, δεν διαθέτει τα αναγκαία ποσοστά για να μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της.
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος κρίνει απόλυτα θετικό το αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει και μια νέα αρχή για την προοδευτική παράταξη, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση ενός διαφορετικού προφίλ μετά την «πολιτική συνταξιοδότηση» του Matteo Renzi. 
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακές εκλογές.
«Δεν νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την εθνική κυβέρνηση», τόνισε ο Conte από το περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αίγυπτο.

www.bankingnews.gr

5 σχόλια:

  1. Δεν είναι και πολυ ενδεικτικές οι εκλογες αυτές για ενα σοβαρό λόγο.Τα κομματα που κατέβηκαν ηταν παρά πολλα , αρκετά απο τα οποία ανάμεσα τους και στο συνδυασμό της Λέγκια του Βορρά αυτονομιστικα ! Δηλαδή θέλουν την ανεξαρτησία η το καλυτερο την αυτονομία της Σαρδηνίας απο την Ιταλία τα περισσότερα εντός της ΕΕ ! Σαν τους γιαλαντζί αυτονομιστές Βάσκους και Σκωτσέζους,.Κανενα κομμα δεν ξεπέρασε μονο του το 12 % Αλλά αν αθροίσουμε τους συνασπισμούς στο περίεργο εκλογικό σύστημα βγάζει αυτά τα αποτελέσματα.Προςωπικως θεωρώ πολυ πιο καθαρό ως κινημα το κινημα των 5 αστέρων απο τη Λέγκια του Βορρά που ειναι ψευτοευρωσκεπτικιστες.Γενικα όπου ακούω ευρωσκεπτικισμός μαγκωνομαι,Δηλαδή ειμαστε υπερ της Ευρώπης αλλά το σκεπτομεθα ... Η παράδοξοτης ειναι η παρουσία του κόμματος του Σαλβινι στην εδω ειδησεογραφία ως εθνικιστικού κόμματος ... Αλλο ακροδεξιό κι αλλο εθνικιστικό ... Αυτονομία του Βορρά θελει ο άνθρωπος δηλαδή αν ζούσε ο Μουσολινι θα ηταν στα κάτεργα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O ευρωσκεπτικισμός είναι υπέρ τής ΕΕ, αλλά όχι με την μορφή που έχει σήμερα (αυταρχισμός των Βρυξελλών, κανένα περιθώριο εθνικής πολιτικής, ξεκλήρισμα των εθνών, καπέλωμα από την Γερμανία κλπ.). Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  2. Ο κ.Νατιβιστ εχει δικιο..
    Βεβαια η υπαρξη αλλης ΕΕ..ειναι ας πουμε ονειρο θερινης νυχτας..Σαν να πιστευεις στα φαντασματα...Η υπαρχουσα ΕΕ...ειναι οτι βλεπουμε...ενωση λαδιου με νερο...γαιδαρου με κροκοδειλο...κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου. Οι ΗΠΑ είναι κράτος, πράγμα που δεν είναι η ΕΕ, όμως αφήνουν "περιθώριο ζωής" στις πολιτείες των, πράγμα που δεν κάνει η ΕΕ με τα κράτη-μέλη της. Αφήνουν την εφαρμογή νόμων και πολύ σοβαρών μάλιστα (π.χ. επίσημη γλώσσα, ποτοαπαγόρευση, θανατική ποινή), στην διάκριση των πολιτειών και δεν καθιστούν την εφαρμογή των υποχρεωτική επί ομοσπονδιακού επιπέδου. Οι Βρυξέλλες, αντιθέτως, απαιτούν την εφαρμογή των κανονισμών (νόμων) των αδιακρίτως απ' όλους, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν ιδιαιτερότητες εθνών και κρατών-μελών, πράγμα που συναντά, ως φυσικόν, αντίδραση και δημιουργεί τον ευρωσκεπτισκιμό.

      Διαγραφή
  3. o σολινας ωστόσο γράφεται με ωμέγα και ήτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.