28/2/19

Διαλέξτε στρατόπεδο…


Σήμερα οι 3 στους 10 απασχολήσιμους*  Έλληνες είναι συνταξιούχοι, ενώ το 2040, δηλ. σε 20 χρόνια περίπου, συνταξιούχοι θα είναι οι 6 στους 10. Το 2050, σε 31 χρόνια από σήμερα, οι συνταξιούχοι θα είναι οι 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 15-65 ετών.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ως γνωστόν δεν διαθέτουν αποθεματικά και οι συντάξεις σήμερα καταβάλλονται από αυτούς που εργάζονται και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, τα οποία ενίοτε φτάνουν και τα 2/3 του εισοδήματός τους.
Οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αφορούν μισθούς των 500 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στη χώρα είναι περί τα 50-100 ευρώ χαμηλότερα από τη μέση σύνταξη που υπολογίζεται στα 850-900 ευρώ.
Κάποιος που σήμερα είναι 40 ετών όταν θα είναι 70, οι 70άρηδες θα είναι οι 7 στους 10. Αν π.χ. οι 7 στους 10 το 2050 λαμβάνουν σύνταξη 500 ευρώ τον μήνα έκαστος θα αθροίζουν μια μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη περί τις 3.500 ευρώ.
Οι συντάξεις σήμερα αντιπροσωπεύουν περί το  55% του συνόλου των κρατικών εσόδων και το 17% του ΑΕΠ. Με τις ίδιες αναλογίες το 2050 οι 3 στους 10 που θα είναι σε θέση να εργαστούν, θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλλουν εισφορές και φόρους περί τα 7.000 ευρώ.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Κατά τῶν ἐκτρώσεων, ναί, ὄχι ὅμως καί νά ἐργαζόμαστε μέχρι τά 80, γιατί δέν γεννᾶνε παιδιά οἱ νεώτεροι.
    Οἱ ἐκτρώσεις φταῖνε γιά τήν μεγάλη αὔξηση τοῦ ποσοστοῦ ἀνθρώπων τῶν μεγαλυτέρων ἠλικιῶν σέ μία κοινωνία, ἄρα καί γιά τίς ἀναγκαῖες μειώσεις συντάξεων.....μειώσεις...., πού εὔλογο εἶναι νά τίς ὑποφέρουν κυρίως ὅσοι δέν ἔχουν κάνει παιδιά, ἤ καί, ἀναλογικά, ὅσοι ἔχουν κάνει λιγότερα παιδιά που κατοκοῦν καί ἐργάζονται στήν Ἑλλάδα, ἀπό ὅσα θά χρειαζόταν τό σύστημα ὥστε νά διατηρηθοῦν οἱ συντάξεις στά λογικά ὅριά τους γιά τήν ἐπαρκῆ καί ἀξιοπρεπῆ ἐπιβίωση τῶν ἠλικιωμένων.

    Οἱ "λύσεις" τῶν προσθέτων μεταναστῶν ἤ/καί τῆς οὐσιώδους μειώσεως, ἀκόμη καί τῶν μεσαίων ἤ τῶν μικρῶν συντάξεων, δέν εἶναι λύσεις - μόνο πολύ προσωρινά δικαιολογοῦνται τέτοιες "λύσεις" , ἀλλά καί πάλι, μόνον ἐφ'ὅσον λαμβάνονται σοβαρά μέτρα ἐνισχύσεως τῶν γεννήσεων Ἑλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν από που προκύπτει ότι αν το 2050 οι συνταξιούχοι (που θα είναι οι 7 στους 10) θα παίρνουν σύνταξη;

    Ενώ μιλάτε για αυτούς που εργάζονται γιατί δεν μιλάτε καθόλου για αυτούς που εργάζονται μαύρα (ανασφάλιστοι)? και ειδικά για τα φθηνά αντιρατσιστικά μεροκάματα...

    Γιατί μισές αλήθειες και κατά τα άλλα χύνεται κροκοδείλια δάκρυα για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν διαθέτουν αποθεματικά....

    Άξιο αναφοράς δεν είναι ότι στα τόσα χρόνια λειτουργίας του ΙΚΑ τι γινόταν με την διαχείριση του; “Φάγαν” κάποια από τα χρήματα μας (και τις συντάξεις μας) οι της διοίκησης του ΙΚΑ, η κυβέρνηση ή όλα ήταν άψογα όλα αυτά τα χρόνια;
    Για κάποια φράου σύζυγος Υπουργού που ήταν χρόνια αποκλειστικός αντιπρόσωπος Ιατρικών Μηχανημάτων αυτό ισχύει; Ξεχάσαμε το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής ή αυτό δεν αφορά και δεν επηρεάζει το ασφαλιστικό μας;

    Άξιο αναφοράς δεν είναι επίσης πως πάλι με νόμο υποχρεώνουν τα τελευταία χρόνια τα χρήματα μας (και τις συντάξεις μας) κοινός γνωστά ως αποθεματικά των Ταμείων, να τζογάρονται στο χρηματιστήριο; Αυτό δεν αφορά και δεν επηρεάζει το ασφαλιστικό μας;

    Άξιο αναφοράς δεν είναι ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί πληγή εξίσου σημαντική με τη φοροδιαφυγή (την μη νόμιμη φοροδιαφυγή, γιατί νόμιμη φοροδιαφυγή=off shore) αν και όχι τόσο προβεβλημένη. Εκτιμάται ότι πάνω από 800.000 εργαζόμενοι εργάζονται «μαύρα», με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια οικονομικά. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι απώλειες από την αμιγώς ανασφάλιστη εργασία ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συνολικά (εισφορές και φόροι) η αδήλωτη εργασία κοστίζει στο κράτος 6 δισ. Ευρώ. Κατά τα άλλα ο Capital μιλάει για ελλείμματα των Ταμείων και αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

    Αυτά δεν είναι άξια αναφοράς (και πολλά άλλα) Capital ή όχι;

    Το σύμπαν όμως δυο πράγματα το ξεπερνούν: Η προπαγάνδα και η αλήθεια. Και γνωρίζουμε πολύ καλά Capital σε ποιό στρατόπεδο βρίσκεσαι... τροικανέ υπάλληλε ή αλλιώς ανιψιέ του ''μαζί τα φάγαμε'' ή αλλιώς μπεεεεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.