28/2/19

Η ανακάλυψη του «Γλαύκου» και το κυπριακό τερματικό LNG


Η ανακάλυψη του δυνητικού κοιτάσματος Γλαύκος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής για την πορεία του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος και τη γεωπολιτική δυναμική ισχυροποίησης του εναπομείναντος στην Κύπρο Ελληνισμού. Ο Γλαύκος αποτελεί εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα αερίου μεσαίου μεγέθους, το δεύτερο που εντοπίζεται στην έως σήμερα οριοθετημένη Κυπριακή ΑΟΖ μετά το κοίτασμα Αφροδίτη που ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2011.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μια αρχική τάξη μεγέθους η οποία είναι μικρότερη από την αντίστοιχη εκτίμηση για την εμβέλεια του κοιτάσματος που είχε ανακοινωθεί για την Αφροδίτη. Τότε μιλούσαμε για μια εμβέλεια αποθέματος από 7 έως 10 ΤΚΠ (Τρισ. Κυβικών Ποδών) με πιθανότητα (50%) να βρίσκαμε 9 ΤΚΠ και πιθανότητα 75% να βρίσκαμε 7. Στην περίπτωση του Γλαύκου μιλούμε για μια τάξη μεγέθους από 5 έως 8 ΤΚΠ με πιθανότητα 50% το κοίτασμα να έχει 6 ΤΚΠ και πιθανότητα 75% να έχει 5 ΤΚΠ. Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης αυξάνονται όσο μικραίνει το μέγεθος του δυνητικού κοιτάσματος.

για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Let us hope the field's potential deposits are not exaggerated as the Turkish fleet participating in their naval exercise.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως το βιβλίο του Οικονομολόγου-Δημοσιογράφου κ. Κωνσταντίνου Κόλμερ -"Τα Πετρέλαια της Ελλάδος, ο Ακήρυκτος Πόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας", Σελίδες 246, με Χάρτες και Ολόκληρη την Συνθήκη της Λωζάνης, Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 2006" να είναι λίγο παλαιό,είναι όμως πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

    Ίσως να έχει ορισμένα σφάλματα, όπως μου είπε ένας ειδήμων στο θέμα αυτό [π.χ. δεν υπάρχουν 7 αλλά πλέον 5 Αδελφές], έχει όμως τόσα πολλά στοιχεία για διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής, που το κάνει τρομερά ενδιαφέρον.

    Ο ειδήμων που ενέφερα προ ολίγου, ξενύχτησε για να το διαβάσει όλο!!!

    Αν δεν υπάρχουν χρήματα σήμερα [επειδή μας έχει "στείψη" η "Πρώτη φορά Αριστερά"] για να το αγοράσει κανείς, μπορείνα το διαβάσει στις διάφορες βιβλιοθήκες που υπάρχουν ανά την Επικράτεια και προσφέρουν ησυχία και προ πάντων θέρμανση. Νομίχω, ότι πρέπει να το διαβάσετε.

    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.