28/2/19

"Τουρκική" ολόκληρη η Κύπρος σε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» (εικόνα)

Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη μέρα η τουρκική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να την αξιοποιήσει ως ένα επικοινωνιακό σόου, το οποίο προβάλλεται από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, με εντυπωσιακά βίντεο και εικόνες.
Μία άσκηση την οποία τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως «πρόβα πολέμου» και μήνυμα με αποδέκτες την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τους «συνεργάτες» τους.
Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου, με 103 πλοία και υποβρύχια να λαμβάνουν μέρος και τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις με την Τουρκία να προχωρά σε μία γιγαντιαία επίδειξη ισχύος σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος επίσης δυνάμεις και από τα τρία σώματα στρατού, ξηράς, ναυτικό και αεροπορία, με στόχο να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να αποδώσουν τα μέγιστα. Η άσκηση έχει στόχο σε μεγάλο βαθμό και το εσωτερικό μέτωπο του Ερντογάν, που τον κατηγορεί ότι έχει διαλύσει το στράτευμα, λόγω του πογκρόμ συλλήψεων στρατιωτικών και δη αξιωματικών, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016…
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χάρτη που δημοσιεύθηκε από την Επίσημη διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στο twitter, η Κύπρος εμφανίζεται κόκκινη, ως τουρκικό έδαφος, με αρκετούς χρήστες να δηλώνουν την ικανοποίηση τους, με την τόνωση του εθνικισμού να επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό.
Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει το ρόλο της στο ενεργειακό παιχνίδι, ιδιαίτερα μετά και τη διαφαινόμενη ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων και επιχειρεί με κάθε τρόπο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει ότι παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος εκδήλωσης πανικό. Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του κύπριου υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος μιλώντας εχθές στον τηλεοπτικό Sigma. Ο κύπριος ΥΠΑΜ δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση να σχολιαστεί η δυναμική της άσκησης τονίζοντας: «Είμαστε σε επικοινωνία με τα επηρεαζόμενα κράτη από την άσκηση και πρέπει όλοι με σύνεση να παρακολουθούμε τα πράγματα και να μην πανικοβαλλόμαστε».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.