26/2/19

Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»

  • Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)
Ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών, περιέχει το άρθρο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το BBC, επισημαίνει ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτρης Καραμήτσος Τζιράς, σε επιστολή του προς το βρετανικό δίκτυο. Πρόκειται για «μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό» αναφέρει ο Έλληνας πρέσβης στην επιστολή του.
Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι «στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί».
Σχετικά με την διατύπωση του άρθρου ότι «επικυρώνοντας την συμφωνία με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη "μακεδονικής" γλώσσας και εθνότητας», ο πρέσβης διευκρινίζει στην επιστολή ότι «ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη "μακεδονική γλώσσα" με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7.4) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
«Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση "μακεδονικής εθνότητας" από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό, επισημαίνει ο Έλληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται σε εθνότητα αλλά σε ιθαγένεια, δηλαδή στο νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη.
«Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο και η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες», επισημαίνεται.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά "σιωπηρή αναγνώριση" οιασδήποτε μειονότητας στη χώρα μας, όπως ισχυρίζεται εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα ο συντάκτης του άρθρου. Αντίθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το σύνταγμα της χώρας, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση» εξηγεί.
«Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της διασποράς της και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».
Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης γράφει στην επιστολή του ότι οι διάφοροι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα του BBC φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.
Ο Έλληνας πρέσβης ζητά από το BBC να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη επιστολή προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και να λάβει υπόψη του τα γεγονότα αυτά σε μελλοντικά σχετικά δημοσιεύματα.

10 σχόλια:

  1. Βρηκαν δουλεια οι Πρεσβειες...θα γινουν ...Επιστολικες διακονιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὁ ὅρος ἐθνικότητα (nationality) συνιστᾶ ταυτότητα γένους/ἔθνους γιά κάθε μέλος ἑνός ἐθνικοῦ κράτους, ἀλλά συνιστᾶ καί νομική ταυτότητά του ὡς πολίτου τοῦ συγκεκριμένου ἐθνικοῦ κράτους.
    Ὁ ὅρος "ἐθνότητα" (ethnicity) ταιριάζει μόνο γιά πολυεθνικό κράτος.
    Σέ αὐτό, ὁ ὅρος ἐθνικότητα (nationality) χρησιμοποιεῖται καταχρηστικῶς, κατ' ἀπομίμηση τῶν ἐθνικῶν κρατῶν. Ὀρθῶς, πρόκειται γιά κοινή "ἰθαγένεια" (ὡς νομική ἔννοια) τήν ὁποία ἔχουν οἱ ἀνήκοντες σέ διάφορες ἐθνότητες πολίτες του.

    Συνεπῶς, τό λεχθέν ὅτι,
    ".... τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες (ethnic identity). Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες....",
    εἶναι μόνον τυπικῶς ὀρθό, δηλαδή νομικῶς, καί ἰσχύει μόνο προκειμένου γιά πολυεθνικά κράτη μέ πολίτες διαφόρων ἐθνοτήτων.

    Ἀντίθετα, γενικῶς ἰσχύει ὅτι:
    Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, καί τά κράτη ἐθνικότητα-"ἰθαγένεια" (nationality), ἄρα ἡ ἐθνικότητα τῶν πολιτῶν ενός κράτους ρυθμίζεται καί από διακρατικές συμφωνίες.

    Λυπούμεθα κύριε Πρέσβη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες"

      Ο πρέσβης έχει απόλυτο δίκιο. Ξέρεις εσύ καμμία περίπτωση αναγνωρίσεως εθνότητος, ή εθνικής ταυτότητος από κράτος;

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή όταν οι δυτικοί με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα εθνοτήτων ενός κράτους, επεμβαίνουν στρατιωτικά τι αναγνωρίζουν (Συρία); Όταν παλαιότερα αναφερόσουν ως Έλληνας που πήγαινε το μυαλό του συνομιλητή σου, ότι ήσουν κάτοικος ή υπήκοος Νιγηρίας; Αυτά που λεες ίσχυαν για χώρες όπως Καναδάς, ΗΠΑ. Αλλά βλέπεις κάθε ηγέτιδα υπερδύναμη επιβάλει τα πολιτισμικά και κοινωνικά της πρότυπα. Επίσης ο ΟΗΕ είναι Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όχι κρατών.

      Διαγραφή
    3. @ d x

      Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι σε μένα, αλλά εδώ ο λόγος είναι για διπλωματική αναγνώριση. Κατά τούτο, τα κράτη αναγνωρίζουν μόνο κράτη.

      Ο ΟΗΕ, διάδοχος τής ΚτΕ, δεν θα μπορούσε να λέγεται οργανισμός ηνωμένων κρατών, διότι υπάρχει κράτος με το αγγλικό όνομα United States.

      Διαγραφή
  3. Μέσα στο ρεπορτάζ αναφέρονται κάποια ονόματα με τα οποία μίλησε η δημοσιογράφος και της αποκάλυψαν καταπίεση εκ μέρους της Ελλαδος , κάποιος Ελλην δημοσιογράφος εχει καταφέρει να εντοπίσει τους ανθρώπους αυτούς ? Διότι αν δεν υπάρχουν αυτά τα υπαρκτά πρόσωπα παμε σε αλλά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δημοσιογράφος μίλησε με τον κ. Φωκά. Είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο, μένει στο χωριό Εμποριο, κοντά στην Πτολεμαιδα και όλα αυτά τα χρόνια όπως έμαθα από συγχωριανους του(και φίλους μου),όλα αυτά τα χρόνια "αυτοπροσδιοριζονταν" αυτός και η οικογένεια του ως Σλάβοι.Τωρα αλλάξανε τροπάριο και γίνανε "Μακεδόνες".

      Διαγραφή
    2. @ Tzeni, don't be surprised when 2 million people will claim that identity as a way out of poverty.

      Διαγραφή
  4. 7 ερωτήματα στους υπεύθυνους του BBC

    Επίσης, στην επιστολή, τής οποία τον σύνδεσμο δίνω 26 Φεβρουαρίου 2019 - 12:07 μ.μ., προστέθηκε και μία ακόμη τού ιδίου προς τον πρέσβη, με τής οποίας το περιεχόμενο συμφωνώ απολύτως. Όσοι έχετε πρόσβαση στο fb, μπορείτε να την διαβάσετε κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.