27/2/19

Γ. Κατρούγκαλος: Στο καλύτερο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Tην πεποίθηση πως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος έστειλε το μήνυμα πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο λόγος για τον οποίο έχει προχωρήσει σε στρατηγικό επίπεδο η διμερής σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα είναι γιατί και οι δύο αναγνωρίζουν ταυτότητα συμφερόντων στην περιοχή, τόσο σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίησή της και όσο και τις οικονομικές πλευρές αυτής της συνεργασίας.
Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές συντεταγμένες της περιοχής μας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει ένα τρίγωνο αστάθειας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, με τις κορυφές να ορίζονται από την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. Στο πλαίσιο αυτού του τριγώνου αστάθειας, σημείωσε, η Ελλάδα είναι μία από τις σταθερές δημοκρατίας, παρά την οικονομική κρίση που πέρασε και είναι όχι απλώς ένας παράγοντας σταθερότητας για την ίδια αλλά και ένας εξαγωγέας σταθερότητας. «Πράγμα που το αποδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο με τη Συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την περιοχή, γιατί γεωπολιτικά και ιστορικά αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η νέα στρατηγική ιδέα που ακολουθεί η Ελλάδα μετά την κρίση είναι η αξιοποίηση των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της χώρας και ως συγκριτικό πλεονέκτημα στο νέο οικονομικό μοντέλο που θέλει να φτιάξει. «Δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το οικονομικό μοντέλο του συνεχούς δανεισμού και της ανάπτυξης φούσκας μέσω των κατασκευών ή των υποδομών με δανεικό ευρωπαϊκό χρήμα. Το νέο οικονομικό μοντέλο πρέπει να βασιστεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε τα οποία είναι προφανή: έχουμε την πιο μορφωμένη γενιά νέων Ελλήνων, του γεωγραφικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα της χώρας ως γέφυρας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέδειξε την επιδίωξη η Ελλάδα να είναι σταυροδρόμι μεταφορών και logistics και ταυτόχρονα κόμβος ενέργειας τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και όχι μόνο μέσω αγωγών, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Χαρακτήρισε μάλιστα ευτυχή σύμπτωση ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ ξεκίνησε την ημέρα που έγινε η πρώτη παράδοση φορτίου LNG από τις ΗΠΑ με πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων με τις ΗΠΑ και στην προσέγγιση με την Τουρκία. «Έχουμε με τις ΗΠΑ σύμπτωση του τρόπου με τον οποίο διαβάζουμε την κατάσταση, αλλά και με την οποία θέλουμε να αντιδράσουμε. Θέλουμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκές προοπτικές, μια φιλική Τουρκία, προφανώς με την υποχρέωσή της να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.