27/2/19

H τρίτη Αυταπάτη


Η χώρα για να ξεφύγει χρειάζεται ένα πραγματικό σοκ που θα ανατρέψει όλες τις κυρίαρχες αυταπάτες της χαμένης δεκαετίας
Φώτης Γεωργελές
Aν τέτοιες μέρες, Φεβρουάριο του 2015, έλεγες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει Μόναχο, να τον βραβεύσουν οι Γερμανοί για τη συμβολή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα σε έλεγαν προβοκάτορα. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, ο χρόνος έγινε πιο πυκνός. Γεγονότα και συμπεριφορές που παλιότερα χρειάζονταν δεκαετίες για να αναπτυχθούν, τώρα εκτυλίσσονται μέσα σε μήνες ή λίγα χρόνια. Τον τελευταίο καιρό είναι φανερή μια έντονη επιτάχυνση των εξελίξεων.
Θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν περισσότερο θλιβερή, αυτή η προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού προσωπικού της κρίσης που οδηγεί σε ένα κόμμα-ομπρέλα, μέσα στο οποίο πρώην βουλευτές της ΝΔ οδηγημένοι από το πνεύμα του «καραμανλισμού», συναντούν στον Σύριζα πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στρατεύονται στο «προοδευτικό μέτωπο» εναντίον της ακροδεξιάς, παρέα όμως με βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Αυτό το «απόλυτο» πολιτικό προϊόν τρία σε ένα, όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κόμμα, είναι από μόνο του αποκαλυπτικό για όλες τις ψευδείς αντιθέσεις, τα πλαστά διλήμματα και τις κομματικές σημαίες ευκαιρίας που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Για τη συνέχεια AthensVoice




14 σχόλια:

  1. Να σου πω και εγώ ότι πλέον ο περισσότερος κόσμος τα πολιτικά κόμματα τα έχει γραμμένα στα παλιά του παπούτσια !!! Τώρα βλέπει ποιός είναι κοντά του , ποιος είναι προς το συμφέρον του και ψηφίζει !! Το αν τον κοροϊδεύει είναι ένα άλλο θέμα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην ζωή συνήθως,στην Ελλάδα τουλάχιστον,όταν κάποιοι γνωστοί ή φίλοι σου ζητούυν μιά χάρη,σκίζεσαι να τους εξυπηρετήσεις,εφ'όσον αυτό περνάει από το χέρι σου.
    Σωστά;
    Πόσω μάλλον αν κατέχεις κάποια θέση με αυξημένες αρμοδιότητες.
    Οπότε,αυτή η υπόθεση της κομματοκρατίας δεν νομίζω να ευσταθεί απόλυτα.
    Το πρόβλημα της χώρας προκλήθηκε από την μία και βασική ΑΥΤΑΠΑΤΗ που μας δημιούργησε η Ε.Ε.
    Και αυτό δεν ήταν άλλο από την αυταπάτη του "φθηνού χρήματος" δηλ. των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού,μόλις η χώρα εισήλθε στην ζώνη του Ευρώ.
    Μιά αυταπάτη που διαλύθηκε,όταν φύσηξε ο άνεμος της απάτης των τοξικών ομολόγων των προερχομένων πέραν του Ατλαντικού.
    Πέραν τούτου,νομίζω ότι παρατηρήθηκε ταυτόγχρονα μία μαζική απόσυρση των ξένων επενδύσεων εν Ελλάδι,γιά την οποία σε τίποτα δεν φταίει το πελατειακό κράτος.
    Εν τέλει,αυτή η πιπίλα της κακής κομματοκρατίας που στην ουσία αφορά το πολιτικό σύστημα στην χώρα εν συνόλω,σε τίποτα δεν επηρέασε την κρίση κατά την άποψή μου,αλλά αποτελεί το άλλοθι γιά ένα προαναγγελθέν φόνο από τον ξένο παράγοντα.
    Τόσο δε πολιτικό σύστημα της χώρας,όσο και οι κατέχοντες τα δίκτυα ενημέρωσης, είναι απολύτως ένοχα γιά την τυφλή εμπιστοσύνη ,ίσως από φόβο,που έδειξαν και δείχνουν στον ξένο παράγοντα.
    Αρα το άρθρο.είναι εκτός τόπου και χρόνου,προκαλώντας μεγαλύτερο κακό παρά καλό,διότι δεν ανιχνεύει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και άρα σε τίποτα δεν βοηθά την σωστή διάγνωση και επίλυση του.

    Αν αληθεύει δε ότι από το 2011 έως το 2016 παρατηρήθηκε προς την τουρκία εκροή 30 δις ευρω , τότε νομίζω ότι αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι γιά όλα στην χώρα φταίει η υπέρμετρη τάση εμπιστοσύνης που δείχνουμε σε οτιδήποτε πέραν του Ελληνικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει ο αρθρογράφος:
    «...δεν υπάρχουν κάποιοι πιο πατριώτες, πιο «φίλοι του λαού», που θα πολεμήσουν καλύτερα από τους «δοσίλογους και τους γερμανοτσολιάδες». Δεν υπάρχουν μάγκες που σκίζουν τα μνημόνια, διαγράφουν τα χρέη, χαρίζουν με «σεισάχθεια» τα δάνεια, «δεν πληρώνουν» τίποτα και παίρνουν από πάνω κι άλλα τόσα για γερμανικές αποζημιώσεις από το 1940...».

    Προφανώς δεν υπάρχουν, ΑΛΛΑ και αν υπήρχαν τέτοιοι μάγκες, τι θα γινόταν την επόμενη μέρα; Πως θα γινόταν το 'θαύμα' να μετατραπούμε σε βιώσιμο κράτος;
    Το άρθρο εγκαλεί τους πολιτικούς απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ για αθέτηση υποσχέσεων, αποσιωπά όμως το πως έφτασε η χώρα σε αυτή την κατάσταση, και ποιοι έχουν ευθύνη για συγκεκριμένες επιλογές, που έφεραν τελικά και το κόμμα (ο Θεός να το κάνει) του 3% να γίνει κόμμα εξουσίας...Τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ομάδα ανερμάτιστων ιδεοληπτικών ανθρώπων, μια 'ΜΚΟ' ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ (αυτού του επιπέδου και της επικινδυνότητας είναι η διακυβέρνησή του).
    Το άρθρο παρά τη σωστή καταγραφή της πραγματικότητας, δεν δίνει την σωστή οπτική των πραγμάτων και των λόγων που μας έφτασαν εδώ.
    Ισχύουν όσα έγραψε ο elias cavadas, αλλά η κυριότερη αιτία της διάλυσης της χώρας ήταν ότι 'έκοψαν' την γραμμή παραγωγής, και διέλυσαν τον πρωτογενή τομέα που ΠΑΡΗΓΑΓΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εθνικό προϊόν. Μείναμε στις επιδοτήσεις, στην 'παροχή υπηρεσιών', και στην μεταπώληση εισαγόμενων. Αυτό κυρίως οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζω,
      ....."μέσα στο οποίο πρώην βουλευτές της ΝΔ οδηγημένοι από το πνεύμα του «καραμανλισμού» (υποτίθεται??? Ποιό είναι αυτό!), συναντούν στον Σύριζα πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στρατεύονται στο «προοδευτικό μέτωπο» εναντίον της ακροδεξιάς, παρέα όμως με βουλευτές των ΑΝΕΛ"....

      ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι Έλληνες, τι φταίμε να τραβούμε τα "καψόνια" των ελεεινών πολιτικάντηδων που μαστίζουν τον πολιτικό μας χώρο!

      Χθες έβλεπα στην τηλεόραση τον εκπρόσωπο του Ανελ, χαμογελώντας ευχαριστημένα και απόλυτα ικανοποιημένος απο τον εαυτό του, να εκστομίζει απερίγραπτα και απίθανα ψεύδη, για να αντικρούσει τα λεγόμενα του κ. Βορίδη βουλευτή της ΝΔ.

      Θυμάμαι τον εαυτό μου και συμμαθητή μου στην Σχολή Μηχανικού, που δεν έγραψε την τιμωρία του 100 φορές που ήταν " Άλλη φορά θα χαιρετώ τους Ανωτέρους μου".

      Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια ώρα τροχάδην oλόκληρου του Λόχου ΥΕΑΜ και εμού στον στίβο με το όπλο επ΄ ώμου!

      Και καλά εγώ που δεν είχα σαν βαθμοφόρος "Τόμσον" αλλά τυφέκιο και είχα συνηθήσει στο χτύπημα στον ώμο. Οι υπόλοιποι συμμαθητές μου είχαν πεθάνει στον πόνο!!!

      Ερώτηση: - Υπάρχει σήμερα, μετά απο τόσα χρόνια μετά το 1917, μετά την πτώση του μπλόκ του ανατολικού ολοκληρωτισμού, ακόμη "προοδευτικό (sic!) Μέτωπο";;;;

      Φιλικά
      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ κ. Ευμένη, όπως ξέρετε, η λέξη «προοδευτικός» είναι ένας όρος παρεξηγημένος, όπως και η έννοια του «συντηρητικού» και της «συντήρησης».
      Αυτοί οι όροι προέρχονται από την μαρξιστική αντίληψη περί ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗΣ (αναπόφευκτης) κατεύθυνσης των κοινωνιών προς τον σοσιαλισμό, επομένως ότι βοηθά ως προς αυτό θεωρείται προοδευτικό, ενώ ότι προκαλεί ανάσχεση, θεωρείται συντήρηση και οπισθοδρόμηση.
      Πρόοδος όμως επί της ουσίας είναι ότι πραγματικά προάγει τον άνθρωπο στο σύνολό του, σωματικά και ψυχικά, επομένως και την κοινωνία. Ο σοσιαλισμός εστιάζει στο υλικό κομμάτι, θεωρώντας ως ζητούμενο την υποτιθέμενη ισοκατανομή, που όμως δεν επιτεύχθηκε στις χώρες όπου προσπάθησε να εφαρμοστεί, παρά μόνο η φτωχοποίηση, και επιπλέον οι χώρες αυτές εξαχρειώθηκαν κοινωνικά και ηθικά οι περισσότερες, και επιβλήθηκε η κομματική ιδεοληψία και η αθεϊα με τα παράγωγά της.
      Η κομμουνιστική ιδεολογία είναι υπεύθυνη για τον κακώς εννοούμενο διεθνισμό, και τον εθνομηδενισμό, και η μετεξέλιξή της με την επίδραση και άλλων ιδεολογημάτων, οδήγησε στην πορτοκαλί ευρωαριστερά της πολιτικής ορθότητας και των gay-κινημάτων του κακώς εννοούμενου 'δικαιωματισμού'.
      Το πολιτικό μας σύστημα σήμερα είναι όντως ένα αλλαλούμ.Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
      Για παράδειγμα 'ακροδεξιοί' και συντηρητικοί, θεωρούνται π.χ. όσοι είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών αφού 'το μέλλον είναι ο διεθνισμός', έθνη χωρίς σύνορα, αποδεικνύοντας έτσι ότι τελικά υπηρετούν την παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, ή όσοι αντιδρούν στον εκφυλισμό της Παιδείας από τους νεοταξίτες του Σόρος.
      Η λύση αγαπητέ κ. Ευμένη κατά την γνώμη μου είναι να αποβάλλουμε τα κομματικά γυαλιά που μας φόρεσαν, και να διαβάζουμε σωστά τα πράγματα, και να αξιολογούμε τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς ταμπέλες, παρά με τις πράξεις τους, με μόνο κριτήριο το καλό της Πατρίδας μας.
      Αυτό ισχύει για όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί και οι επονομαζόμενοι 'πατριώτες' πολλές φορές είναι χειρότεροι δέσμιοι των ξένων συμφερόντων και όσων μεταλλάσσουν σήμερα την Ελλάδα. Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση σήμερα που δεν ξέρω πια τι επιλογές έχουμε στις εκλογές...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να συμπληρώσω ότι επιπλέον, η μεγαλύτερη πηγή 'αιμορραγίας' εδώ και χρόνια είναι το ΧΡΕΟΣ, που διογκώθηκε από τους Ολυμπιακούς τα εξοπλιστικά και την Siemens, και φυσικά και τον πακτωλό χρημάτων της κομματοκρατίας όπως γράφει και το άρθρο (αλλά δεν αναφέρει όλα τα υπόλοιπα, ούτε πως και πότε ξεκίνησε αυτή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον έχει να μας πουν ειλικρινά και υπεύθυνα κι ένα νούμερο για τις επί δεκαετίες επιδοτούμενες συντάξεις! ΠΟΤΕ τελικά έπρεπε και ΠΟΣΑ έπρεπε να παίρνουν οι συνταξιούχοι μας? Και πόσο από το ΧΡΕΟΣ οφείλεται τελικά στην κακοδιαχείριση του ασφαλιστικού? Τουλάχιστον να γνωρίζουν, να διδάσκονταν, αλλά κυρίως να προετοιμαστούν οι νεότεροι, που θα πληρώσουν και την νύφη άλλωστε...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Babylonian, ειλικρινά είναι εξωφρενικά όσα έχουν συμβεί και θα την πληρώσουμε εμείς όπως είπες.Έχω ξαναπεί εδώ και παραδείγματα από το άμεσο περιβάλλον μου, συγγενικό και εργασιακό. Φωνάζουν για το κόψιμο των συντάξεων, ακόμα και όσοι ανήκουν σε παράλογες περιπτώσεις, όπως απ΄τα 45 λόγω 'ανήλικου τέκνου' ή λόγω ειδικού καθεστώτος απ΄τα 50, και διάφορες άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. αν ήταν στη διοίκηση μιας κοινότητας ή ενός Δήμου για μια τετραετία κ.α.
      Δεν συζητώ για τα εφάπαξ (πάνω από 100.000 ευρώ πήρε ένας θείος μου Τραπεζικός πριν από 2-3 χρόνια στα 60 του, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι έχουν πάρει πάνω από 40-50.000 ευρώ), ειδικά σε περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΗ ΟΤΕ κτλ..
      Μια φίλη της μητέρας μου, συνταξιούχος νοσηλεύτρια και χήρα παίρνει τη δική της σύνταξη και του συζύγου της (εργαζόταν στη ΔΕΗ), φτάνοντας πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα! Μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις. Και από την άλλη, άνθρωποι που δούλεψαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μια ζωή ολόκληρη, όπως οι αγρότες, και όσοι δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, σε βιοτεχνίες κτλ.. παίρνουν από 340 ευρώ (του ΟΓΑ) μέχρι περίπου 600-700 ευρώ (πρώην ΤΕΒΕ)..
      Τεράστια ζημιά βέβαια στα ασφαλιστικά Ταμεία προκάλεσε η τοποθέτηση των αποθεματικών τους στο τζόγο του Χρηματιστηρίου επί Σημίτη (μεγάλες απώλειες), όπως και σε Τραπεζικά ομόλογα, και η τελική διάλυση ήρθε όταν 'κουρεύτηκαν' και ανταλλάχθηκαν, με το περιβόητο PSI του Βενιζέλου, που είχε το θράσος να το παρουσιάζει και ως σωτήριο για τη χώρα γιατί 'απαλλάχτηκε' από ένα μέρος του ΧΡΕΟΥΣ (!).
      'Κουρέψαμε' τον εαυτό μας, τις ελληνικές Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, και αφήσαμε ανέπαφους στο ακέραιο τους ξένους (Ευρωπαϊκές Τράπεζες και ιδιώτες), πληρώνοντας τα Ομόλογά τους (καθώς λήγουν σταδιακά) στο 100% της 'ονομαστικής' όπως λέγεται αξίας τους, ενώ μπορεί να τα έχουν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά με εξευτελιστικά ποσά το διάστημα που οι Οίκοι αξιολόγησης, που ανήκουν στις ίδιες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, τα ταξινομούσαν ως junk (σκουπίδι).
      όλα αυτά προφανώς δεν διορθώνονται και θα πληρωθούν μέχρι κεραίας.
      Το δράμα της χώρας όμως δεν είναι τόσο το οικονομικό με την έννοια της μεγαλύτερης λιτότητας του λαού, αλλά οι συνολικές ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ που έχει αυτή η αυτοτροφοδοτούμενη δίνη στην οποία έχουμε μπει, που θα καθορίζει τελικά και το μέλλον μας, ακόμα και ως προς την εθνική μας ακεραιότητα.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή κυρία Μαρία Π.,
      Σας ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις Σας όσον αφορά το γελοίο θέμα της εκφρασης "προοδευτικός" χώρος, τον οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον οι δήθεν αριστεροί και αριστερίζοντες.
      Να είσθε βεβαία ότι θα τις διαβάσω,για την ακρίβεια θα τις μελετήσω, καθ΄όσον πιστεύω ότι αυτή η έκφραση προσβάλει όλους εμάς οι οποίοι σκέπτονται.

      Βέβαια η πολιτική παντού, - διεθνώς - , είναι κατά κάποιον τρόπο διεφθαρμένη (μια απόφαση μπορεί να ωφελεί κάποιους και να βλάπτει άλλους) και με τον χρόνο τον πολύ διαφθείρη.

      Θυμάμαι τον κ. Νικόλαο Spencer Quick [διάβολε, τυγχάνει συνονόματος μου!], ή όπως αλλέως ονομάζεται, τότε που δημοσιογραφούσε να δηλώνει,πως -"το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις"-, δηλαδή όλοι εμείς που δεν ψήφιζαν αριστερά ήσαν .... "δικτατορικοί μοναρχοφασίστες"(sic!).

      Πάντως πάντα "μου την δίνει" αυτή η έκφραση, διότι από το 1927 πέρασαν πολλά χρόνια, για την ακρίβει ένας αιώνας και δύο έτη, για να είναι οι κομμουνιστές τόσο "φρέσκοι", ώστε να είναι και..."Προοδευτικοί".

      Σας ευχαριστώ πολύ.
      Φιλικά
      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει ένα άρθρο του καθηγητή Φιλοσοφίας Γιώργου Πολίτη, που εξηγεί την προέλευση των όρων [ανεξάρτητα με την συνέχεια του άρθρου και τα συμπεράσματα που βγάζει, με τα οποία μπορεί κάποιος να διαφοροποιηθεί ή όχι, σε κάποιο βαθμό]:

      Πέρα από το δίπολο αριστερά/ δεξιά – H βαθειά συγγένεια αναρχίας και φιλελευθερισμού
      https://www.babylonia.gr/2013/04/17/pera-apo-to-dipolo-aristeradexia-h-vathia-singenia-anarchias-ke-fileleftherismou/

      Υπάρχει και η ομιλία στο YouTube:
      Γιώργος Πολίτης: Ο Τζωρτζ Όργουελ και η σύνθεση αναρχίας και φιλελευθερισμού
      https://www.youtube.com/watch?v=6L85QucmaiI

      Σας ευχαριστώ κι εγώ.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητή κύρία Μαρία Π.

      Αντέγραψα τα κείμενά Σας (Πως λέμε "κόπι παστε", [εννοώ copy paste]: και θα τα μελετήσω, θα πάω και στο YOU TUBE.

      Ξέρετε, επειδή είμαι προκεχωρημένης ηλικίας, εφ΄ενός έχω ανατραφεί διαφορετικά, μάλλον διαπεδαγωγηθεί διαφορετικά, αφ΄ετέρου, επειδή έχω δει πράγματα και θαύματα, είμαι και εκτός από Έλληνας και Βόρειος Έλλην και μάλιστα Μακεδών, δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη πως οι άνθρωποι δεν σκέπτονται λογικά!

      Πάντοτε φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Υ.Σ.Όσον αφορά τις Συντάξεις, εγώ μετά από 35 χρόνια πήρα εφ΄άπαξ ούτε 10.000 Ευρώ και δη από το ΤΣΜΕΔΕ, κάποτε το πλουσιότερο Ταμείο. Αείμνηστος φίλος μου υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ με πτυχίο γυμνασίου, πήρε εφ΄άπαξ περίπου 100.000 Ευρώ που όπως είναι βέβαιο τα πλήρωσα εγώ και Εσείς. Φυσικά ορκιζόταν στο ΠΑΣΟΚ!

      Διαγραφή
  6. Ο κύριοςπου εγραψε αυτό το κείμενο θα όφειλε να πει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά αφού κανείς δεν λέει, ούτε ο ίδιος, ούτε οι Ευρωπαίοι, ότι τα Μνημόνια δεν εφαρμόστηκαν. Τι φταίει, λοιπόν; Μήπως η εφαρμογή τους; Γιατί κάθε τόσο εβγαιναν διάφοροι του ΔΝΤ ή της Κομισσιο΄ν και έλεγαν "κάναμε λάθος υπολογισμούς" αλλά ποτε δεν διόρθωναν το "λάθος"; Συνοπτικά πρόκειται για ένα ακόμα κείμενο αποδοχής της δουλείας με το επιχείρημα των ξένων ότι μας αξίζει να είμαστε δούλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.