27/2/19

Για υποκρισία κατηγορεί την Ε.Ε. η Αγκυρα - Εκφράζει παράπονα για την υποστήριξη που παρέχεται στην Αίγυπτο του Σίσι

Αφίσες του προέδρου Ερντογάν και του υποψηφίου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενόψει των τοπικών εκλογών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οξεία κριτική άσκησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκτέλεση εννέα ανδρών για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του επικεφαλής των αιγυπτιακών εισαγγελικών αρχών.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η στάση των ηγετών της Ε.Ε. είναι υποκριτική όταν απειλούν την Τουρκία λέγοντας ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει το τέλος των ελπίδων της Αγκυρας για ένταξη στην Ενωση. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία στηρίζει τον Σίσι και συμμετέχει στη σύνοδό του την ώρα που εκτελούνται Αιγύπτιοι πολίτες. Η στάση αυτή είναι υποκριτική», είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι υπεραμύνθηκε της θανατικής ποινής στη σύνοδο Ε.Ε. - αραβικών κρατών στο Σαρμ Ελ Σέιχ του Σινά, κάνοντας λόγο για «διαφορετικές κουλτούρες».
Κριτική στην Ε.Ε. άσκησε χθες και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο του Σαρμ Ελ Σέιχ. «Μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία στις χώρες αυτές της Ε.Ε. που συμμετείχαν στη σύνοδο του Σίσι; Μπορούμε να μιλάμε εκεί για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στην επαρχία της Κερασούντας.

Στο μεταξύ, «τελειωμένη συμφωνία» χαρακτήρισε χθες την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον για αγορά του αμερικανικού συστήματος Patriot. «Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε τίποτα για τους S-400, καθώς πρόκειται για τελειωμένη συμφωνία. Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραβιάσει τη συμφωνία, ενώ τα σχόλια άλλων δεν μας αφορούν», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει την Αγκυρα λέγοντας ότι η αγορά των S-400 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία και να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει, όμως, ότι η άμυνά της απαιτεί τη χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παράλληλα με το αμερικανικό Patriot. Στις 19 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, αποκλιμακώνοντας σε κάποιο βαθμό τη διπλωματική ένταση μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.