30/1/11

Δρούτσας: Έλληνας θεατής

Του Μάριου Ευριβιάδη
ΘΑΣΤΑΘΩσε μια μόνο τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα από την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαραυγή (την Κυριακή 23/1/2011), όργανο του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ και κατ’ εξοχήν εκφραστή των θέσεων της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Αναφέρομαι στη δημόσια έκκληση του Έλληνα αξιωματούχου προς την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Δρούτσας παραμένει συνεχιστής μιας πάγιας ελληνικής θέσης που έχει ακουσθεί από όλους τους προκατόχους του, από τους εκάστοτε Έλληνες πρωθυπουργούς ακόμα και από τον πρόεδρο Παπούλια.

Δυστυχώς η θέση αυτή είναι πυροτέχνημα. Είναι χωρίς ουσία. Είναι μόνο λόγια και επίφαση. Είναι γραφική και πρόσθετα παραπλανητική αλλά και προσβλητική. Πόσο προσβλητική είναι ίσως να μην το αντιλαμβάνεται ο κ. Δρούτσας, που μόνο παιδικές αναμνήσεις έχει από την Κύπρο. Ούτε ο επαγγελματίας πρέσβης του στην Λευκωσία δεν το κατανοεί ώστε να νουθετήσει τον προϊστάμενό του να σταματήσει να αερολογεί και να λέει πράγματα που δεν πιστεύει ούτε αυτός ούτε ο πρωθυπουργός του;

Με τα σημερινά δεδομένα και τον εγκλωβισμό της Κύπρου στις λεγόμενες διακοινοτικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με την παρουσία στην αίθουσα του τουρκικού ελέφαντα που όλοι προσποιούνται ότι δεν τον βλέπουν, στην Ελλάδα παραμένει μόνο ένας ουσιαστικός λόγος και ρόλος για την Κύπρο. Είναι αυτός της ασφάλειας. Τον ρόλο της αυτό η Ελλάδα αρνείται διαχρονικά και επίμονα να εξασκήσει ώστε να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και να δημιουργηθούν έτσι συνθήκες για μια Κύπρο δημοκρατική και ελεύθερη, χωρίς πάτρονες και ξένους στρατούς.

Δυστυχώς, η Αθήνα παραμένει αμέτοχη στα τεκταινόμενα στην Κύπρο και αναμένει πότε θα δεήσει η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» να την καλέσει να εκτελέσει τον «εγγυητικό» της ρόλο στην Κύπρο. Και ευλαβικά διά του κ. Δρούτσα ή ακόμα και του Έλληνα πρωθυπουργού η Ελλάδα θα παραστεί για να νομιμοποιήσει για μια ακόμα φορά τα εγγυητικά και επεμβατικά «δικαιώματα» της Άγκυρας στην Κύπρο διά της δικής της συναίνεσης και συμμετοχής, που θα συνεπάγονται και την παραμονή του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Ο κ. Δρούτσας περιορίζεται στις εκκλήσεις προς την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα. Αυτό και τίποτα άλλο. Δεν κάνει το παραπέρα βήμα. Δεν λέει έστω μια παραπέρα κουβέντα. Δεν δηλώνει, ως οφείλει να δηλώσει, ότι σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση η Αθήνα δεν πρόκειται να συνεχίσει να λειτουργεί ως το «φύλλο συκής» για τη συνέχιση της «εγγυητικής παρουσίας» ξένων δυνάμεων στην Κύπρο, είτε αυτές είναι τουρκικές, είτε εγγλέζικες, είτε ελληνικές, είτε αυτές προέρχονται από τον Άρη και το εξώτερο διάστημα.

Η ειρωνεία είναι ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από μια λεκτική διατύπωση μη συμμετοχής της σε ένα μελλοντικό καθεστώς εγγυήσεων. Τίποτα άλλο. Αυτό και μόνο είναι αρκετό ώστε να μην μπορεί να νομιμοποιηθεί το όποιο μελλοντικό καθεστώς εγγυήσεων. Χωρίς τον ελληνικό πυλώνα δεν μπορεί να οικοδομηθεί το «ζητούμενο» από την Τουρκία «τριγωνικό σύστημα εγγυήσεων» που θα συμπεριλαμβάνει Ελλάδα και Βρετανία.

Υποστηρίζω ότι μια τέτοια δήλωση από τον κ. Δρούτσα σε συνεννόηση με τη Λευκωσία θα ήταν «ανέξοδη» και θα καθιστούσε ουσιώδη την τοποθέτησή του στη «Χαραυγή». Γιατί δεν το πράττει είτε αυτός είτε ο πρωθυπουργός του; Προφανώς υπάρχει λόγος. Και εκτιμώ ότι ο λόγος είναι η μη δυσαρέστηση της Άγκυρας. Θα ενοχληθούν οι ισλαμοπασάδες. Μια τέτοια ελληνική τοποθέτηση θα ερμηνεύετο ως υπονόμευση της «ισορροπίας» για την ασφάλεια που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάν. Θα ζητούσαν τον λόγο στην επόμενη διμερή συνάντηση. Θα έλεγαν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό του, ότι τέτοιες τοποθετήσει ή στάσεις χαλούν το κλίμα και ότι έτσι δεν θα υπάρξουν «συνολικές λύσεις χωρίς αμφισβητήσεις» στα ελληνο-τουρκικά, μέσα από τις μυστικές συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

* Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 30/01/2011

3 σχόλια:

  1. Η Τουρκία επιδιώκει να ελέγχει όλο το νησί. Γιαυτό και μεταφέρει συνεχώς εποίκους και παράλληλα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερες απαιτήσεις. Να είστε σίγουροι ότι αν η Κύπρος τους προτείνει τώρα δυο ξεχωριστά κράτη, (όπου οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα στη νότιο Κύπρο),δεν θα το δεχτούν. Και δε θα το δεχτούν γιατί το μόνο που κερδίζουν είναι μια επέκταση της Ανατολίας προς νότο και την Α.Ο.Ζ μεταξύ βόρειας Κύπρου και Τουρκίας, τίποτα περισσότερο. Αυτοί όμως θέλουν να ελέγχουν την ανατολική Μεσογειο, τους υδρογονάνθρακες και τους ενεργειακούς αγωγούς, τα οποία θα ελέγχουν μόνο ελέγχοντας όλη την Κύπρο και την Α.Ο.Ζ της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ θεατής να ήτανε κάτι θα έλεγε. Τηλεθεατής είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελληνικη πλευρα δεν εχει αποψη.
    Δεν εχει προταση .
    Ο δρουτσας ειναι ΥΠΕΞ ετσι για να καλυψει το κενο.
    Ετσι λοιπον κανει οτι του λενε οι αμερικανοι...
    Ειναι τοσο απλο...
    Μια χωρα χωρις αποψη ,γινεται ισραηλ ή ΗΠΑ ή ΕΕ ή Τουρκια και παντως μια αλλη που εχει αποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.