28/2/19

Να μην "καταπίνουμε αμάσητη" την τουρκική προπαγάνδα, αλλά και να μην υποβαθμίζουμε τις τουρκικές ενέργειες

Η ΕΝΑΡΞΗ από χθες της μεγάλης τουρκικής άσκησης με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί πρωτίστως μια κίνηση, η οποία στοχεύει να στείλει μηνύματα προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κυρίως ενόψει των ανακοινώσεων που αναμένονται να γίνουν σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petrolium για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων τους στο στόχο «Γλαύκος» στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εργολαβικά ανέλαβε να αναδείξει το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», συχνά- πυκνά αναφέρεται στους στόχους υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα παραμένει ανυποχώρητη σε αυτή την πολιτική. Προχθές έσπευσε, μεταξύ άλλων, να προειδοποιήσει-απειλήσει πως δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στη «γαλάζια πατρίδα». 
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Υπουργός είπε και στο παρελθόν ότι έχουν δηλώσει χιλιάδες φορές πως δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην «γαλάζια πατρίδα» των 462 χιλιάδων τ. χλμ. και δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα. «Ως Τουρκία είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης, πάντοτε θέλαμε την ειρήνη αλλά και πάντοτε προστατεύαμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας και είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε. Όλος ο κόσμος ας το ακούσει», ανέφερε. Η αναφορά αυτή σαφώς και αφορά τις γεωτρήσεις. Παρόλο που αυτές διενεργούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία τις αμφισβητεί. «Γκριζάρει» περιοχές και τις διεκδικεί.ΕΙΝΑΙ πλέον ξεκάθαρο πως η Άγκυρα ως «γαλάζια πατρίδα» εννοεί τη μισή κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου και την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου. Περαιτέρω, η Τουρκία δεν δέχεται ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ και θεωρεί την ενδιάμεση θάλασσα δική της.  
ΑΥΤΗ η συμπεριφορά δεν είναι καινούργια. Είναι η ίδια διαχρονικά, επαναλαμβάνεται συνεχώς. Είναι άλλωστε ίδιον του καθεστώτος Ερντογάν, η επιθετική ρητορική. Στοχεύει συστηματικά και μεθοδικά στη διαμόρφωση κλίματος έντασης και την ίδια ώρα επιχειρεί να εδραιώσει βαθμηδόν νέα τετελεσμένα. Ένα δόγμα, το οποίο παραπέμπει στην εποχή των πειρατών, στην λογική των κανονιοφόρων. 
Μπορεί να υποβαθμιστεί αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας; 
Μπορεί να θεωρηθεί ως μια μπλόφα, η οποία γίνεται για εκφοβισμό των γειτόνων και για εσωτερική κατανάλωση;
Η απάντηση σ’ αυτά τα δυο ερωτήματα είναι «όχι». Δεν μπορούν να υποβαθμιστούν ποσώς οι ρητορικές εξάρσεις της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν να εκφοβίζουν, να δημιουργούν πανικό. Γιατί αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας.
ΕΙΝΑΙ εκτίμησή μας, πως δεν μπορεί κανείς να αποδεχθεί την τουρκική συμπεριφορά, η οποία προδήλως απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι πεποίθηση μας, πως η δημιουργία ενός μπλοκ χωρών, στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία, σε κάποια φάση, θέλουμε να πιστεύουμε, θα οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις το καθεστώς Ερντογάν. Οι απειλές επηρεάζουν και τα συμφέροντα των τρίτων, οι οποίοι θα τα προστατεύσουν. Στο βαθμό που συγκλίνουν αυτά τα συμφέροντα αξιοποιούνται στο έπακρο. Η Τουρκία όσο συνεχίζει την ίδια επεκτατική πολιτική, θα βρίσκεται απέναντι μας. Της Κύπρου, της Ελλάδος κι άλλων χωρών της περιοχής.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.