17/9/09

Οι ΗΠΑ κρατούν το Συμβ. Ασφαλείας μακριά από το Κυπριακό

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, η άφιξη σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, σηματοδοτεί την έναρξη ενός δεκαπενθημέρου διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.


Αύριο, ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. Μπα Κι Μουν, ενώ για την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί εσωτερική σύσκεψη της ομάδας που ασχολείται με το Κυπριακό, παρουσία και άλλων αξιωματούχων της Γραμματείας.

Παρότι οι Αμερικανοί απέκλεισαν την πιθανότητα ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ντάουνερ, επικαλούμενοι «βεβαρημένο πρόγραμμα» και «έλλειψη χρησιμότητας», δεν αποκλείεται τελικά να διευθετηθεί συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να τους ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν στον ένα χρόνο των διαπραγματεύσεων και να ανταλλάξουν απόψεις για το δεύτερο γύρο.

ΗΠΑ - Ο Μπαν Κι μουν στην Ελλάδα στις 4 και 5 Νοεμβρίου - Επαφές Ντάουνερ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 4 και 5 Νοεμβρίου για να παραστεί και να μιλήσει σε διεθνές φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Γ.Γ. θα επισκεφθεί εκείνη την περίοδο και την Κύπρο με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.
Στο μεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, έκανε ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία.

Ο κ. Ντάουνερ θα συναντηθεί αργά απόψε (ώρα Ελλάδας) με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, κατά τη διήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, σήμερα και αύριο, θα συναντηθεί με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας στον ΟΗΕ, καθώς και με το λεγόμενο «αντιπρόσωπο» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Ντάουνερ αρχικά είχε προγραμματίσει να παραμείνει στη Νέα Υόρκη για εφτά μέρες, ώστε να λάβει μέρος στις συναντήσεις που θα έχει ο Μπαν Κι μουν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με εκπροσώπους άλλων εμπλεκομένων μερών στο θέμα της Κύπρου.
Με το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, ο κ. Ντάουνερ θα συναντηθεί αργά απόψε (ώρα Ελλάδας).

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μισέλ Μόντας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο Γ.Γ.
δεν θα έχει κοινή συνάντηση με τους δυο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 24 του μηνός, στο περιθώριο των εργασιών της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο κ. Ταλάτ αναμένεται να συναντηθεί με το Γ.Γ. λίγες μέρες αργότερα.

Η κ. Μόντας ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται πολύ στενά με τις δύο κυβερνήσεις για να τις βοηθήσουν στην εξεύρεση διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Κατόπιν διαβήματος της κυπριακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η Γραμματεία απολογήθηκε για το «γλωσσικό ολίσθημα», όπως ειπώθηκε, δίνοντας την υπόσχεση να διορθωθεί και στα πρακτικά ώστε να γίνει οι «δύο πλευρές».

Κύπρος - Απείχαν από την ψηφοφορία για την επανεκλογή Μπαρόζο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

Αν και ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες, που τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής Μπαρόζο, οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ (κόμμα του Κυπρίου προέδρου) τήρησαν αποχή στην σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ανάδειξη νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η Ομάδα της Αριστεράς καταψήφισε την υποψηφιότητα Μπαρόζο, ενώ «οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τήρησαν αποχή,λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του Χοσέ Μπανουέλ Μπαρόζο στο Κυπριακό και τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό της οποίας ηγείται ο κ. Μπαρόζο».

*Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Άγκυρα ξέρει ότι η λύση του Κυπριακού είναι μονόδρομος και περνά από το πλαίσιο της ΕΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αυτήν ήταν η βασική πολιτική θέση του Γιάννου Κρανιδιώτη.Δυστυχώς κάποιοι συστηματικά την αγνοούν, ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Νooa.gr,Καθημερινη,ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.