25/2/19

Gatestone Institute: Νέα «σύννεφα» προμηνύονται στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των συστημάτων S-400, τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις
Μια από τις προτεραιότητες της περιφερειακής πολιτικής του Erdogan, είναι να εμποδίσει τη δημιουργία μιας κουρδικής ζώνης στο νότο της Τουρκίας. 
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Gatestone Institute, με αφορμή τις αμερικανικές μεθοδεύσεις για τη δημιουργίας μίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, η οποία θα διατηρεί τους Κούρδους μαχητές και τα τουρκικά στρατεύματα σε ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. 
Για να το αποφύγει αυτό, η Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Εάν όμως γίνει αυτό, τότε κινδυνεύει με κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία. 
Το ζήτημα αναμένεται να αναλάβει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο David Satterfield, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία. 
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Recep Tayyip Erdogan θα επανεξετάσει - ή ακόμα και θα αναβαθμίσει - το ισχυρό νεο-οθωμανικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής. 
Καθώς η χώρα περιμένει τις κρίσιμες τοπικές εκλογές της στις 31 Μαρτίου, η δημοτικότητά του αυξάνεται από μάζες που θέλουν να «κάνουν την Τουρκία μεγάλη πάλι». 
Μια εκπληκτική ήττα στην εκλογική περιφέρεια θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της 17χρονης κυριαρχίας του Erdogan.
Μια από τις προτεραιότητες της περιφερειακής πολιτικής του Erdogan, καθώς τα στρατεύματα των Η.Π.Α. προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη γειτονική βόρεια Συρία, είναι να εμποδίσει τη δημιουργία μιας «κουρδικής ζώνης» στο νότο της Τουρκίας. 
Η αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκθέσει τους Σύριους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στον κίνδυνο μιας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής. 
Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, θα πρέπει να εξασφαλίσει μια ασφαλή απόσταση μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τουρκικών στρατευμάτων.
Μέρος του τουρκο-αμερικανικού παζλ είναι για ένα άκαμπτο σχέδιο του Erdogan να κάνει την Τουρκία τον πρώτο σύμμαχο του ΝΑΤΟ που μπορεί να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα S-400. 
Οι τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Erdogan έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις εκκλήσεις των δυτικών συμμάχων να εγκαταλείψουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν σε μια αμυντική αρχιτεκτονική που δημιουργήθηκε από τη Δύση. 
Αλλά, πρόσφατα, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ismail Demir, δήλωσε ότι το σύστημα S-400 θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο.
Το θέμα των S-400 είναι δυνητικά μια άλλη πηγή κρίσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. 
Οι παρατηρήσεις του Demir έμοιαζαν πολύ με την επίσημη απάντηση του Τούρκου προέδρου στον αντιπρόεδρο Mike Pence, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε προειδοποιήσει την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400. 
Ο Pence, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι «δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. 
Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτηθούν από την Ανατολή».
Το "δεν θα παραμείνουμε αδρανείς" από τον Pence συνεπάγεται επίσης ένα άλλο τουρκικό σχέδιο για την αγορά στρατιωτικών εργαλείων, αυτή τη φορά από τη Δύση. 
Η Τουρκία αποτελεί μέρος μιας πολυεθνικής κοινοπραξίας με έδρα τα Ηνωμένα Έθνη που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς και δεσμεύεται να αγοράσει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη. 
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Trump υπέγραψε νομοσχέδιο δαπανών που εμποδίζει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία. 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις δαπάνες, η παράδοση των αεριωθούμενων αεροσκαφών στην Τουρκία θα μπλοκαριστεί μέχρις ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας θα υποβάλουν επικαιροποίηση στην έκθεση σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία. 
Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά συστημάτων της Ρωσίας, το νομοσχέδιο του Κογκρέσου απαιτεί από τις αμερικανικές αρχές να περιλάβουν λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων επιβολής κυρώσεων. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.