30/1/11

ΠΑΡΚΟ ΗΡΩΩΝ ΚΑΡΝΤΑΚ

Εφ. Ταράφ 29-1-2011
Γελάνε και οι κατσίκες με αυτό
Τα νησάκια Καρντάκ (Ίμια) που είχαν φέρει στο χείλος του πολέμου Τουρκία και Ελλάδα, έδωσαν το όνομα τους σε ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη. Στα Καρντάκ δεν υπήρξε Τούρκος ήρωας, αλλά το όνομα του πάρκου είναι Πάρκο ηρώων Καρντάκ


Το πάρκο που κατασκεύασε ο δήμος Μπεικόζ στην περιοχή Αναντολού Καβαγί -από τα τουριστικά μέρη της Κωνσταντινούπολης- και του έδωσε το όνομα Πάρκο Μαρτύρων Καρντάκ, προκαλεί ενδιαφέροντα σχόλια στους κατοίκους της περιοχής. Δεκάδες ισχυρισμοί ακούγονται σχετικά με το ευρισκόμενο στις ακτές του Βοσπόρου πάρκο. Μάλιστα κάποιοι από τους επαγγελματίες λένε πως στο πάρκο είναι θαμμένοι και ήρωες. Προβληματισμένος ο μουχτάρης Νουρετίν Σαριτσιτσέκ που αντιμετωπίζει το ερώτημα που του απευθύνουν οι επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή ¨Μα υπήρξαν μάρτυρες στα Καρντάκ ;¨. ¨Στα Καρντάκ δεν υπήρξαν ήρωες. Ο Μουχαρέμ Εργκιούλ τέως δήμαρχος Μπεικόζ είναι που έκανε αυτό το πάρκο. Και του έδωσε το όνομα Πάρκο Ηρώων Καρντάκ¨. Πήγαμε στο Αναντολού Καβαγί για να ερευνήσουμε το θέμα και είδαμε ότι το πάρκο έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Τμήμα των επαγγελματιών της περιοχής που επί 8 χρόνια αντιμετωπίζουν το ερώτημα ¨Μα υπήρξαν ήρωες στα Καρντάκ ;¨ λέει πως ¨Ναι υπήρξαν ήρωες¨, ενώ άλλοι λένε ¨Όχι δεν υπήρξαν¨ . Αυτό το ερώτημα γεννά μικρές αντιθέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής.

Ο Σαριτσιτσέκ απομακρύνοντας μας από τους επαγγελματίες, μας λέει : Το πάρκο το έκανε ο τότε δήμαρχος. Και για κάποιο λόγο του έδωσε το όνομα Πάρκο Ηρώων Καρντάκ. Επί 8 χρόνια ο κόσμος μας ρωτάει ¨Μα υπήρξαν ήρωες στα Καρντάκ ;¨. Και εμείς ξέρουμε ότι δεν υπήρξαν. Θέλουμε να αλλάξει το όνομα του πάρκου.

Ο δήμος Μπεικόζ στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ¨Στις 15 Φεβρουαρίου 1996, ως αποτέλεσμα ατυχήματος που συνέβη τουρκικό ελικόπτερο που γυρνούσε από άσκηση, έχασαν τη ζωή τους οι Μπουλέντ Ουστα, Τοπράκ Καριστίρ, Ιχσάν Τσακμάκ, Αχμέτ Σελτσούκ και Αϊκούτ Τετίκ. Αυτός είναι ο λόγος που δόθηκε στο πάρκο η ονομασία ¨Ήρωες Ιμίων.¨ Και όμως αυτό το ατύχημα είχε συμβεί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη ναυτική βάση του Αξάζ. Το περιστατικό δεν είχε σχέση με την κρίση των Καρντάκ και είχε ανακοινωθεί ως ατύχημα
...............
Σχόλιο : Η δημαρχία του Μπεϊκόζ ανήκει εδώ και χρόνια σε στελέχη του κόμματος ΑΚΠ. Αυτό που φαίνεται να μην ξέρει ο αρθρογράφος είναι ότι οι Τούρκοι που σκοτώθηκαν (;) στις 15 Φεβρουαρίου 1996 είναι αυτοί που -αν δεν κάνω λάθος-είχαν αποβιβαστεί στα Ίμια. Υπ΄αυτή τη λογική έχει κάποια σχέση το όνομα του πάρκου με  τα….Καρντάκ
.http://tourkikanea.gr/2011/01/30/imia/

13 σχόλια:

  1. Αυτοι, που αποβιβαστηκαν στα αφυλαχτα Δ.Ιμια,αλλα συνεληφθησαν απο 2 κρυμμενους Ελληνες ΟΥΚαδες.Το γεγονος ατυπα δεν συνεβη.Ρωτηστε και τον κ.Αντιπροεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως εχουμε γεμισει εμεις με παρκα και οδους ηρωων πολυτεχνειου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ηρωον καρντακ" οπως λεμε "το αλλο με τον τοτο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι γιορτάζουν τις κατακτησεις τους, αφού δεν έχουν τίποτα δικό τους να γιορτάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι κι αυτο ενδειξη "καλης θελησεως" απο την γειτονα.
    Με την εκαστοτε Τουρκικη κυβερνηση (οχι με τον κοσμο να εξηγουμαστε), εχουμε αντιθετα συμφεροντα και ειμαστε αντιπαλοι, το καταλαβαινουμε αυτο για οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ειχε δημοσιοποιηθει οτι την Μεγαλη Ιμια την κατειχαν 10 Ελληνες κομμαντος και στην Μικρη Ιμια 2 κομμαντος του πολεμικου ναυτικου που ητανε κρυμμενοι συνελαβαν τους 10 τουρκους κομμαντος που ειχανε αποβιβαστει και τους αφησαν μονο μετα κεντρικη ελλαδικη εντολη τοτε σιγουρα οι Τουρκοι θα βαζανε το "σκασμος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτε σχολιάσαντα,

    αυτό που γράφεις για την υποτιθέμενη "σύλληψη" των τούρκων από τους δύο ΟΥΚάδες, έχεις κανένα στοιχείο για να με πείσεις ότι είναι γεγονός και όχι επιστημονική φαντασία; Έχω ξαναδεί αυτή την ιστορία στο δίκτυο, κυκλοφορεί κιένα σχετικό φιλμάκι στο You-tube. Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι κατεβάσει η γκλάβα του, αλλά τουλάχιστον σε σοβαρά ιστολόγια όπως το παρόν, καλά θα κάνουμε να μην αναπαράγουμε ιστορίες για αγρίους. Ερωτώ, υπάρχουν στοιχεία; υπάρχει οποιαδήποτε αξιόπιστη μαρτυρία για την συγκεκριμένη ιστορία; Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, δεν θα ήταν λογικό κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών - γνωριζόντων που έχουν μιλήσει δημόσια, θες ο Λυμπέρης, θες ο διοικητής του αγήματος των ΟΥΚάδων Μούσης, να έχουν αφήσει κάποια υπονοούμενα ότι τουλάχιστον στο επιχειρησιακό επίπεδο η κρίση δεν πήγε τόσο άσχημα όσο γνωρίζουμε; Δυστυχώς, λόγω της ανικανότητας και της δειλίας των κυβερνώντων η Ελλάδα στα Ίμια υπέστη μεγάλη και στρατηγική ήττα, όχι μόνο γοήτρου αλλά κυρίως ουσίας. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, καλά θα κάνουμε να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα και να μαθαίνουμε αντί να παραμυθιαζόμαστε με ιστορίες για αγρίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προφανώς οι τούρκοι που ανέβηκαν στα Ίμια (και λίγο καιρό αργότερα σκοτώθηκαν ΟΛΟΙ) για τους τούρκους ήρωες είναι. Τι σας φαίνεται περίεργο;
    Τσούζει η ήττα και ειδικά όταν οφείλεται σε ανικανότητα, δειλία και προδοτική συμπεριφορά των πολιτικών πρωτίστως αλλά και των αξιωματικών των ΕΔ (οι τελευταίοι μόνο σε ό,τι αφορά ανικανότητα) αλλά το να βαυκαλιζόμαστε δεν θα μας προσφέρει κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΓΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟ ΚΟΜΜΑΝΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΙΜΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΥΠΟΧ/ΣΑΝ, ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 4:07
    Όχι φίλε. Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι τίποτα για κάποια συνέντευξη Τούρκου φαντάρου παρόντα στο γεγονός. Εσύ πως ξέρεις γι' αυτήν; Θυμάσαι να είδες κάτι σχετικό ο ίδιος σε τουρκικό κανάλι με δορυφορική; Ή "άκουσες κάτι" από κάποιους άλλους; Πάντως, γεγονός είναι ότι η ομάδα των τούρκων φαντάρων που πραγματοποιήσαν το εγχείρημα σκοτώθηκαν όλοι λίγο καιρό μετά από πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε. Γι' αυτό και τιμώνται στην τουρκία. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό το περιστατικό, μου προξενεί πάντως εντύπωση το πως ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί όταν τους συνέβη αυτό ... Έχει λεχθεί και για τον επικεφαλής αξιωματικό ότι κι αυτός έχει σκοτωθεί σε (άλλο) ατύχημα. Φαντάρος πάντως, και μάλιστα τούρκος, να δίνει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ μάλλον απίθανο μου φαίνεται. Αμφιβάλω αν επιτρέπεται και στις ελληνικές ΕΔ και απορώ με τον διοικητή του ελληνικού αγήματος, έναν υποπλοίαρχο τότε, πως του είχε επιτραπεί να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NO MORE OF THE SAME.

    NEXT TIME THERE WILL BE NO NEXT TIME.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν επιμενω για την συνεντευξη του τουρκου διοτι εχουν περασει καποια χρονια,παντως για τον τουρκο επικεφαλης αξιωματικο ο οποιος ηταν και ο τελευταιος επιζων της ομαδας kardak εδολοφονηθη στην πλατεια ΤΑΞΙΜ της Κωσταντινουπολης μετα απο μερικα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.