30/1/11

ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.Το ΚΕΑΔ στο άρμα των Σοσιαλιστών

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ στην Αλβανία, καθώς η μειονότητα και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τη σοβαρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα μετά την εξέγερση του 1997.
Για το ΚΕΑΔ, το οποίο είχε στηρίξει ως κυβερνητικός εταίρος το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κ. Μπερίσα πριν από τις εκλογές του 2009 και στράφηκε εναντίον του συνεργαζόμενο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Ε. Ράμα, απαιτούνται πλέον ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί.

Ο αρχηγός του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες έχει πάρει στην πλάτη του τη στρατηγικής σημασίας απόφαση για εκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ταυτιζόμενος με τις φιλοδοξίες του σοσιαλιστή ηγέτη Εντι Ράμα, οι οποίες τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης που ξεπερνά τα κομματικά στρατόπεδα στα Τίρανα.

Το ΚΕΑΔ όμως κινδυνεύει τώρα, εάν ακολουθήσει τον Ε. Ράμα στη συγκρουσιακή πορεία του, να στοχοποιηθεί από το κάθε άλλο παρά φιλικό για τη μειονότητα πολιτικό κατεστημένο στα Τίρανα, που δεν επηρεάζεται φυσικά από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.

Λεπτός χειρισμός
Η αποστασιοποίηση όμως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για το ΚΕΑΔ, καθώς ο Ε. Ράμα θα θεωρήσει ως καιροσκοπισμό τη στάση της ηγεσίας του κόμματος.

Ετσι το ΚΕΑΔ, απέχοντας από τις διαδηλώσεις που οργανώνουν οι αντίπαλες παρατάξεις και υιοθετώντας το αίτημα για νέες εκλογές με διεθνή επίβλεψη και επιτήρηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, πιθανότατα να μπορέσει να βγει από το σημερινό αδιέξοδο.

Ομως οι «γέφυρες» με τα δύο μεγάλα αλβανικά πολιτικά κόμματα θα έχουν ραγίσει και πλέον η παρουσία του στην αλβανική πολιτική σκηνή θα εξαρτάται πλήρως από το πολιτικό στίγμα και τη δράση του και οι ενδεχόμενες κυβερνητικές συμπράξεις θα πρέπει να γίνονται στη βάση όχι προσωπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει ο χειρισμός της κρίσης από το ΚΕΑΔ να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θεωρηθεί ότι η Αθήνα είναι αυτή που δίνει τη γραμμή για τη στήριξη πότε του ενός και πότε του άλλου πολιτικού κόμματος στην Αλβανία.

Εξάλλου σύντομα θα υπάρξει η πρόκληση για τη μειονότητα και την ΟΜΟΝΟΙΑ να αποδείξει την παρουσία της στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, τόσο με τις δημοτικές εκλογές όσο και την απογραφή του πληθυσμού.

Νίκος Μελέτης
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω με την σταση του ΚΕΑΔ διοτι οι Σοσιαλιστες ειναι χιλιες φορες καλυετροι απο τους Δημοκρατες κλεφτες και εγκληματιες.

    Γεωργιος Μπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.