17/9/09

WSJ: Εγκαταλείπει το σχέδιο πυραυλικής ασπίδας η Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.Στην Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής υπάρχει ανησυχία για αυτό που θεωρούν ως ρωσικό «νέο-ιμπεριαλισμό» στους χειρισμούς της Μόσχας σε σχέση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία.Επίσης το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα προωθήσει μία μεταστροφή προς την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων σε τοπικό επίπεδο στην Ευρώπη.H αμερικανική κυβέρνηση «αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολωνικού και τσεχικού συστήματος εάν το Ιράν σημειώσει προόδους στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο μέλλον».

WSJ: Εγκαταλείπει το σχέδιο πυραυλικής ασπίδας η Ουάσινγκτον
NAFTEMPORIKI.GR

Ο Λευκός Οίκος θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

H απόφαση θα στηρίζεται στην διαπίστωση των ΗΠΑ ότι «το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», όπως αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους στην Αμερική.

Ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Γνωρίζουμε ότι η έρευνα για την πυραυλική ασπίδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και σε δέκα ημέρα ο υφυπουργός Άμυνας κι εγώ θα πάμε στην Ουάσινγκτον για να μάθουμε. Από διαφορετικές πηγές ακούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναπτυχθεί η ασπίδα εδώ», όπως είπε στο Reuters ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ.

Ο υπαρχηγός του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας Βίτολντ Βασικόφσκι ανέφερε ότι η Βαρσοβία δεν θα εκπλησσόταν αν οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν το σχέδιο για τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό. Χωρίς την ασπίδα θα χάναμε ντε φάκτο μία στρατηγική συνεργασία με την Ουάσινγκτον», όπως είπε.

Στην Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής υπάρχει ανησυχία για αυτό που θεωρούν ως ρωσικό «νέο-ιμπεριαλισμό» στους χειρισμούς της Μόσχας σε σχέση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία.

Για τη Βαρσοβία, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαδιακή, καθώς σήμερα είναι η 70η επέτειος από τη σοβιετική εισβολή στην ανατολική Πολωνία μετά τη συμφωνία Μόσχας-Ναζιστικής Γερμανίας, που οι Πολωνοί θεωρούν «πισώπλατη μαχαιριά»

Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πρόγραμμα πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσινγκτον επέμενε ότι το πρόγραμμα δεν είχε στόχο τη Ρωσία, ωστόσο τα αμερικανικά σχέδια είχαν οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση «αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολωνικού και τσεχικού συστήματος εάν το Ιράν σημειώσει προόδους στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο μέλλον».

Επίσης το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα προωθήσει μία μεταστροφή προς την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων σε τοπικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής πρωθυπουργίας, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τσέχος πρωθυπουργός είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το ζήτημα.

3 σχόλια:

  1. προσωρινά ισως μεχρι να βρει αλλες χωρες που η Ρωσσια δεν θα αντιδρά στην εγκατάσταση εκει του συστηματος.
    Ισως ομως να ξερουν και κατι παραπανω..εννοω ισως σχεδιαζουν μια επιθεση τους προσεχεις μηνες οποτε η δικαιολογια περι ιρανικων πυρηνικων πυραυλων παει περιπατο. Ειδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σχετική ανάρτηση έχει πάρα πολλές και σημαντικές ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ. Σύμφωνα με παράλληλο άρθρο της εφημερίδας THE NEW YORK TIMES σήμερα (17-9-2009) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ εισηγήσεις κυβ. Η.Π.Α. τοποθέτησης εγκαταστάσεων αντιπυραυλικών Κ/Β Ε/Α STANDARD SM-3 αφορούν την ΤΟΥΡΚΙΑ και τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Τα αντιπυραυλικά Κ/Β Ε/Α SM-3 είναι σε χρήση από πολεμικά σκάφη ΠΝ Η.Π.Α. αλλά εξετάζεται και η χρήση τους από εν ξηρά βάσεις. Η κυριότερη αιτία αυτών των εισηγήσεων είναι ότι το Ιράν αφιερώνει μεγαλύτερες προσπάθειες στην παραγωγή Κ/Β Ε/Ε μικρότερου βεληνεκούς όπως το SEJIL-2 το οποίο είναι βλήμα ξηρών καυσίμων.

    Εάν το Ελληνικό ΠΝ είχε στην δεκαετία του '90 προχωρήσει με την απόκτηση τεσσάρων πλεοναζόντων Αμερικανικών πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών KIDD, τότε εύκολα θα υπήρχε η δυνατότητα εγκατάστασης των αντιπυραυλικών βλημάτων SM-3 στα εν λόγω σκάφη (τα οποία είχαν την δυνατότητα εκτόξευσης Κ/Β Ε/Α SM-1/2).

    Φυσικά, αυτές οι Αμερικανικές εισηγήσεις φέρνουν την ΤΟΥΡΚΙΑ και πάλι στο προσκήνιο. Θα έχει κάποιος Έλληνας πολιτικός το κουράγιο να εισηγηθεί την ψύχραιμη συζήτηση για την εγκατάσταση τέτοιων αντιβαλιστικών βλημάτων στο πατρίδα (με τον διπλό ρόλο της προστασίας έναντι και της αναπτυσσόμενης ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ απειλής βαλιστικών πυραύλων όπως οι YILDIRIM), ή όλες οι συζητήσεις σ' ένα τέτοιο αντικείμενο θα πνιγούν ως συνήθως γίνεται με τα φτηνά κι εύκολα συνθήματα περί αποικιοκρατείας και πολεμοκαπηλείας;

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    17-9-2009, τοπική ώρα 13:17, ώρα Ελλάδος 20:17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας

    Αξίζει να σημειώσουμε και να θυμηθούμε(σε συνέχεια των ενδιαφέροντων σχολίων πάνω στη δημοσίευση "Τί πληρώνει ο Καραμανλής") πως, από όσα γνωρίζουμε, χωρίς εθνικά ανταλλάγματα η κα.Μπακογιάννη και ο κ.Παπανδρέου είχαν προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση πλήρους συμφωνίας μα την αντιπυραυλική ανάπτυξη των Η.Π.Α στις Ευρωπαικές βορειοανατολικές χώρες.

    Επιπλέον ίσως έχει σημασία να αναφέρουμε οτί αυτό το οποίο αποδίδεται στην κα.Μπακογιάννη και κ.Παπανδρέου ως φιλοαμερικανική πολιτική δεν αποδιίδει ορθά την πολιτική τους.
    Φιλοαμερικάνικη πολιτική θα ασκούσε ένας πολιτικός ή μια κυβέρνηση αν συντασσόταν στην πράξη με τις πολιτικές των Η.Π.Α και μέσω αυτής της ταύτισης της πολιτικής των προσπαθούσε να θωρακίσει τη χώρα μας και να αποκομίσει οφέλη για την Ελλάδα.
    Κοντολογίς θα ήταν σεβαστή και μάλλον ειλικρινής η τοποθέτηση ενός πολιτικού, αν αναλάμβανε την ευθύνη μπροστά στον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας π.χ την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, την αναγνώριση του Κοσσόβου κ.ο.κ με απώτερο σκοπό ανταλλάγματα και υποστήριξη σε εθνικά μας θέματα όπως Κυπριακό,Ελληνικές μειονότητες, εξοπλιστικά προγράμματα κ.α. Μπορεί πολλοί να διαφωνούσαν με τις παραπάνω πολιτικές προτάσεις, αλλά δεν θα έπαυαν να είναι υπέυθυνες προτάσεις από πολιτικούς μπροστά στον ελληνικό λαό προς κρίση.
    Αντί αυτού, και γι αυτό Μπακογιάννη-Παπανδρέου εξοργίζουν ενστικτωδώς και τους πλέον αδαείς σε θέματα πολιτικής Έλληνες, δίνουν την εντύπωση οτί με τις πολιτικές τους απλά θέλουν να γίνονται αρεστοί στη δυτική σατραπεία(από αφέλεια; ιδιοτέλεια; ανικανότητα;).

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Παύλος Αργυρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.