26/2/19

Ιράκ: Η απειλή του Ι.Κ. δεν έχει εξαλειφθεί

REUTERS/ALAA AL-MARJANI
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει εξαλειφθεί, υπογράμμισε τη Δευτέρα από το Παρίσι ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός εν όψει της επικείμενης νίκης στη Συρία επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Αυτό δεν είναι το τέλος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας που γνωρίσαμε», τόνισε ο Σάλεχ στη διάρκεια παρέμβασης του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. «Η αποστολή μένει να ολοκληρωθεί», ειδικά η αντιμετώπιση «των βαθύτερων αιτίων» που οδήγησαν στην εμφάνιση του Ι.Κ., συνέχισε ο Σάλεχ, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι κοινότητες του Ιράκ στην πολιτική ζωή, να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, καθώς και να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.
«Υπάρχουν ακόμη πολλοί θύλακες εξτρεμιστών στη Συρία», πράγμα που σημαίνει πως «βαραίνει» πάντοτε «μια ισχυρή απειλή για τη Συρία, το Ιράκ και τη Δύση», σημείωσε.
Μολονότι αναγνώρισε «τη σημασία» που θα έχει η προσεχής νίκη, η εξάλειψη των τελευταίων οχυρών που κατέχουν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. στην ανατολική Συρία, επανέλανε πως «δεν πρέπει να ανακηρύξουμε τη νίκη πολύ πρόωρα».
Με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν παγιδεύσει τους τζιχαντιστές σε μια περιοχή που δεν υπερβαίνει το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το 2014, το Ι.Κ. είχε αναγγείλει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας έκτασης μεγαλύτερης από την επικράτεια της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τη «νίκη» της χώρας στον πόλεμο με το Ι.Κ. τον Δεκέμβριο του 2017, αφού οι ιρακινές δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που κυρίευσαν το 2014.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.