6/9/09

Από ντέρμπι, φιλικό

Ενας χρόνος πέρασε από το εναρκτήριο λάκτισμα της διπλωματίας του ποδοσφαίρου μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας και οι δύο ιστορικοί εχθροί βαδίζουν ολοταχώς σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.


Ηταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και παρακολούθησε μαζί με τον αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σαρκισιάν, τον επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων των δύο χωρών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μαραθώνιες παρασκηνιακές συνομιλίες, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ταυτόχρονα πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων και έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στην Ελβετία με χρονοδιάγραμμα έξι εβδομάδων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν από τον επαναληπτικό αγώνα των δύο εθνικών ομάδων που θα διεξαχθεί στην Προύσα, στις 14 Οκτωβρίου.

Αν και στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο ένας νικητής, στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που οι νικητές μπορεί να είναι δύο. Παρά τα αγκάθια της γενοκτονίας των Αρμενίων και της κατοχής από την Αρμενία του 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, η συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εκτός κι αν υπονομευτεί την τελευταία στιγμή από τους ακραίους εθνικιστές στο Ερεβάν.Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη του έτους και ένα αγκάθι στον νότιο Καύκασο θα μπει στο δρόμο της εξομάλυνσης με σημαντικές επιπτώσεις στην σταθερότητα μιάς περιοχής που θυμίζει τα προ 20ετίας ταραγμένα και εύφλεκτα Βαλκάνια. Η τουρκο-αρμενική προσέγγιση ήρθε με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και είναι πράγματι σπάνιο Ρώσοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να συνεργάζονται στενά στην επιτυχημένη επίλυση ενός γόρδιου δεσμού που δεν λύνεται με το σπαθί, αλλά με τη διπλωματία.


Ο Γκιουλ φθάνει στο Ερεβάν και «κάνει παιχνίδι»

Στην ίδια λογική, αν και με περισσότερα προβλήματα, προχωράει και ο διάλογος Αρμενίων και Αζέρων για την κατοχή του Καραμπάχ και των άλλων αζερικών εδαφών που κατέχει παράνομα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) η Αρμενία. Αν μέσα στον επόμενο χρόνο λυθούν αυτές οι δύο ιστορικές διαμάχες μέσα από διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς επωφελείς για όλους τους εμπλεκομένους, ο νότιος Καύκασος θα απαλλαγεί από το φόβο της αστάθειας και θα ανοίξει μια νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Πρακτικά, το μόνο μελανό σημείο στο χάρτη θα παραμένει η Γεωργία, που πιθανότατα θα πληρώνει διαχρονικά το βαρύ τίμημα της τυχοδιωκτικής πολιτικής του προέδρου της, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η απόσχιση της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας από τη Γεωργία, η (εξίσου παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) ανεξαρτητοποίησή τους και η οργανική ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία μοιάζουν χωρίς επιστροφή.

Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσει η Δύση για την εκβιαστική και επίσης παράνομη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Οι Ρώσοι φαίνονται απόλυτα αποφασισμένοι να βοηθήσουν ως υπεύθυνη δύναμη στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων στον Καύκασο, εξαιρουμένου του γεωργιανού ζητήματος, το οποίο η Μόσχα θεωρεί «λυμένο».
ENET.GR

6 σχόλια:

  1. Γέμισε "Χριστόφιες" η ευαίσθητη περιοχή μας...
    Ο δικός μας "Χριστόφιας" αναλαμβάνει οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος λαος ξεχναει την ιστορια του ειναι καταδικασμενος να την ξαναζησει.
    Ευχες για να μην ζησουμε νεες γενοκτονιες στην περιοχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.

    "Για το ότι οι Αρμένιοι αποκαθιστούν σχέσεις καλής γειτονίας με τους Τούρκους τί να πεις. Προφανώς δεν τους έσφαξαν όσο έπρεπε!"

    Για όσους αναρωτηθούν αν με εκφράζουν τα λόγια αυτά, απαντώ ξερά ΟΧΙ.

    Άν όμως οι σχέσεις καλής γειτονίας των δυο χωρών έρχονταν σαν αποτέλεσμα της αναγνώρισης εκ μέρους της Τουρκίας των εγκλημάτων που διέπραξε το 1915 με την γενοκτονία 1.500.000 Αρμενίων, τότε η "φιλία" αυτή θα είχε στέρεες βάσεις. Τώρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευκαιριακή σύμπλευση, μικρής χρονικής διάρκειας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργικέραυνε, τα είπες πολύ καλά.
    Με κάλυψες απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Αργικεραυνε με ολο τον σεβασμο,διαφωνω μαζι σου.Η ιστορια εχει αποδειξει οτι ευκαιριακες συμπλευσεις με τους τουρκατς δεν υπαρχουν.Οι τουρκατς ειναι σαν το ΕΙΤΖ που οταν το 'ακουμπησεις' δεν βγαινει μετα και σε οδηγει στον θανατο.Οι συμπαθεις Αρμενιοι [δεν ξερω αν εχουν καμμια αντιστοιχη ντορα και εκει],ανεξαρτητα απο τους λογους που τους ωθησαν,ουτε αναγνωριση απαιτησαν με αποτελεσμα να εχουν ψυχρανει το παγκοσμιο αρμενικο λομπυ που τοσο επιμονα και μεθοδικα ειχε σχεδον καταφερει την αναγνωριση της γενοκτονιας στα μεγαλα κρατη.Τωρα εσβησε αυτο το θεμα χαριν φιλιας,πραγμα που θα εκμεταλλευτουν οι τουρκοι για να ρετουσαρουν το διεθνες προφιλ τους.Μηπως τα ιδια δεν κανουμε και εμεις τοσα χρονια?.Ανακαλυπτωνται ταφοι σφαγιασθεντων Κυπριων και εμεις το προσπερναμε φωναζοντας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ.Μας 'βομβαρδιζουν' τα Φ16 και εμεις φωναζουμε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝ.Μας γεμισαν λαθρομεταναστες,πρακτορες,δολιοφθορεις και φωναζουμε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ.Μεχρι και γυφτοσκοπιανοι των 50 ετων κρατους μας πηρανε χαμπαρι και μας πανε σπρωχνοντας και εμεις συζηταμε για ΑΜΟΙΒΑΙΑ αποδεκτη λυση,μα δεν ειναι μακακες να δεχτουν το λιγο αφου μπορει να παρουν το ολον.Και για να μετουσιοσω το αρθρο της εφημεριδας θα ελεγα 'Γιατι οι Ελληνες υποστηριζουν με πεισμα την δημιουργια της μεγαλης και δυνατης τουρκιας '?.Προφανως μας εσφαξαν λιγο.
    Υ.Γ.1 .Κρατα Θερμοπυλες εκει που βρισκεσαι και μην εφησυχαζεις γιατι κυκλοφορουν εφιαλτες.
    Υ.Γ 2. Δεν ξερω αν ο skal θα το αναρτησει αλλα θα ηθελα να μην κοπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑΙΑΣ έχεις δίκιο στις ιστορικές αναφορές σου. Φυσικά γνωρίζω τα γεγονότα απο πρώτο χέρι, λόγω καθαρόαιμης ποντιακής καταγωγής. Η αναφορά μου στην διαφαινόμενη αρμενοτουρκική σύμπλευση υπο την προϋπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι στην κατεύθυνση ότι έτσι νοείται η λέξη ΦΙΛΙΑ. Όμως πρέπει να λάβεις υπ΄ όψιν, ότι ενδεχόμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θα προκαλέσει προίμιο αλυσιδωτών αντιδράσεων απο διεκδικήσεις αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και Ασσυρίων, πράγμα που γνωρίζει η Τουρκία και γι αυτό δεν θα πράξει τίποτα. Με τα δεδομένα αυτά η προσέγγιση των δυο χωρών στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Άλλωστε σε προηγούμενη ανάρτηση ελέχθη, ότι αντιδρά σ΄ αυτήν την λογική η Αρμενική διασπορά.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.