27/2/19

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το «Μπαρμπαρός» (χάρτης)

 Πέτρος Θεοχαρίδης   
Προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο πλέει σήμερα το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και τα πλοία συνοδείας του.
Τον τελευταίο μήνα το σεισμογραφικό πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κυρίως στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 8, πραγματοποιώντας σαρώσεις στην κατεύθυνση βορρά – νότου, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις στα τεμάχια 9 και 1, φτάνοντας πολλές φορές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.
Δέσμευση για τα τεμάχια 8 και 7
Την ίδια ώρα, σε σχέση με την πολύκροτη τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σε περιοχές που παραβιάζουν κανόνες και διεθνές δίκαιο που αφορούν σε δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μόνη «δέσμευση» που ισχύει είναι αυτή που προκλητικά διατηρεί η Τουρκία με παράτυπες Navtex,  για διάφορες ημερομηνίες την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Η «δεσμευμένη» περιοχή για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8  και μικρό τμήμα του τεμαχίου 7.
Δεν υπήρξαν άλλες «δεσμεύσεις» περιοχών στην θάλασσα σε σχέση με τις εν λόγω τουρκικές ασκήσεις. Άλλες δύο περιοχές που δεσμεύτηκαν από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο για τις 27 και 28 Φεβρουαρίου που διεξάγεται η άσκηση, αφορούν σε περιοχές κοντά στα τουρκικά παράλια.
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.