28/1/11

Κλείνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών



Ικανοποιημένες είναι Αθήνα και Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης για τη συµφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία µετατρέπει το πρόβληµα της παράνοµης µετανάστευσης στα σύνορα σε ευρωπαϊκό και αναµένεται, όπως όλα δείχνουν, να επικυρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πολύ κοντά σε συµφωνία επί του κειµένου, το οποίο θα συζητηθεί στο Συµβούλιο ?ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».


Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από το κείµενο, καθώς, όπως σηµείωναν οι ίδιες πηγές, καλύπτονται όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήµατα που αφορούν την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σηµαντική κρίνεται και η αναφορά στα εξωτερικά σύνορα, αναφορά την οποία δεν ήθελε η τουρκική πλευρά.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου και αρνούµενη να εφαρµόσει τη διµερή συµφωνία για την υποχρέωση επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα, «φορτώνοντας» επί της ουσίας το πρόβληµα στην Αθήνα.

Διπλωµατικές πηγές έλεγαν ακόµη ότι η συµφωνία είναι σηµαντική και γιατί διευρύνει το πεδίο εφαρµογής όχι µόνο στα σύνορα µε την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σηµεία (για παράδειγµα, στο Ιόνιο), ενώ θα ακολουθείται η διαδικασία επαναπροώθησης για όλους τους παράνοµους µετανάστες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Υπογράµµιζαν ακόµη ότι «µε τη συµφωνία εµπεδώνεται το γεγονός ότι το πρόβληµα είναι ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό, γι’ αυτό και η επιτροπή θα στηρίξει µε κονδύλια την Τουρκία για την εφαρµογή και θα ενθαρρύνει ανάλογες συµφωνίες της Τουρκίας µε τρίτες χώρες».

Πάντως, δεν αποτελεί µυστικό ότι η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. 


tovima

4 σχόλια:

  1. "Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας."

    Σε απλά ελληνικά, η χωρίς νόμιμα επιχειρήματα και στριμωγμένη στη γωνία, Τουρκία "αγοράζει" πολιτικό χρόνο (τριετία) για να συνεχίσει να πετάει λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.Η εκτίμηση της τουρκικής πλευράς είναι ότι εντός τριετίας, το μεταναστευτικό θα έχει μεταμορφωθεί στο υπ'αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας (υποσκελίζοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα) και με τον τρόπο αυτό θα καταστήσει η ελληνική κυβέρνηση όμηρο περαιτέρω εκβιασμών στις διμερείς σχέσεις.Οι Τούρκοι γνωρίζουν ήδη από το 2000 (η ΜΙΤ το ξέρει από το 1996) ότι δεν θα γίνουν ποτέ ισότιμα μέλη της ΕΕ και για το λόγο αυτό προετοιμάζουν το έδαφος για την απόσπαση ισοδύναμων ανταλλαγμάτων από την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, ο εγχώριος συρφετός που υπέγραψε χωρίς καμία επιφύλαξη το Δουβίνο ΙΙ, θα παρουσιάσει στα ελληνικά ΜΜΕ, την επικείμενη (γενικόλογη και αόριστη) συμφωνία ως φοβερό και τρομερό επίτευγμα, πετώντας το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, και εξοικονομώντας επαρκή πολιτικό χρόνο (τριετία) μέχρι τις επόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Λίγο πριν από την εκπνοή της τριετούς διάρκειας προσαρμογής, η Τουρκία θα εφεύρει κάποια έκτακτη και εξαιρετική κατάσταση (είτε στο εσωτερικό της, είτε στην ευρύτερη Μ.Ανατολή) και θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.....
    Το σενάριο είναι παλιό,γνωστό, δοκιμασμένο και απόλυτα επιτυχημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα!Ευτυχως!Eιδαλλως τι θακαναν οι αγροτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνία Επανεισδοχής: Δέχεται η Τουρκία πίσω τους λαθρομετανάστες, αλλά σε τρία χρόνια

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=94393161

    Που θα τους βρει η Ελλαδα σε 3 χρονια οσους μπαινουν σημερα? Θα τους κραταει 3 χρονια σε στρατοπεδα? Απαξ και διαχυθουν στην κοινωνια, ειναι αργα για δακρυα.

    Ερχονται καθε χρονο 150.000 νεοι. Η Ελλαδα σε 3 χρονια, θα εχει 450.000 νεους. Θα τους μαζεψει σε 1 χρονο και θα τους στειλει στην Τουρκια? Ας ειμαστε σοβαροι.

    Η Ελλαδα εχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Δεν υπαρχει πολιτικη βουληση. Οι ελληνικες κυβερνησεις απλα αγοραζουν χρονο και ριχνουν σταχτη στα ματια του λαου, μεχρι να τον φερουν προ τετελεσμενου.

    Εξ ου και ολες οι συστηματικες προσπαθειες αφελληνισμου απο τις κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ξεκινουν απο τα βιβλια ιστοριας, στις ευχαριστιες στους λαθρομεταναστες, στη χαρακτηριστικη αδρανεια για το παραμικρο μετρο ανασχεσης του φαινομενου.

    Προκειται για επικοινωνιακες κινησεις , ωστε να κατευναστει το λαος και να ξεγελαστει ακομη μια φορα οτι δηθεν το προβλημα βαινει προς λυση, ενω στην πραγματικοτητα του επιφυλασσουν το τελος των Ινδιανων της Αμερικης.

    Η διαφορα ειναι, πως οι Ελληνες κυβερνωντες του δικομματισμου, ειναι πιο διορατικοι. Γι αυτο επιχειρουν πρωτα τον αφελληνισμο του λαου, την εξασθενιση της εθνικης συνειδησης, την αποδοχη της αναρχιας ως δειγμα πολιτισμου και ανεκτικοτητας, ωστε να μην αντιδρασει βιαια οπως οι Ινδιανοι της Αμερικης, αλλα να αφομοιωθει εθελουσια στο νεο μουσουλμανικο μορφωμα που θα ειναι η Ελλαδα σε 50-100 χρονια απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ««... δεν αποτελεί μυστικό ότι, η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγμα -για την υπογραφή της συμφωνίας (επανεισδοχής των λαθρομεταναστών), την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που ταξιδεύουν στο’ χώρο «Σένγκεν», αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα... αλλά όχι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. ...»»
    - Πώς το «παίζει» η Ελλάδα; «Λαγός»; «Φτερό στη’ μύτη»; Επιτελής; Υποτελής; Ή τί -στο διάολο- άλλο;! Για ίδιο’ λογαριασμό ή άλλου (ων);
    ΜΙΤε να το σκέφτεται, εφόσον -εξ άλλου- διίσταται παρασάγγας κι’ από τη’ λαϊκή θέληση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.