26/2/19

Ο Αβδηριτισμός ημών των Κυπρίων;

Λάζαρος Μαύρος*
Α Π Ο  ΧΡΟΝΙΑ η Κύπρος έπρεπε και θα μπορούσε, με τόσην ηλιοφάνεια που την προίκισε η φύση, να ήταν μία χώρα υπόδειγμα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Αξιοζήλευτη πρωταθλήτρια των πολυθρύλητων (και περιβόητων στην εν Κύπρω κατάντια τους) Α.Π.Ε. = Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Με όλα σχεδόν τα κτήριά της, κατοικίες, πολυκατοικίες, μέγαρα και φτωχικά, δημόσια και ιδιωτικά, ενεργειακώς αυτοτροφοδοτούμενα με φωτοβολταϊκά.
- Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μια χώρα με τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
- Και με όλα της τα σχολεία, ανεξαιρέτως, να διαθέτουν ολόχρονα και πληρέστατα και περισσεύοντα, τα αναγκαία συστήματα κλιματισμού, χειμώνα και καλοκαίρι.
- Μια χώρα με τα λιγότερα βενζινάδικα και τους λιγότερους ρύπους και αντιστρόφως με τους περισσότερους υγιείς κατοίκους. Και, άρα, οικονομικώς ευημερούσα!
- Είναι δυνατόν, άραγε, να μην μπορούσε να το κατορθώσει μια χώρα, η οποία, εκτός από τόση πολλή ηλιοφάνεια ολόχρονα, διαθέτει και πληθυσμό με τους περισσότερους… κατά κεφαλήν πτυχιούχους πανεπιστημίων και τους περισσότερους κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο προφεσόρους και κατόχους δοκτοράτων με την… σέσουλα, ικανότατους για κάθε είδους επωφελείς… καινοτομίες;
ΑΛΛΑ, δυστυχώς και αλίμονο, βρίσκεται στον πάτο. Και χρεώνει στους φορολογούμενούς της να πληρώνουν τα επιβαλλόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοένα αυξανόμενα, πρόστιμα οικονομικών κυρώσεων, για την αποτυχία της, την αδεξιότητά της, την ολιγωρία της, την αμέλειά της, την αμπαλατοσύνη της, ως ένα αθλίως ανεπρόκοπο κράτος…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα ίδια ακριβώς «προσόντα» ανεπρόκοπου κράτους, το οποίο διαβεβαίωνε από το 1982 τους πολίτες του, με πρωτοσέλιδα στις τότε εφημερίδες, ότι είχε σχεδιασμένο και έτοιμο οσονούπω για εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας (το περιβόητο στην κατάντια του ΓεΣΥ). Και έφθασε, μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, εν έτει 2019, να… λαγκοδέρνεται ακόμη με τη συζήτησή του!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ και ακραιφνώς… ομοουσίως: Της τοιαύτης και τοσαύτης «ποιότητας», μαλθακότητας και -επιπλέον- κακουργηματικής ανευθυνότητας ανεπρόκοπο κράτος, επί δώδεκα συναπτά έτη δεν κατορθώνει να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα φωτοεπισήμανσης στο οδικό του δίκτυο, με τις δοκιμασμένες το 2007 Κάμερες Τροχαίας, γνωρίζοντας κιόλας ότι, αυτή ακριβώς η εγκληματική του αμέλεια, ευθύνεται για τις περισσότερες από το 50%, ετησίως, των τροχαίων ανθρωποκτονιών και τροχαίων αναπηριών.

ΩΣΑΥΤΩΣ, τα ίδια κρατικά «προσόντα» άφησαν και κατάντησαν αυτήν τη χώρα αδύναμη και ανίκανη να προβάλλει πειστική, αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτρεπτική αμυντική στρατιωτική ισχύ απέναντι στους Τούρκους Κατακτητές της και τις επιδρομικές πολεμικές απειλές τους. Την άφησαν χωρίς την αναγκαία Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό που όφειλε να διαθέτει για ν’ αποτρέπει τους τουρκικούς εκβιασμούς απαγόρευσης της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, στην ξηρά, τη θάλασσα (ΑΟΖ) και τον αέρα.

- Ένα κράτος, το οποίο, 45 χρόνια αφ’ ότου υπέστη την τουρκική εισβολή και υφίσταται την κατοχή του Αττίλα επί της μισής του επικράτειας, «πασκίζει» ακόμη, ως «αδαής νεοσύλλεκτος», πώς θα οργανώσει την… εκπαίδευση και την ετοιμότητα των Εφέδρων των ενόπλων του δυνάμεων!!!

ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ, τα ίδια «προσόντα» προεκτείνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της κρατικής δραστηριότητας και ευθύνης, στην παιδεία, στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στην ευνομία, στη χρηστή διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στη διακυβέρνηση (εσωτερική κι εξωτερική πολιτική), στις δημόσιες συγκοινωνίες, ακόμη και στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις αθλιουπόλεις των επί δεκαετίες καταστραφέντων «Πλατειών Ελευθερίας». Μέχρι και στων πολιτών - δημοτών την πολιτική συμμετοχή, τα ίδια και απαράλλαχτα «προσόντα» αυτού του ανεπρόκοπου κράτους ισχύουν.

ΠΟΙΟ, ΑΡΑΓΕ, να είναι το αίτιο για όλ’ αυτά;

- Πώς εξηγείται ο βάλτος, στον οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο, ναυαγισμένο και πνιγόμενο αυτό το κράτος;

- Πού οφείλονται αυτές του οι αδυναμίες και τι φταίει για το ότι είναι τόσο ανεπρόκοπο;

Όταν, μάλιστα, διαθέτει και πληθυσμό με τους περισσότερους… κατά κεφαλήν πτυχιούχους πανεπιστημίων και τους περισσότερους κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο προφεσόρους και κατόχους δοκτοράτων με την… σέσουλα, ικανότατους για κάθε είδους επωφελείς… καινοτομίες, που όμως αποδεικνύονται κενότατες «κενοτομίες»;

ΑΙΤΙΟΝ και πηγή όλων αυτών, κατά την προσωρινή (τριών δεκαετιών δημοσιογραφική) γνώμη της στήλης, είναι:

- Η ισχύουσα διαρκώς, ίδια και απαράλλαχτη, κομματοκρατία:

- Ο αμετακίνητος συσχετισμός κομματικών δυνάμεων που ο λαός αναδεικνύει στις εκάστοτε εκλογές.

ΦΡΟΝΕΙ, δηλαδή, η στήλη ότι:

- Εν όσω η λαϊκή ψήφος βγάζει πρώτα σε δύναμη τα ίδια ανέκαθεν κόμματα, δεν φαίνεται πιθανότητα ν’ απαλλαγεί αυτή η χώρα απ’ το ανεπρόκοπό της κράτος.

- Η δε μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ότι, άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν φάνηκαν εισέτι ικανές να πείσουν την αναγκαία πλειονότητα των πολιτών να ανατρέψουν τις ισχύουσες κομματικές πρωτοκαθεδρίες στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και… πόλασελα.

- Έτσι η Κύπρος παραμένει με κυριαρχικά και καθοριστικά τα «προσόντα» των ίδιων διαρκώς αναπαραγόμενων ηγετο-κραταιών της…

ΑΡΑ, λοιπόν, το ανεπρόκοπο κράτος αντανακλά και εκφράζει και αποτελεί γνήσια κι αυθεντική αποτύπωση του ανεπρόκοπου λαού, των ανεπρόκοπων ψηφοφόρων, των ανεπρόκοπων πολιτών και, ουχί ολιγότερον, ημών των ανεπρόκοπων δημοσιογράφων…

ΑΒΔΗΤΙΣΜΟΣ ονομαζόταν στην αρχαιότητα. Χλευαστικός προσδιορισμός για τους Αβδηρίτες, κατοίκους της αρχαίας θρακικής πόλης Άβδηρα, περιώνυμους για την απρονοησία, την κουφότητα, την ανοησία και τη ματαιοδοξία τους, που έκτισαν κιόλας την πόλη τους χωρίς να προνοήσουν την ύδρευσή της…

*Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.