15/2/19

Το ξέπλυμα χρήματος ανοίγει νέο μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ

Η ανησυχία των ΗΠΑ ότι η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει τα δικά της νέα πρότυπα για το ξέπλυμα χρήματος και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στο στόχαστρο η Σαουδική Αραβία και τέσσερις «αμερικανικές δικαιοδοσίες».

Για χρόνια οι ΗΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έπαιζαν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στηρίζοντας παράλληλα την Ομάδα Εργασίας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force –FATF), έναν διεθνή οργανισμό που εργάζεται για την τήρηση τέτοιων στάνταρντ. Συνήθως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις όποιες προσπάθειες της ΕΕ να «μπει» σε αυτό που οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν ως δικά τους όρια.
Στις 13 Φεβρουαρίου όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια προσθήκη στη μαύρη λίστα της ΕΕ για τις χώρες και δικαιοδοσίες που εμφανίζουν σημαντικά κενά στα νομικά τους πλαίσια για το ξέπλυμα χρήματος και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η νέα λίστα περιλαμβάνει 23 χώρες, μόλις 12 από τις οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την FATF. Από τις 11 νέες προσθήκες, υπάρχουν κάποιες που σίγουρα θα  εκνευρίσουν τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία καθώς και τέσσερις δικαιοδοσίες των ΗΠΑ, το Γκουάμ, η Αμερικανική Σαμόα, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και το Πουέρτο Ρίκο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.