16/9/09

Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες έφεδροι στρατιώτες από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος


Ένας καθηγητής, έφεδρος αξιωματικός 43 ετών, έχασε τη ζωή του, ενώ πέντε εθνοφρουροί τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε γύρω στις 10 και 45 το πρωί, στο δρόμο Αυγόρου - Λιοπετρίου.


Ένας καθηγητής, έφεδρος αξιωματικός 43 ετών, έχασε τη ζωή του, ενώ πέντε εθνοφρουροί τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε γύρω στις 10 και 45 το πρωί, στο δρόμο Αυγόρου - Λιοπετρίου.

Το στρατιωτικό όχημα τύπου ACMAT, λόγω μηχανικής βλάβης και συγκεκριμένα λόγω αποκοπής του κεντρικού άξονα του, ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε σε παρακείμενο χωράφι.

Ο 43χρονος Ιάκωβος Χατζησπύρου εκτινάχθηκε από το όχημα με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από αυτό και να βρεί ακαριαίο θάνατο.

Τραυματίστηκαν επίσης ο οδηγός του οχήματος, μόνιμος ανθυπολοχαγός, και άλλοι τέσσερις εθνοφρουροί. Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απελύθησαν.

Ο άτυχος Ιάκωβος Χατζησπύρου από το Παραλίμνι, ήταν καθηγητής πληροφορικής στο Λύκειο «Φώτη Πίττα» στο Φρέναρος, νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, οκτώ και δέκα χρόνων.

Το στρατιωτικό όχημα επέστρεφε στο στρατόπεδο 293 Τάγμα Πεζικού «Μόδεστου Παντελή» που εδρεύει στο Λιοπέτρι, ύστερα από επιθεώρηση που έκαναν οι έφεδροι αξιωματικοί σε φυλάκια στο Αυγόρου και την Άχνα.

Εξάλλου, σε δήλωσή του αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε «το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο δρόμο, το οποίο πήγαινε ζιγκ ζαγκ και έχανε λάδια. Φοβήθηκα ότι θα ερχόταν καταπάνω μου και ότι θα συγκρουόταν με το δικό μου αυτοκίνητο», είπε.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του θανατηφόρου δυστυχήματος διεξάγονται έρευνες από την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και τη Στρατονομία της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Λοχίας Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «γύρω στις 10.45, στρατιωτικό αυτοκίνητο τύπου AKMAT, μεταφοράς προσωπικού ενώ εκινείτο από το Αυγόρου με κατεύθυνση προς το Λιοπέτρι, σε κάποιο σημείο του δρόμου παρά την αίθουσα δεξιώσεων ΖΗΔΗΠΑ, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο οδηγός έχασε το έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να ανατραπεί σε παρακείμενο χωράφι».
Πρόσθεσε ότι «στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο οδηγός, που είναι μόνιμος ανθυπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς, και πέντε έφεδροι. Νεκρός είναι ο συνοδηγός του αυτοκινήτου, Ιάκωβος Χατζησπύρου 43 χρόνων, από το Παραλίμνι, καθηγητής πληροφορικής στο Λύκειο «Φώτη Πίττα» στο Φρέναρος, νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εκφράζουν τα πιο θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου έφεδρου.

Καθηλώνονται τα στρατιωτικά οχήματα ACMAT μετά το χθεσινό θανατηφόρο

Το μοιραίο όχημα ACMAT με το οποίο έχασε τη ζωή του ο άτυχος έφεδρος ανθυπολοχαγός, Ιάκωβος Χατζησπύρου.

Λευκωσία: Οδηγίες να ακινητοποιηθούν όλα τα στρατιωτικά οχήματα τύπου ACMAT για προληπτικούς λόγους, έτσι ώστε να υποβληθούν σε μηχανολογικούς ελέγχους, έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα την Τρίτη, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο έφεδρος υπολοχαγός, Ιάκωβος Χατζησπύρου και τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το όχημα το οποίο ανατράπηκε στο δρόμο Αυγόρου – Λιοπετρίου, λόγω αποκοπής του άξονά του, θα υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία και το τεχνικό τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Όπως επεσήμανε σημαντική θα είναι και η μαρτυρία των ίδιων των τραυματιών, οι οποίοι όταν τους επισκέφθηκε την Τρίτη στο Νοσοκομείο, του ανέφεραν ότι το όχημα παρουσίασε μηχανική βλάβη. Ωστόσο, δεν του είπαν, όπως ανέφερε, κατά πόσον το όχημα παρουσίαζε πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, έτσι ώστε να χρειάζεται ο συνοδηγός να κρατά τον μοχλό ταχυτήτων.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι ενήμερος κατά πόσον όχημα του ιδίου τύπου παρουσίασε πριν από λίγες μέρες παρόμοιο μηχανικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αποκοπεί ο άξονάς του.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών, προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αν προκύψουν διοικητικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες, αυτές θα καταλογιστούν χωρίς δισταγμό.

Σήμερα η κηδεία του άτυχου έφεδρου αξιωματικού


Η κηδεία του Ιάκωβου Χατζησπύρου, 43 ετών, καθηγητή πληροφορικής στο Λύκειο Κοκκινοχωριών και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, στις 4 το απόγευμα από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου συνήλθε έκτακτα τη Τρίτη το απόγευμα και αποφάσισε μεταξύ άλλων την κήρυξη τριήμερου πένθους, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες στα δημοτικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, τεσσάρων εφέδρων και ενός μονίμου ανθυπολοχαγού -οδηγού του οχήματος- οι οποίοι χειρουργήθηκαν, είναι σοβαρή, αλλά εκτός κινδύνου.

Ομήρου: Σωστή η απόφαση για απόσυρση των ACMAT


Ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να καθηλωθούν τα οχήματα ACMAT της Εθνικής Φρουράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει θέμα ασφάλειας, τότε αυτά πρέπει να αποσυρθούν.

Ανέφερε ωστόσο ότι τα οχήματα που προκύπτουν από το χθεσινό δυστύχημα είναι αμείλικτα και η Επιτροπή Άμυνας θα συνέλθει σύντομα για να συζητήσει το θέμα.

Ανέφερε ακόμη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για την μηχανική καταλληλότητα των οχημάτων της Εθνικής Φρουράς και κατά πόσον τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Διαφορετικοί έλεγχοι για τα οχήματα του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας

Τα οχήματα της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, εξαιρούνται από τους ελέγχους καταλληλότητας που διενεργούνται για όλα τα όλα τα άλλα οχήματα, ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέττας.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κολέττας επεσήμανε ότι αυτό ισχύει βάση της κοινοτικής νομοθεσίας, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, τα οχήματα αυτά επειδή είναι εξειδικευμένα, περνούν από έλεγχο από τα ίδια τα Σώματα Ασφαλείας, με μια διαδικασία που όπως είπε «λειτουργεί σωστά».

Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, τα ατυχήματα στα Σώματα Ασφαλείας, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά με τα άλλα οχήματα.

Επεσήμανε ακόμη ότι πριν εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για τα αίτια του θλιβερού δυστυχήματος, πρέπει να εξετασθεί εκτός από την κατάσταση του συγκεκριμένου οχήματος, ο ανθρώπινος παράγοντας και οι συνθήκες που έτυχαν στο δρόμο.

ikypros,kathimerini.com.cy,Φιλελευθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.