28/2/19

Η διορατικότητα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Κ. Μαυρίδης
Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ
Στην πρόσφατη γνωμοδότησή του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έκρινε παράνομη την Βρετανική διοίκηση σε έδαφος του Μαυρίκιου και ότι θα πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατόν». Ακολούθως, προέκυψαν πολλές ανακοινώσεις και δηλώσεις στην Λευκωσία με κοινή διαπίστωση ότι η γνωμοδότηση αυτή, αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια της Λευκωσίας σχετικά με τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο. Ο Γενικός Εισαγγελέας στήριξε εκ των προτέρων την υπόθεση του Μαυρικίου. Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις έγιναν εκ των υστέρων, μετά την έκδοση της γνωμοδότησης.
Στην πολιτική, το ζητούμενο είναι η διορατικότητα, δηλαδή η εκ των προτέρων δράση. Με την εκλογή μου ως Ευρωβουλευτής, τον Ιούλιο του 2014, υπέβαλα πολυσέλιδο έγγραφο στο εν λόγω Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζητώντας την ποινική δίωξη όσων Τούρκων αξιωματούχων ευθύνονται για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο. Το έγγραφο ετοιμάστηκε από τον καθηγητή Eugene Kontorovich, Πρόεδρο της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία μου αυτή αξιολογήθηκε θετικά εξαρχής από την Γενική Εισαγγελία, αλλά δεν έτυχε έμπρακτης στήριξης από την Κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ίσως να είναι το μοναδικό αίτημα στο ΔΠΔ όπου το θύμα (δηλαδή η Κύπρος μέσω της Κυπριακής Κυβέρνησης) δεν υποστήριξε εξαρχής και ενεργά την πρωτοβουλία για δίωξη των εγκληματιών που ευθύνονται για τον εποικισμό της Κύπρου και εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.
Κυβερνητικοί πολιτικοί αρμόδιοι στην Κύπρο, οι οποίοι έμειναν απαθείς σχετικά με την καταγγελία όσων ευθύνονται για τον εποικισμό της Κύπρου -έγκλημα που περιλαμβάνεται στην δικαιοδοσία του εν λόγω Δικαστηρίου-, πρωτοστατούν σήμερα σε δηλώσεις μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Μαυρίκιο! Το ζητούμενο στην πολιτική είναι να ενεργούμε με διορατικότητα, δηλαδή εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.