2/9/09

«Ευπρόσδεκτος» ο South Stream, δηλώνει η κροατική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της χώρας υπέβαλε πρόταση στη Ρωσία για να περάσει ο αγωγός από την Κροατία.

Το Ζάγκρεμπ πρότεινε στη Μόσχα να συμπεριλάβει την Κροατία στις χώρες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού της βαλκανικής χώρας κ. Γιαντράνκα Κόσορ στην κροατική εφημερίδα «Jutarnji List».

Κατά τη χθεσινή συνάντησή της με το Ρώσο πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πολωνία, η κ. Κόσορ είπε ότι «του παρουσίασα την πρότασή μας να περάσει ο αγωγός South Stream από την Κροατία», όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το πρόγραμμα του αγωγού South Stream θα επιτρέψει στη Μόσχα να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα συνδέσει υποθαλασσίως τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, όπου θα διακλαδωθεί αφενός βορειοανατολικά προς την Αυστρία, διερχόμενος από τη Σερβία αλλά αποφεύγοντας την Κροατία και, αφετέρου, προς το νότο, προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Κροατία, η οποία κατανάλωσε το 2008 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καλύπτει το 60% των αναγκών της από ίδια παραγωγή και εισάγει το υπόλοιπο 40% από τη Ρωσία.

Υπάρχει κίνδυνος να βαρύνουν αρνητικά στον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη περιβαλλοντικές ανησυχίες στην πόλη Μπουργκάς, στο ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στην κρατική τηλεόραση της γείτονος BNT.

Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στη Πολωνία, ο κ. Μπορίσοφ συζήτησε τα κοινά ενεργειακά σχέδια της γείτονος με τη Ρωσία.

Μιλώντας στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται το μέλλον του South Stream, παρά το ότι η Σόφια εμπλέκεται παράλληλα στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του αγωγού Nabucco.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα με τον South Stream. Και ο Nabucco και ο South Stream είναι καλοί για τη Βουλγαρία, αλλά ο South Stream θα υλοποιηθεί γρηγορότερα και γι' αυτό το λόγο πρέπει να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. valte kai enan Xarti paidia na katalavenei kai o kosmos kalitera ...

    filika

    S.P.Q.R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να καταλάβω, όλες αυτές οι αμερικανόθρεφτες κυβερνήσεις Τουρκίας Κροατίας Σκοπίων Αλβανίας Ρουμανίας κλπ γιατί δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην φιλοξενία ρωσσικών αγωγών στο έδαφός τους και το έχει μόνο η Ελλάδα; Μήπως κάποιος μας δουλεύει;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.