25/2/19

Ο πελατειακός καπιταλισμός και το ελληνικό μοντέλο

Μοναδικό μέλημα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών η διαιώνιση ενός προσοδοθηρικού γι' αυτούς συστήματος. Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος της χώρας.
Η έξοδος από μια κατάσταση που έχει 170 χρόνια ιστορίας και πρακτικής πίσω της δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μη ανατρέψιμη κατάσταση η οποία όμως μπορεί σε κάποιο βαθμό να μεταρρυθμιστεί και κυρίως να βελτιωθεί. Διότι το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια του και είναι πλέον ανοιχτή πληγή, για μια κοινωνία που αδυνατεί πλέον να προσαρμοστεί στις δύσκολες απαιτήσεις της εποχής της.
Ακόμα χειρότερα, στην Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες, το πελατειακό κράτος στα πολλά χρόνια της λειτουργίας του, δημιούργησε και ένα σύστημα κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, το οποίο αφ’ εαυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μεταρρύθμισή του.
Σ’ ένα τέτοιο σύστημα, όπως επισημαίνουν διαπρεπείς αναλυτές της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, οι όποιες προσαρμογές είναι εξαιρετικά δύσκολες γιατί στο εσωτερικό του συστήματος τεράστιες είναι οι αντιστάσεις.
Στη χώρα μας, όπως πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει ο Γρ. Παπανίκας στο βιβλίο του «Μια ταξική ανάλυση υπέρ των μνημονίων» ο «κρατικοδίαιτος καπιταλισμός» είναι ακόμη προσοδοθηρικός και βέβαια εξαιρετικά διεφθαρμένος. Με πιο απλά λόγια είναι πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό καρκίνωμα, με ολέθριες συνέπειες.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.