17/9/09

H λεπτή ισορροπία Ομπάμα - Ισραήλ


The International Herald Tribune

Η ιστορική ομιλία της 4ης Ιουνίου του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφιλίωση της Αμερικής με τον μουσουλμανικό κόσμο άνοιξε νέους πολιτικούς στη Μέση Ανατολή. Η πολιτική ηγεσία των Αράβων εξέλαβε τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ ως προπομπό ριζοσπαστικής αναθεώρησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατανοήσει το μέγεθος της σημασίας τους.
Η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου είναι απλή και προσβλέπει στην επιβεβαίωση του ηγεμονικού ρόλου των ΗΠΑ, όχι διά της ωμής επιβολής, αλλά μέσω ήπιων πρακτικών που θα επιτρέψουν στην υπερδύναμη την επαναπροσέγγιση των κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου, αποφεύγοντας την αποξένωση των παραδοσιακών τους συμμάχων. Ο κ. Ομπάμα πρέπει να διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομική κρίση δίχως να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων και να αποκαταστήσει το κύρος των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες για την ομαλή αποχώρηση από το Ιράκ, τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, την επίλυση του ιρανικού προβλήματος και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο και τον κυβερνητικό του συνασπισμό. Σήμερα εμφανίζεται αποφασισμένος να πετύχει μεταβατικές συμφωνίες με μικρό πολιτικό κόστος που θα είναι αποδεκτές από τους υπερεθνικιστές του συμμάχους. Μεταβατικές συμφωνίες, που θα του επιτρέψουν στο μέλλον να επιρρίψει την ευθύνη μιας πιθανής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Αραβες και οι οποίες θα κρατήσουν σε ασφαλή απόσταση την κυβέρνηση Ομπάμα, μέχρι την ανάδυση κάποιας άλλης κρίσης ικανής να αποσπάσει την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ.

Αντιμέτωπος με την τακτική της καθυστέρησης του κ. Νετανιάχου, ο κ. Ομπάμα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του περιορισμού της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ομπάμα μπορεί να τερματίσει την πάγια τακτική της άσκησης βέτο προς όφελος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να περιορίσει τη στρατιωτική συνεργασία. Μπορεί ακόμα να απαιτήσει από το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων ή να καταστήσει σαφές προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι τα εθνικά συμφέροντα των δύο κρατών δεν συμπίπτουν, γεγονός που συνεπάγεται μηδενική ενημέρωση της ισραηλινής πλευράς όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Είναι δεδομένο ότι τέτοιες κινήσεις θα προκαλέσουν νευρικότητα στην ισραηλινή κυβέρνηση. Μια στρατηγική έμμεσων μέτρων κατά του Ισραήλ μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς πρόκειται για κινήσεις που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους. Μένει να δούμε αν ο κ. Ομπάμα είναι διατεθειμένος να πιέσει τους Ισραηλινούς σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να πετύχει τους δικούς του στόχους.
Πηγή kathimerini.gr

20 σχόλια:

  1. Σιγά μην τα χαλάσει το Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν Υπερδύναμη, το οφείλουν στους Εβραίους και την υπέροχη φιλοσοφία-θρησκεία τους που διδάσκει το "άρπαξε να φάς και κλεψε νάχεις". Φαντάζεστε ποτέ οι ΗΠΑ να μπορούσαν να γίνουν Υπερδύναμη με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας (γύρνα και το άλλο μάγουλο σε αυτόν που σε χαστουκίζει, μοίρασε την περιουσία σου στους φτωχούς κλπ.); Εδώ το Βυζάντιο είχε στην απόλυτη κατοχή του την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία κα επί 11 αιώνες παρήγαγε μόνο μοναστήρια. Μόλις πήγαν τα Αρχαία Ελληνικά Συγγράμματα στην Δύση, σε 50 χρόνια οι Ιταλοί κάνανε την Αναγέννηση. Εκεί είναι το πρόβλημα, Σάββα Καλεντερίδη, η Θρησκεία που έχουμε είναι αντιπαραγωγική (τουλάχιστον!)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντησε του Μινωα, οχι με "τρυπες" και "σαγιαν" αλλα προσκαλεσε τον/την στο Μαντειο των Δελφων για "ερευνα και εφαρμογη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν Υπερδύναμη, το οφείλουν στους Εβραίους και την υπέροχη φιλοσοφία-θρησκεία τους που διδάσκει το "άρπαξε να φάς και κλεψε νάχεις"...

    Μα τι λες φιλε μου; Ακολουθα μ' αυτους θα επρεπε να συλληφθης, να κατηγορηθης, να δικαστης και να καταδικαστης στην εσχατη των ποινων. Για προσεχε τα γραφομενα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν Υπερδύναμη, το οφείλουν στους Εβραίους και την υπέροχη φιλοσοφία-θρησκεία τους που διδάσκει το "άρπαξε να φάς και κλεψε νάχεις"...

    Δεν γνωρίζω αν οι ΗΠΑ έγιναν υπερδύναμη χάρη σ' εμάς. "Συ είπας", όπως είπε και ο Χριστός. Όμως, μπορείς να μου πεις που λέει η θρησκεία μας αυτά που λες; Ο Μωσαϊκός νόμος απαγορεύει την κλοπή. Δεν σου έμαθαν στο σχολείο το "ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ"; Γράφεις ανώνυμα ό,τι θέλεις και βρίζεις τα ιερά και όσιά μας, διότι είσαι ένας θρασύδειλος που φοβάται. Εγώ είμαι Έλληνας Ισραηλίτης το θρήσκευμα και σέβομαι την θρησκεία σου.

    Γιόνι Γκολντστάιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Μία περιληπτική έρευνα...

    Ελπίζουμε να το έχεις μελετήσει αδελφέ .

    Φιλικά

    SPQR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 17 Σεπτέμβριος 2009 3:53 μμ ,άνοιξε τα στραβά σου και ξεστραβωσου(ελπίζω να γνωρίζεις ανάγνωση).
    http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=713&Itemid=292
    Και αυτο ειναι ενα μικρό δειγμα.Αν εχεις ορεξη να μάθεις(που δεν το νομίζω)υπάρχουν άπειρες τοποθεσίες στο διαδίκτυο που αναφέρονται στους επιστήμονες της Ρωμανίας.

    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και "ΟΥ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΙΣΕΙΣ" αγαπητέ 17 Σεπτέμβριος 2009 6:10 μμ.Και οι ΗΠΑ εχουν "ψευδομαρτυρίσει" απειρες φορές με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την περίπτωση του Ιρακ και τα δηθεν πυρηνικά όπλα του Σαντάμ.Για να μην αναφερθώ και στην περίπτωση της Σερβίας και στο "ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ" και θυμηθούμε πάλι τις "παράπλευρες απώλειες" των βομβαρδισμένων αμάχων.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...Εγώ είμαι Έλληνας Ισραηλίτης το θρήσκευμα και σέβομαι την θρησκεία σου."

    ισραηλίτης είναι προσδιορισμός εθνικότητας , θρησκεύματος, ή και των δύο ?
    ή κάτι ακόμη πιο σύνθετο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειδατε πως οι Ελληνοφωνοι Σαγιανιμ βγαινουν απ' τις τρυπες τους;
    Παρακολουθουν τους παντες και τα παντα.
    Αναγνωσε μας μερικα εδαφια απ' το Ταλμουντ σας ρε σαγιαν, εεεε... Γιονι ηθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας λεει ο ντροπαλος και πανουργος σαγιαν.
    "...Εγώ είμαι Έλληνας Ισραηλίτης το θρήσκευμα και σέβομαι την θρησκεία σου."

    Πως γινεται αυτο να σεβεσαι την Θρησκεια μας, δηλαδη τον Χριστιανισμο, οταν οι προγονοι σου "Αρον-αρον Σταυρωσον Αυτον"; Εχει ποτε ο Εβραϊσμος ζητησει Παγκοσμιως συγνωμη απο τους Χριστιανους για την Χριστοκτονια;
    Τους Ρωμαιους κατηγορητε και οχι τους παππουδες σας για την Σταυρωση Του. Και οχι μονο αυτο αλλα οποτε βρεθει η ευκαιρια υποσκαπτετε τον Χριστιανισμο κρυφα και φανερα.
    Ολο στους Παπες τρεχαλατε και απαιτειτε απ' αυτους να ζητησουν συγνωμη γιατι δεν προστατεψαν τους Εβραιους απο τους Γερμανους.
    Με το χερι στη ζητιανια εισαστε παντα.
    Πως γινεται και σεβεσαι την Θρησκεια μας; Η μηπως εδω εφαρμοζεις το "και ο σκυλος χορτατος και η πιττα ολακερη";

    ΥΓ. Οι Δεκα Εντολες ηταν "γραμμενες" για τους Εβραιους μονο.
    Το "Ου κλεψεις" απευθυνοταν στον εβραιο να μην κλεψη αλλον εβραιο. Το ιδιο και οι υπολοιπες εντολες.
    Ρωτησε και τους ραββινους σου.

    Διαβασε καλα το Ταλμουντ και θα επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Seven Jewish Americans
    Control Most US Media
    From John Whitley
    11-21-3

    From southern France, Christopher Jones summarizes and comments on a report on the assassination of President Kennedy. Need I stress that WAIS censors only direct attacks on other WAISers and grossly improper laguage.

    Christopher says: "I glanced at the Kennedy assassination site and found this; it fits into our discussion of Hollywood stereotypes and the slavish behavior of the US press after the 9/11 tragedy and in the run up to the invasion of Iraq. In a quick rundown, the website recapitulates an old story that I heard back in the late sixties and early seventies in California: that Kennedy was liquidated by the mafia whose kingpin was Meyer Lansky (pal of Lucky Luciano). In fact, I could add a small tidbit which the author may or may not have covered: that Marilyn Monroe was murdered by the mafia as a warning to her lovers; Bobby and Jack Kennedy. The story of the Corsican hit squad was documented in a TV documentary in Europe. Of course it would be interesting to know more about Auguste Ricord and his collaboration wih the Gestapo and if he had anything to do with our old friend, Mandel Szkolnikoff.

    "Today, seven Jewish Americans run the vast majority of US television networks, the printed press, the Hollywood movie industry, the book publishing industry, and the recording industry. Most of these industries are bundled into huge media conglomerates run by the following seven individuals:

    Gerald Levin, CEO and Director of AOL Time Warner

    Michael Eisner, Chairman and CEO of the Walt Disney Company

    Edgar Bronfman, Sr., Chairman of Seagram Company Ltd

    Edgar Bronfman, Jr, President and CEO of Seagram Company Ltd and head of Universal Studios

    Sumner Redstone, Chairman and CEO of Viacom, Inc

    Dennis Dammerman, Vice Chairman of General Electric

    Peter Chernin, President and Co-COO of News Corporation Limited

    Those seven Jewish men collectively control ABC, NBC, CBS, the Turner Broadcasting System, CNN, MTV, Universal Studios, MCA Records, Geffen Records, DGC Records, GRP Records, Rising Tide Records, Curb/Universal Records, and Interscope Records.

    Most of the larger independent newspapers are owned by Jewish interests as well. An example is media mogul is Samuel I. "Si" Newhouse, who owns two dozen daily newspapers from Staten Island to Oregon, plus the Sunday supplement Parade; the Conde Nast collection of magazines, including Vogue, The New Yorker, Vanity Fair, Allure, GQ, and Self; the publishing firms of Random House, Knopf, Crown, and Ballantine, among other imprints; and cable franchises with over one million subscribers."

    I coul d add that Michael Eisner could depart Disney tomorrow but the company will remain in the hands of Shamrock Holdings, whose principal office is now located in Israel".


    http://www.rense.com/general44/sevenjewishamericans.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην απαντάτε σε ουράνια τόξα
    Προστατευτείτε .Δεν ασχολούνται οι Eβραίοι καθεαυτό άμεσα δλδ μαζί μας έμμεσος ναι αλλά ποτέ άμεσα ..
    Δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν πιστέψτε μας . Αν είχαν θα αναγνώριζαν και τα Σκόπια άμεσα.

    S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαπιστευτήρια Ομπάμα, Κλίντον και Μακκέιν στην AIPAC λίγο πριν τη τελική ευθεία

    Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία της διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών, Κλίντον και Ομπάμα παρευρέθηκαν στις 4 Ιουνίου στο συνέδριο του πανίσχυρου American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) που ασκεί τεράστια πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ και αποτελεί το σημαντικότερο λόμπυ των ισραηλινών συμφερόντων.
    Στην ομιλία της η Χίλαρι Κλίντον τόνισε μεταξύ άλλων: "Χρειαζόμαστε έναν Δημοκρατικό στο Λευκό Οίκο. Δεν είναι μόνον το Ισραήλ που δέχεται απειλές, δέχονται απειλές και οι ΗΠΑ. Ο επόμενος Πρόεδρος θα κληρονομήσει σοβαρά προβλήματα και δύσκολες απειλές. Ο Μπους μας μετακίνησε προς λανθασμένη κατεύθυνση. Ο Μακέϊν θα συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια νέα πολιτική που θα μας κάνει ισχυρότερους. Δεν μπορούμε να σταθούμε με ισχύ δίπλα στο Ισραήλ αν δεν είμαστε ισχυροί στο εσωτερικό και αν δεν είμαστε σεβαστοί ως ηγέτες του κόσμου παντού. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο ξεκίνημα στην εξωτερική πολιτική. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σπάνια στιγμή ευκαιρίας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε παρά να κάνουμε άμυνα σε ότι μας φοβίζει..."
    Τα ενδεικτικά σημεία της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα:
    "Ως πρόεδρος θα χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της αμερικανικής ισχύος για να πιέσω το Ιράν. Θα κάνω τα πάντα εντός των δυνατοτήτων μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τα πάντα... Σήμερα θα σας μιλήσω από καρδιάς ως πραγματικός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζω ότι εδώ στο AIPAC βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, καλούς φίλους. Φίλους που μοιράζονται μαζί μου την ισχυρή δέσμευση ότι ο δεσμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ είναι άθραυστος σήμερα, αύριο, άθραυστος για πάντα. Καταλαβαίνω τη σιωνιστική ιδέα ότι εκεί υπάρχει πάντα μια πατρίδα στο κέντρο της ιστορίας μας. Ως πρόεδρος ποτέ δεν θα συμβιβιβαστώ σε ότι αφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτή η δέσμευση ισχύει για μένα και για τον Μακέϊν. Η υποστήριξη προς το Ισραήλ ξεπερνά τα πολιτικά κόμματα σ’ αυτή τη χώρα. Με εμένα στο Λ. Οίκο θα υπάρχει αταλάντευτη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Θα ξεκινήσω εξασφαλίζοντας την ποιοτική αναβάθμιση του Ισραηλινού στρατού.
    Εγγυώμαι ότι το Ισραήλ θα μπορεί να αμυθεί έναντι οιασδήποτε απειλής από τη Γάζα μέχρι την Τεχεράνη. Ως πρόεδρος θα διαθέσω 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλιστικά για το Ισραήλ, επενδύσεις που δεν γίνονται για καμιά άλλη χώρα. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πρωτεύουσσα του Ισραήλ, ασφαλής και αδιαίρετη. Δεν θα υποχρεώσουμε ποτέ το Ισραήλ να συρθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και η συμπεριφορά της Συρίας στο Λίβανο πρέπει να τερματιστεί..."
    Σε ανάλογη εκδήλωση της AIPAC στο παρελθόν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μακκέιν είχε κατακρίνει την επιθυμία του Μπάρακ Ομπάμπα να συνατηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν. Για μία ακόμα φορά ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο περνά από το Ισραήλ...

    http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/06/aipac.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λες ανωνυμε φιλε, [17 Σεπτέμβριος 2009 8:40 μμ] λογω του οτι οι εβραιο-αμερικανοι κοντρολαρουν ΟΛΑ τα ΜΜΕ και οχι μονο στην Αμερικη, αλλα και σε Ευρωπη και Αυστραλια ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ για το ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ πισω απο τα τρομοκρατικα γεγονοτα της 11ης Σεπ 2001;

    http://original.antiwar.com/justin/2007/02/16/the-high-fivers/

    Λες αμα η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΙ το φως του Ηλιου θα παη καθε κατεργαρης στον παγκο του οριστικα και τελεσιδικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. _ What Role Did The U.S.-Israeli Relationship Play In 9-11?
    Πολιτική - 15-09-2009 | Ειδοποίησε κάποιον

    _

    By Jeff Gates
    September 13, 2009 “Information Clearing House” — On the day of the 9-11 attacks, former Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu was asked what the attack would mean for US-Israeli relations. His quick reply was: “It’s very good. Well, it’s not good, but it will generate immediate sympathy (for Israel).”

    Intelligence wars rely on mathematical models to anticipate the response of “the mark” to staged provocations. Reactions thereby become foreseeable-within an acceptable range of probabilities. When Israeli mathematician Robert J. Aumann received the 2005 Nobel Prize in economic science, he conceded that “the entire school of thought that we have developed here in Israel” has turned “Israel into the leading authority in this field.”

    With a well-planned provocation, the anticipated response can even become a weapon in the arsenal of the agent provocateur. In response to 9-11, how difficult would it be to foresee that the U.S. would deploy its military to avenge that attack? With fixed intelligence, how difficult would it be to redirect that response to wage a long-planned war in Iraq – not for U.S. interests but to advance the agenda for Greater Israel?

    The emotionally wrenching component of a provocation plays a key role in the field of game theory war planning where Israel is the authority. With the televised murder of 3,000 Americans, a shared mindset of shock, grief and outrage made it easier for U.S. policy-makers to believe that a known Evil Doer in Iraq was responsible, regardless of the facts.

    The strategic displacement of facts with induced beliefs, in turn, requires a period of “preparing the mindset” so that “the mark” will put their faith in a pre-staged fiction. Those who induced the March 2003 invasion of Iraq began “laying mental threads” and creating agenda-advancing mental associations more than a decade earlier.

    Notable among those threads was the 1993 publication in Foreign Affairs of an article by Harvard professor Samuel Huntington. By the time his analysis appeared in book-length form in 1996 as The Clash of Civilizations, more than 100 academies and think tanks were prepared to promote it, pre-staging a “clash consensus” five years before 9-11.

    Also published in 1996 under the guidance of Richard Perle was A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm (i.e., Israel). A member since 1987 of the U.S. Defense Policy Advisory Board, this self-professed Zionist became its chairman in 2001. As a key adviser to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, Perle’s senior Pentagon post helped lay the required foundation for removing Saddam Hussein as part of a Greater Israel strategy, a key theme of A Clean Break released five years before 9-11.

    A mass murder, articles, books, think tanks and Pentagon insiders, however, are not enough to manage the variables in a “probabilistic” war-planning model. Supportive policy makers are also required to lend the appearance of legitimacy and credibility to an operation justified by intelligence fixed around a pre-determined agenda.

    .............

    http://greeknews.byzantinewalls.org/archives/16144

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν Υπερδύναμη, το οφείλουν στους Εβραίους και την υπέροχη φιλοσοφία-θρησκεία τους που διδάσκει το "άρπαξε να φάς και κλεψε νάχεις"...
    Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.Όποιος δεν το παραδέχεται το κάνει εσκεμμένα ή είναι καυθστερημένος.Δε χρειάζεται να πω πολλά μόνο ένα πράγμα αρκεί.Ποιοι ελέγχουν την Federal Reserve Bank;Μα φυσικά οι Σιωνιστές.Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μην αναφέρω και ένα εκατομμύριο άλλους λόγους για τους οποίους οι εβραίοι κάνουν ότι θέλουν την αμερική.Αλλά σύντομα οι σιωνιστές θα καταλάβουν ποιος κυβερνάει πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σημαντική απόφαση
    Η ΙΑΕΑ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων

    Associated Press
    Η ΙΑΕΑ καλεί τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να ασχοληθεί με το θέμα
    Βιέννη
    Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ψήφισε την Παρασκευή απόφαση, με την οποία καλεί το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και να επιτρέψει στους επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ να επισκεφθούν τις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Η απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία, εκφράζεται ανησυχία για τις «ισραηλινές πυρηνικές δυνατότητες» και ζητείται από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να ασχοληθεί με το θέμα.

    Η πρόταση έλαβε 49 ψήφους υπέρ, έναντι 45 κατά. Μεταξύ αυτών που εναντιώθηκαν στην πρόταση ήταν κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν η Ρωσία και η Κίνα. Επίσης υπήρξαν και 16 αποχές.

    Οι δυτικές χώρες είχαν ταχθεί εναντίον του κειμένου της απόφασης, η οποία ζητεί η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να είναι μια ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής.

    Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκφράσει ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ: «Είναι μια πολύ καλή είδηση και ένας θρίαμβος για το καταπιεσμένο έθνος της Παλαιστίνης», δήλωσε.

    «Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή», δήλωσε παράλληλα ο Νταβίντ Ντανιέλι, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ατομικής ενέργειας του Ισραήλ.«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί σε κανένα θέμα σχετικό με την απόφαση αυτή, η οποία αποσκοπεί μόνον στην ενίσχυση των πολιτικών εχθροτήτων και της διαίρεσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

    Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων και ως εκ τούτου δέχεται μόνον περιορισμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.

    Η τελευταία φορά που ψηφίστηκε παρόμοια απόφαση ήταν το 1991.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1054755&lngDtrID=245

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. New US anti-missile system in Israel, Azerbaijan to replace scrapped shield in E. Europe

    DEBKAfile Special Report

    September 17, 2009, 9:41 PM (GMT+02:00)
    US X-Band radar based in Israeli Negev

    US X-Band radar based in Israeli Negev

    Deputy US army chief, Gen. James Cartwright and defense secretary Robert Gates amplified President Barack Obama's statement on the US missile shield in East Europe in Washington Thursday, Sept. 17, by announcing that a new and better anti-missile missile system would be deployed in Israel and the Caucasus.

    DEBKAfile discloses exclusively that the site would be a Russian military base in Azerbaijan. Referring to the Israeli component, he said: "It is already working perfectly."

    DEBKAfile's military sources disclose he was referring to the advanced American FBX-T radar system deployed last year in Israel's Negev base at Nevatim, which is capable of tracking a missile launched from the Persian Gulf, the Middle East and beyond. The system, product of Raytheon, is mobile and capable of detecting incoming bodies the size of a baseball from a distance of 4,700 km, determining its speed and angle of flight and transmitting the data to an interceptor at any point on earth.

    DEBKAfile reported earlier Thursday:

    The Obama administration's decision to shelve the plan to install US missile interceptors and radar systems in Poland and the Czech Republic was released Thursday, Sept. 17. The shield was promoted by the Bush administration in the face of strong Russian opposition for the purpose of shielding Europe from long-range Iranian ballistic missile attack.

    DEBKAfile reports that Barack Obama's decision prompted Russian president Dmitry Medvedev's surprise comment Monday, Sept. 14, that his government no longer rules out further sanctions against Iran - although the Kremlin has always denied its cooperation with the US on the Iranian nuclear issue was contingent on the removal of the US missile shield plan.

    DEBKA-Net-Weekly in its coming issue (out Friday) will reveal how the shared US-Russian wish to avert an Israeli military strike against Iran produced Obama's decision to ditch the missile shield in East Europe.

    Our Washington sources report that the decision follows a 60-day assessment of the issue announced by Obama.

    On Aug. 29, DEBKAfile reported exclusively from East European sources that Washington was considering the transfer of its missile plan from Poland and the Czech Republic possibly to Israel and Turkey. Click HERE

    This decision is an important foreign policy step for Obama; it is a prize for Russian prime minister Vladimir Putin, who fought the US shield plan on Russia's doorstep tooth and nail, and a major strategic reversal for Iran. Moscow's cooperation removes a key obstacle on the road to harsh sanctions against Iran. Acting in concert with Moscow, Washington can dispense with Beijing's endorsement.

    Nonetheless, DEBKAfile's Moscow sources stress, it is not entirely clear how far the Kremlin is willing to go in partnering the US drive against Iran. Russian leaders will take good care not to appear to the Muslim and Arab world as Iran's enemy or a trading and diplomatic partner who reneges on its commitments.

    Our Washington sources note the Obama administration cleverly presented its surrender to Moscow as an upgrade and reorganization of US missile defenses into a more advanced, faster, and deadlier system.

    Gates said Iran's short and medium range program is not advancing as US intelligence originally estimated, and therefore the US can base its operations for now on mobile defense systems, mainly at sea, and on intercept missiles to be stationed closer to where the source of the threats. "Anyone who says we are abandoning our plans for missile defense in Europe does not understand how we operate,"said the defense secretary.

    Gen. Cartwright presented the time schedule for the new system as not before 2015, meaning in six years.


    http://www.debka.com/headline.php?hid=6271

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "DEBKA file Special Report"

    Απεγνωσμενες προσπαθειες Σαγιανιμ να μας πεισουν για ΤΙ, αραγε;
    Δε διαβαζουμε εγγλεζικα ρε! Μεταφρασε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δλδ για να καταλάβω όλοι εμείς κάνουμε πολιτική; ή μήπως καθορίζουμε την εθνική μας στρατηγική;

    Έχουμε ανάγκη από μια Αναθεωρητική Πολιτική, αλλά κατά τα συγγραφέντα σας πρέπει και αυτό το καινό να αναπληρώσει μάλλον η τουρκία και ο σερ νταβούτογλου...

    Συμφωνώ με όλους σας "πρέπει να έχουμε εχθρούς και εάν όχι τουλάχιστον να τους δημιουργούμε..."

    ή πρέπει "να έχουμε Συμμάχους και εάν όχι τουλάχιστον να τους αναζητούμε"

    ΥΓ: 1) Η ύπαρξη αλληλένδετον ζωτικών χώρων που ενυπάρχουν, συνυπάρχουν και αλληλο-ολοκληρώνοντε!!!
    ΥΓ: 2) Η Υπερβατικότητα σε μια εγκλωβισμένη ξεπερασμένη και αποδυναμωμένη εθνική στρατηγική...
    ΥΓ: 3)Άντε καλή μας μέραααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.