28/2/19

Προσοχή! Φημολογούμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ με ζητούμενο τη συνεργασία στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου

Ένα σοβαρό θέμα αναδεικνύει η επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν, εφημερίδα Yeni Şafak, σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις εξελίγεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου.
Η αναφορά αρχίζει με την επίσκεψη του γαμπρού του Τραμπ και ανώτατου συμβούλου του Αμερικναού προέδρου, Jared Kushner, στην Άγκυρα και η συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 
Με βάση εκτιμήσεις ειδικών στον τομέα της ενέργειας, η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Οι ίδιοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ από την ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψαν η Κύπρος με την Αίγυπτο, μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ σε μια πορεία προσέγγισης με την Τουρκία, με κεντρικό ζητούμενο τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην αγορά της Ευρώπης.
Φυσικά, αυτό που διαπραγματεύεται το Ισραήλ, είναι η μεταφορά του πλεονάζοντος φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, με αγωγό μέσω Τουρκίας, εξέλιξη που θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν και τα άλλα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι ειδικοί συνδέουν την επίσκεψη Κουσνέρ στην Άγκυρα με το θέμα αυτό.
Ένας από τους ειδικούς σε θέματα ενέργειας, είναι και ο Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Οικονομία της Ενέργειας, ο οποίος είπε στη Γενί Σαφάκ:
"Η συμφωνία για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Αίγυπτο, σε εγκατάσταση υγροποίησης και από πει στην Ευρώπη, που αποκλείει το Ισραήλ, μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις που θα ανατρέψουν τις ισορροπίες υπέρ της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή θα αποδυναμώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού East Med, που θα μετέφερε και το αέριο του Λεβιάθαν μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη. Έτσι, η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ κοντά στην Τουρκία, για μεταφορά του αερίου του Λεβιάθαν με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη".
Συνεχίζοντας ο Κουμπάρογλου, πρόσθεσε:
"Η οικογένεια Κουσνέρ διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. Ο Κουσνέρ φέρνει πρόταση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αλλά δεν θα σταθεί μόνο σ' αυτό. Θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την κατασκευή αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία, εξέλιξη που θα φέρει και πάλι κοντά την Τουρκία με το Ισραήλ, σε σημείο που θα μπορούμε να μιλάμε για μία στρατηγική σχέση. Επί πλέον, η κατασκευή του αγωγού αυτού θα αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο και θα θέσει πλέον σε μόνιμη βάση τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Μεσόγειο".
Παρότι το άρθρο της Γενί Σαφάκ, που είναι πρωτοπόρος στη δημοσίευση άρθρων εναντίον του Ισραήλ, με έντονο αντισημιτισμό, ίσως προβάλει τις προθέσεις και τις προσδοκίες της Άγκυρας, είναι χρήσιμο να αναλυθεί από ελληνικής πλευράς, στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Κουσνέρ και Άλμπαϊράκ, οι δυο γαμπροί, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Sn. Trump’ın Kıdemli Danışmanı Sn. Jared Kushner ile gerçekleştirdikleri görüşmeye katıldık. Ardından Sn. Kushner ile baş başa görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik adımları görüştük.
Σ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Πέρα από τις αυθαίρετες εκτιμήσεις και την ανάγνωση γεγονότων που δεν έχουν ακόμη ... γίνει, το γεγονός ότι αναφέρει πως η πιθανή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την σοβαρότητα του 'κουμπάρου' κ. Κουμπάρογλου. Το παλαιστινιακό αποτελεί, κακώς μεν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, δευτερεύον θέμα στην Μέση Ανατολή εδώ και πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.