27/2/19

Πάιατ: Αποκορύφωμα μιας ιστορικής χρονιάς ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ

Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει ισχυρή διακομματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, και παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο: «Ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς "ιστορικής προόδου", καθώς οι δύο χώρες μας "έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα." . "Η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών" και" τώρα περισσότερο από ποτέ ". "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης - ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επικαλούμενος επίσης την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», ο κ. Πάιατ είπε πως αυτό συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

U.S. initiatives to deepen economic, defense and people-to-people ties with Greece enjoy support from both sides of the American political spectrum. Read my remarks at @eliamepgr with Minister @gkatr and @GKoumousakos: https://t.co/eR7B1TbkLU pic.twitter.com/etQpVjlt7q

— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) 27 Φεβρουαρίου 2019
Σημείωσε επίσης πως κάθε αμερικανική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα εκφράζει εκτίμηση για τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

«Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή.

Επίσης, ο Τζέφρι Πάιτ στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex. «Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» έκανε γνωστό.

Εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, προανήγγειλε οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, μια μεγάλη περιφερειακή εκπαιδευτική διάσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Ταϋγέτη.

    Παλιονυφίτσα, γιὰ τὸ Σκοπιανὸ ἔχεις νὰ πῆς τίποτα; Ἤ καὶ γιὰ σένα ὁ Μεγαλέξανδρος ἦταν σλάβος ποὺ τὸν ἔμαθε ἑλληνικὰ ὁ Ἀρστοτέλης.
    Ἀνιστόριτοι ἀγελαδάρηδες.

    Οἱ Ἕλληνες δέν ἔχουν κανέναν φίλο οὔτε σύμμαχο·εἴμαστε ἀνάδελφοι καὶ στὴν χερσόνησο ὅπου κατοικοῦμε θὰ σᾶς ἀναστατώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Unknown Δεν έχουν κανένα φίλο. ΄Εχουν βλέπεις τους κάθε εποχής ΕΛΙΑΜΕΠ. Από την εποχή του Εφιάλτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγικός δάλογος της Υπερδύναμης με μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι καν φιλοφρόνηση, είναι περίγελως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως κυριοι....και η κολαση μεγαλο βαθος εχει....Θα εμβαθυναν κι εκει....
    Ναχει και αντιλαλο λετε ?? Παντως βαθος χωρις ...τρυπα δεν υπσρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη για την σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είναι η πιο άνετη σχέση που είχαμε εδώ και πολύ καιρό, με μια σαφή εικόνα και στις δυο πλευρές ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται...».
    Συνεχίζει:
    «Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια 'πιο επιθετική και επεκτατική' Ρωσία.
    Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι το υφιστάμενο στρατηγικό πλαίσιο.Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός.
    Ο σταθερός πυρήνας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι οι διατλαντικές μας σχέσεις. Αυτή είναι η βάση που μας επιτρέπει να κάνουμε όλα όσα κάνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο.
    Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο που το έζησα από κοντά και σε προσωπικό επίπεδο για τρία χρόνια στο Κίεβο το βασικό συστατικό είναι η 'ενότητα'».


    Τι θέλει να πει με αυτά ο Τ.Πάιατ; Γιατί αναφέρει (κατά τη γνώμη μου όχι τυχαία) την περίπτωση της Ουκρανίας;Είναι γνωστά όσα διέρρευσαν ως προς τον σχεδιασμό του ουκρανικού πραξικοπήματος με την Β.Νούλαντ, όπως και ότι οι Αμερικανοί είχαν χρηματοδοτήσει με 20 εκατομμύρια δολάρια την αντιπολίτευση, τις ναζιστικές ομάδες, (και έδωσαν επιπλέον χρήματα για αγορά όπλων), που αιματοκύλισαν τη χώρα φέρνοντας τελικά στην ηγεσία τον φιλοαμερικανό, Ποροσένκο.
    Όλο αυτό το μαύρο παρασκήνιο είναι γνωστό, όμως ο Πάιατ αναφέρει την Ουκρανία ως μια περίπτωση 'επίτευξης του στόχου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ', των 'διαντλαντικών σχέσεων' όπως λέει, με κάθε μέσο. Για να πάρουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στραφούμε προς τη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.