17/9/09

Ξέθαψαν λείψανα ήρωα της αντίστασης

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, άλλος ένας τάφος, ενός από τους σημαντικότερους ήρωες της αντίστασης, άνοιξε, για μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του, την κοινότητα Χλώρακας, αλλά και για να διαφανούν κάποιες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατός του. Ο Χαράλαμπος Κυρίλλου είναι ένας από τους τέσσερις ήρωες της αντίστασης, οι οποίοι την ημέρα του πραξικοπήματος ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή φυγάδευσης και σωτηρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.


Μετά από αίτημα της οικογένειας άνοιξε ο τάφος του Κυρίλλου
ΤΟΥΦΡΙΞΟΥΔΑΛΙΤΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η βαρβαρότητα της προδοσίας αποτυπωμένη και καταχωνιασμένη στους τάφους για χρόνια, ξεπηδά και αποκαλύπτει το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος κάποιων ανθρώπων, αλλά και ολόκληρου του νησιού. Ξεχωριστές ιστορίες που όλες μαζί συμπληρώνουν το παζλ της προδοσίας. Αυτού που αποκαλείται «Φάκελος της Κύπρου»… Το περασμένο Σάββατο, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, άλλος ένας τάφος, ενός από τους σημαντικότερους ήρωες της αντίστασης, άνοιξε, για μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του, την κοινότητα Χλώρακας, αλλά και για να διαφανούν κάποιες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατός του.

Ο Χαράλαμπος Κυρίλλου είναι ένας από τους τέσσερις ήρωες της αντίστασης, οι οποίοι την ημέρα του πραξικοπήματος ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή φυγάδευσης και σωτηρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ήταν τότε μόλις 19 χρονών και υπηρετούσε στο Εφεδρικό, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Μαζί με τον Νίκο Σολωμού, τον Φίλιππο Κρητιώτη και τον Ανδρέα Κέστα, συνόδευσαν και προστάτευσαν τον Μακάριο να πάει στην Πάφο και απ’ εκεί στις Βρετανικές Βάσεις, όπου αναχώρησε για το εξωτερικό. Αφού σιγουρεύτηκαν ότι ο Μακάριος πλέον δεν κινδύνευε από τους πραξικοπηματίες, αναχώρησαν για τη Λεμεσό. Οι τέσσερίς τους κρύφτηκαν σε σπίτι στο Ακρωτήρι, όμως, όπως φαίνεται κατόπιν προδοσίας, συνελήφθησαν από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και αφού οδηγήθηκαν σε άλλη περιοχή, βασανίστηκαν άγρια και στη συνέχεια εκτελέστηκαν και τάφηκαν στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Η οικογένεια ωστόσο του Χαράλαμπου Κυρίλλου, δεν είχε μάθει τίποτα. Όπως ανέφερε στον «Φ» η αδελφή του Ανδρούλα, για δύο μήνες θεωρούσαν τον αδελφό τους αγνοούμενο, αφού δεν είχαν καθόλου νέα του. Ο πατέρας τους, ξεκίνησε έναν αγώνα ρωτώντας από εδώ και από εκεί να μάθει για το γιο του, ο οποίος ήταν στη Λευκωσία. Κάποιοι χωριανοί τους, τους είπαν ότι ήταν στην ομάδα που μετέφερε τον Μακάριο στην Πάφο. Αλλά μέχρις εκεί… Οι πληροφορίες μετά συγκεχυμένες. Δύο μήνες αργότερα, αρχές Σεπτεμβρίου, ο πατέρας, πηγαίνει στον Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού, όπου μέσα από φωτογραφίες που του δείχνουν, αναγνωρίζει το γιο του νεκρό και με τα σημάδια της κακοποίησης να είναι έκδηλα στο πρόσωπό του. Τον παίρνουν μετά, στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, όπου του δείχνουν έναν τάφο και του λένε ότι εκεί είναι θαμμένος ο γιος του. “Εμείς με βάση αυτή την ενημέρωση ξέραμε για τον αδελφό μου ότι ήταν θαμμένος εκεί στο συγκεκριμένο τάφο, αλλά τίποτε άλλο”, ανέφερε η αδελφή του Ανδρούλα. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, ο συγκεκριμένος τάφος άνοιξε και έγινε εκταφή των οστών, τα οποία θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DΝΑ για να πιστοποιηθεί ότι όντως πρόκειται για τον τάφο του Χαράλαμπου. Ακολούθως, αφού ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, θα γίνει κηδεία με τις πρέπουσες τιμές σε έναν πραγματικό ήρωα της αντίστασης και ακολούθως ταφή των οστών του στο χωριό του στη Χλώρακα στον ίδιο τάφο με τον πατέρα του.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟ
Η οικογένειά του, για δύο μήνες από τότε που ζήτησε να γίνει εκταφή των λειψάνων, προσπαθούσε να βγάλει πιστοποιητικό θανάτου για τον Χαράλαμπο. Παρ’ όλο ότι είχαν περάσει τριάντα πέντε χρόνια, δεν ήταν γραμμένος πουθενά, για να μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό θανάτου. Τους πήρε δύο μήνες γι’ αυτό. «Όταν ζητήσαμε να γίνει εκταφή, δεν υπήρχε πιστοποιητικό θανάτου και για δύο μήνες προσπαθούσαμε να βγάλουμε πιστοποιητικό θανάτου», ανέφερε η αδελφή του. Μαζί με την εκταφή, η οικογένεια ζητά όπως γίνει και έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του. «Ζητήσαμε να γίνει κάποια έρευνα, διότι έστω και τώρα, 35 χρόνια μετά, θέλουμε να μάθουμε όλα τα στοιχεία για τη δολοφονία του. Διότι τον βασάνισαν άγρια, απλά και μόνο επειδή ήταν στην ομάδα του Μακαρίου», ανέφερε η αδελφή του.

1 σχόλιο:

  1. Μην ανησηχείτε οι αρχηγοί των κομμάτω "υποσχέθηκαν" να θάψουν βαθειά τον φάκελλο της Κύπρου. Προδότες yiok.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.