8/9/09

Πρώτες οι ΗΠΑ σε πωλήσεις όπλων

Η αύξηση στις πωλήσεις όπλων στην παγκόσμια αγορά από τις ΗΠΑ υπήρξε κατά την αμερικανική υπηρεσία «αξιοσημείωτη» απέναντι στη γενικότερη τάση για μια δραστική μείωση των παραγγελιών κατά 7,6%, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.Αναλυτικά οι συνολικές πωλήσεις όπλων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν την περασμένη χρονιά στα 42,2 δισ. δολ. με τις ΗΠΑ να αποκτούν ένα συντριπτικό μερίδιο της τάξης του 70,1%.


ΚΑΤΑ ΤΑ 2/3 ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτες οι ΗΠΑ σε πωλήσεις όπλων
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Η οικονομική κρίση και οι αναγκαστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των ξένων κρατών δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ το 2008 να αναδειχθούν παγκόσμιες πρωταθλήτριες στις πωλήσεις όπλων, αυξάνοντας κατά τα 2/3 το μερίδιό τους στις διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της ανεξάρτητης υπηρεσίας Gongressional Research Service, οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 37,8 δισ. δολαρίων το 2008 (αύξηση 25,4 δισ. δολ. σε σχέση με το 2007) κάτι που μεταφράζεται στο 68,4% όλων των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Στη λίστα των εξαγωγέων όπλων ακολουθεί η Ιταλία, με συμβόλαια ύψους 3,7 δισ. δολ., και τρίτη η Ρωσία, με συμφωνίες ύψους 3,3 δισ. δολ. (μείωση κατά 10,8 δισ. δολ. σε σχέση με το 2007).

Η αύξηση στις πωλήσεις όπλων στην παγκόσμια αγορά από τις ΗΠΑ υπήρξε κατά την αμερικανική υπηρεσία «αξιοσημείωτη» απέναντι στη γενικότερη τάση για μια δραστική μείωση των παραγγελιών κατά 7,6%, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Αναλυτικά οι συνολικές πωλήσεις όπλων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν την περασμένη χρονιά στα 42,2 δισ. δολ. με τις ΗΠΑ να αποκτούν ένα συντριπτικό μερίδιο της τάξης του 70,1%.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποκάλυψαν ότι τα ακριβότερα συμβόλαια που εξασφάλισαν οι ΗΠΑ αφορούσαν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Ινδία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία,η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, αν και άρχισε να προσανατολίζεται προς την αγορά της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα) στατιστικά φαίνεται ότι έχασε μεγάλο έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τη σύναψη συμβολαίων με τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού όπως ήδη σημειώσαμε η Μόσχα αποκόμισε συμβόλαια αξίας μόνο 3,3 δισ. δολ. (7,8%) από τις πωλήσεις όπλων, ενώ ακολούθησε η Γαλλία με 2,5 δισ. δολ. (5,9%). *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αγορά όπλων: «Τρέχουν» οι ΗΠΑ, «ιδρώνει» η Γαλλία
Με έξι υπουργούς
Την πρόσφορη αγορά της...σύμμαχης Βραζιλίας «φλερτάρει» ο Σαρκοζί, ο οποίος μετέβη στη χώρα το βράδυ της Κυριακής, συνοδεία 6 υπουργών και 20 επιχειρηματιών. Θέτοντας στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψής του την πώληση 36 Rafale στη Βραζιλία και επιχειρώντας έτσι να εκτοπίσει τους Αμερικανούς και Σουηδούς ανταγωνιστές -ήτοι τα F-18 Super Hornet της Boeing και τα Gripen NG της Saab.

Και όπως υποστηρίζει η Le Monde, επικαλούμενη δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η γαλλική προσφορά έχει ένα «συγκριτικό προβάδισμα» έναντι των υπολοίπων προσφορών.

Ο Λούλα φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα που θα ανταποκριθεί καλύτερα στους όρους μας, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες -και ξέρετε για ποια χώρα μιλάω»?

Το «φλερτ»
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος του Λούλα στους εορτασμούς για την ημέρα ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, η επίσκεψή του, όμως, κάθε άλλο παρά συμβολικό χαρακτήρα είχε.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο της G20, ο Σαρκοζί αναζητά διόδους στην υποσχόμενη αγορά της Βραζιλίας, επιζητώντας ακόμα στενότερες σχέσεις με τον βασικότερο εμπορικό εταίρο του στη Λατινική Αμερική και προωθώντας συμβόλαια στους τομείς της αεροναυπηγικής και των μεταφορών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Μα λογικό δεν είναι όταν το κράτος αυτό βασίζει την λογική του όποιου πολέμου κυρήσσει ή βοηθάει στο σκεπτικό του κάνω πόλεμο για την ειρήνη ;
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.