30/1/11

«Δεν είμαστε αφελείς να βοηθήσουμε την Τουρκία»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ
ΕΤΟΙΜΟΙ να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το «τούνελ της κρίσης» εμφανίζονται κορυφαίοι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι που θα επισκεφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου την Αθήνα. Ο Μάλκολμ Χένλαϊν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, και ο Ντέιβιντ Χάρις, διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (Αmerican Jewish Committee), χαιρετίζουν μιλώντας στο «Βήμα» τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που θα συμβάλει στη σταθερότητα της Μεσογείου.  Εξαίρουν την προσωπικότητα του κ. Γ. Παπανδρέου, «ενός πολιτικού που ξέρει πού θέλει να πάει τη χώρα του», όπως λένε. Και εκφράζουν πολύ εμφατικά την απογοήτευσή τους για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ αλλά και τον εναγκαλισμό της με την Τεχεράνη.
«Ως Αμερικανοεβραίοι καταλαβαίνουμε απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα» τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Χένλαϊν. «Δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι τέτοιο, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λύσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Μεσογείου» διευκρινίζει.

«Οι φίλοι είναι φίλοι»
«Οι φίλοι είναι φίλοι. Αυτή είναι η βαθύτατη πεποίθησή μας» συμπληρώνει ο κ. Χάρις. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να βρει τον δρόμο της να εξέλθει από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται.Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Τον Αύγουστοφέραμε μια μεγάλη ομάδα μελών μας για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου,να εκφράσουμε τη φιλία μας και να βρούμε τρόπους βοήθειας. Αυτές οι επαφές συνεχίζονται».

Οι συζητήσεις των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων με τους έλληνες συνομιλητές τους θα εισέλθουν και σε πιο πρακτικά ζητήματα. «Στην Αθήνα θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για ορισμένους τομείς συνεργασίας. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα ρίξουμε μεταξύ άλλων ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Χένλαϊν.

Σύσφιγξη θα υπάρχει και στη συντονισμένη δράση των εβραϊκών και ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι σχέσεις ανάμεσα στις αμερικανοεβραϊκές και στις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ήταν πάντοτε θερμές. Τώρα ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» προσθέτει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων. Ενώ ο κ. Χάρις τονίζει από την πλευρά του: «Οι εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ δεν είναι αφελείς.Δεν θα βγουν να βοηθήσουν την Τουρκία όταν αυτή γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ».

Οι προοπτικές του Λεβιάθαν
«Χαιρετίζουμε τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις» λέει απερίφραστα ο κ. Χένλαϊν. «Οι σχέσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές καθώς αφορούν δύο δημοκρατικές χώρες. Και τα πεδία συνεργασίας είναι πάρα πολλά:η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα και η ασφάλεια. Η σημασία της συνεργασίας αυτής είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στην περιοχή εμφανίζεται αστάθεια. Να το επισημάνουμε όμως ότι η συνεργασία αυτή δεν σχετίζεται με τρίτες χώρες» τονίζει.


Ενεργειακή σκακιέρα
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι βασικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία θα παίξουν οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, ενδεχομένως και τα αποθέματα πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ θα έχουν μείζονες συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλη την περιοχή» εξηγεί ο κ. Χάρις. «Και η Ελλάδα φαντάζει ως η λογική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο για την Ελλάδα. Επίσηςθα προσφέρει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έναν αξιόπιστο πάροχο αερίου, καθώς και την ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών, κάτι που έχει αυτόνομη στρατηγική σημασία».

«Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά όταν κατέθετε τον περασμένο Αύγουστο την πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που συζητείται συνεχώς στις ελληνοϊσραηλινές επαφές. Η προοπτική και τα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα» προσθέτει ο κ. Χένλαϊν.

Και βέβαια αυτή η εξέλιξη αναβαθμίζει και τον ρόλο της Κύπρου. Κατά τον κ. Χάρις, «η Κύπρος διαδραματίζει ήδη ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη διαίρεση του νησιού από το 1974. Οι στενότερες σχέσεις με το Ισραήλαλλά και ο εντοπισμός φυσικού αερίουθα ενισχύσουν περαιτέρω τη σημασία της Κύπρου. Και θα μπορεί επίσης, εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

«Ο Παπανδρέου είναι statesman»
«Πρωτοσυνάντησα τον κ. Παπανδρέου πριν από 20 χρόνια» θυμάται ο κ. Χάρις. «Τον εκτιμώ απεριόριστα ως ένα άτομο με όραμα, ακεραιότητα και θάρρος. Υπάρχουν πολλοί στην παγκόσμια κοινότητα που μοιράζονται την ίδια άποψη μαζί του. Το γνωρίζω αυτό. Θεωρείται πρότυπο δημοσίου άνδρα, αυτό που χρειαζόμαστε σε τούτη την περίοδο προκλήσεων στις παγκόσμιες υποθέσεις». Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μιλάει για τον έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Χένλαϊν.

«Από τον Παπανδρέου μόνο εντυπωσιασμένος θα μπορούσα να είμαι» παρατηρεί. «Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει την Ελλάδα. Και έχει κάνει γενναία βήματα για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Αυτά μιλούν από μόνα τους» καταλήγει.


«Είμαστε απογοητευμένοι από την Τουρκία»
«ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝέντιμος απέναντί σας αν δεν εξέφραζα τη βαθιά απογοήτευσή μου για όσα εκτυλίσσονται στην Αγκυρα»δηλώνει ο κ.Χάρις,ερωτηθείς για την επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων μετά την «κρίση του στολίσκου» τον περασμένο Ιούνιο.«Το λέω αυτό ως φίλος της Τουρκίας επί χρόνια,έχοντας ταξιδεύσει εκεί πολλές φορές και έχοντας συνεργαστεί με τούρκους ηγέτες».

Και συνεχίζει:«Η Τουρκία που ήξερα δεν θα υπερασπιζόταν το Ιράν στην αντιπαράθεσή του με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Δεν θα εναγκαλιζόταν τη Χαμάς,μια τρομοκρατική οργάνωση που αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Παλαιστινιακή Αρχή.Δεν θα είχε τόσο στενές σχέσεις με τη Συρία,ενώ η Δαμασκός εναγκαλίζεται το Ιράν και προκαλεί ξανά αστάθεια στον γειτονικό Λίβανο. Φανταστείτε απλώς για μία στιγμή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα και τον όλεθρο που θα έσπερνε,συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διασποράς πυρηνικών όπλων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ.Χένλαϊν. «Μόνο απογοητευμένος μπορώ να είμαι από την τουρκική στάση έναντι του Ισραήλ»επισημαίνει.«Οι δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων τούρκων αξιωματούχων οδήγησαν σε αυτή την επιδείνωση και η Αγκυρα φαίνεται να καθοδηγείται από ιδεολογικούς λόγους σε αυτή την πολιτική.Ελπίζω αυτό να αναστραφεί γιατί οι Τούρκοι ως λαός τρέφουν,νομίζω,θερμά αισθήματα για το Ισραήλ.Οταν όμως με τέτοιες δηλώσεις ερεθίζεις τον λαό,δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Ανάλογη ανησυχία έχω και για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ιράν».«Μου κάνει εντύπωση»συμπληρώνει «διότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα».

12 σχόλια:

  1. Η συμμαχια και στρατιωτικη Ελλαδας-Ισραηλ εχει και ενα αλλο παραγοντα κρισιμο που πρεπει να ληφθει υπ οψιν και να επισπευθει αυτη.
    Ειναι το "πλατη-πλατη"δυο χωρων εν οψει της αναγκαστικης υποχρεωσης της Ελλαδας να παραχωρησει 2-3 θυλακους γεωτρησεων στην Τουρκια και για να αποφευχθει η επαναλειψη του Αττιλα-2 και στο ανατολικο Αιγαιο.Ουτε Καστελοριζο ουτε νησια βλεπω να πρεσσαρονται απο μεριας Τουρκιας αλλα δυστυχως υπογραφες που εχουνε μπει για 2-3 θυλακους θα ζητησουν εφαρμογη συντομα.Λιγο
    πριν την εφαρμογη αυτη οι πολιτικοι θα εχουν εξαφανιστει απο Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάθε ανάρτηση για το Ισραήλ φυλάει καραούλι ο "κοπελιάς".
    30 Ιανουαρίου 2011 6:46 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. //«Δεν είμαστε αφελείς να βοηθήσουμε την Τουρκία»// (τίτλος)
    ------------------
    Τόσα χρόνια που την βοηθούσατε κύριοι εβραίοι ήσασταν αφελείς;
    Ή μήπως περνάτε εμάς για αφελείς να σας πιστέψουμε τώρα;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Η ΣΤΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ. Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΘΡΟ.
    ΤΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην παρούσα χρονική συγκυρία το συμφέρον της Ελλάδος απαιτεί να παγώσουμε κάθε κρυφή ή φανερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, να αφήσουμε τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου να "κοιμούνται" για δέκα χρόνια ακόμα και να επικεντρωθούμε στην οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ μας με την Κύπρο, στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων μας στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου και στην κατασκευή του αγωγού Ισραήλ -Κύπρου - Ελλάδος - Ιταλίας, ο οποίος αγωγός θα είναι υπό την προστασία των στρατιωτικών δυνάμεων ελλάδος - Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι φοβιες ειναι αυτες με τους Αττιλες Αρχελαος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η παρουσα κατασταση ειναι,τι να πιστεψει κανεις!Υπαρχει κατι τεκμηριωμενο απο οσα λεγονται;
    Δεν πιστευω κανεναν,μητε φιλο μητε εχθρο!Μεσα,εξω ολοι ξενικινητοι!
    Ελληνες φυλαχτητε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μπουνταλάς Μπουμπάρακ προετοιμάζει την εξορία του στο ....Τελ-Αβιβ

    http://aljazeera.com/news/articles/39/Mubaraks-planning-exile-to-Tel-Aviv.html


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια παλια ιστορια με τις σημερινες αλλα και τις χθεσινες της προεκτασεις!

    http://www.brasschecktv.com/page/1020.html

    Βρε τι τραβαμε με τους ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο μπουνταλάς Μπουμπάρακ προετοιμάζει την εξορία του στο ....Τελ-Αβιβ
    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    31 Ιανουαρίου 2011 5:09 π.μ.

    Και εδω ατυχησες.Αν πεισθει να εγκαταλειψει, για Σαουδικη Αραβια τον βλεπω.Τα παιδια του ηδη,ο ενας προοριζονταν για Προεδρος!!! ειναι στο U.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η επιφύλαξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντίθετα οι ενθουσιασμοί και οι χαλαρότητες, έβλαψαν πολλούς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η επιφύλαξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντίθετα οι ενθουσιασμοί και οι χαλαρότητες, έβλαψαν πολλούς. Ελίνα

    31 Ιανουαρίου 2011 3:00 μ.μ.

    Κρατα την συντηρηση-αγνοια για εσενα.Θηλικου γενους= Η συντηρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.