30/1/11

Σαπίζουν τόνοι πορτοκαλιών και μανταρινιών

Στα αζήτητα είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στους νομούς Ηλείας, Αργολίδας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Από τη μία, όπως λένε οι αγρότες, οι έμποροι δεν τα ζητούν για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω και από την άλλη, οι παραγωγοί δεν τα μαζεύουν, αφού με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 11 λεπτών το κιλό, προτιμούν να τα αφήνουν να σαπίζουν στα δέντρα.

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνουν οι έμποροι, ενώ δεν είναι λίγοι οι αγρότες που αναζητούν νέες καλλιέργειες.
Οι παραγωγοί στους νομούς Ηλείας, Αργολίδας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας μιλούν για οικονομική καταστροφή, αφού όπως λένε το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 15 λεπτά το κιλό.


18 σχόλια:

  1. Τι ???
    τους φαίνονται λίγα ?
    Με 100 τόνους πορτοκάλια παίρνουν 15.000 ευρώ που για να βγάλει ένας δημόσιος υπάλληλος τόσα πρέπει να δουλεύει ένα ολόκληρο χρόνο.
    Έχουν συνηθίσει στην τεμπελιά και στις επιδοτήσεις ... αλλά που θα πάει θα στρώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παραγωγοί έχουν δίκιο αλλά ευθύνονται και οι ίδιοι.
    Να τα λέμε όλα.
    Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τους εμπόρους που τους εκμεταλλεύονται είναι να οργανωθούν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, να τυποποιούν τα προϊόντα τους και να τα προωθούν στην αγορά χωρίς μεσάζοντες. Για να υπάρχξει σημαντικό κέρδος πρέπει τα προϊόντα τους να ναι ποιοτικά πάνω απ'όλα.
    Στην Ελλάδα όμως ότι πάμε να κάνουμε το οργανώνουμε πρόχειρα και επικρατεί η νοοτροπία "Δεν βαριέσαι". Επίσης, βάζουν σε θέσεις σημαντικές μέσα στον συνεταιρισμό ανθρώπους που δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση. Φτάνει να ναι συγγενής. Αυτό είναι το κριτήριο.
    Οι επιδοτήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρησιμοποιήθηκαν για πειραματισμούς με νέες καλλιέργειες με αποτέλεσμα λίγοι αγρότες να ναι οι λεγόμενοι "ψαγμένοι".
    Το 2013 όποιος είναι κυβέρνηση θα χει πάλι τους αγρότες στους δρόμους να φωνάζουν. Να ξέρουν όμως να μην κατηγορούν μόνο το κράτος. Φέρουν κι αυτοί σημαντικότατη ευθύνη.
    Το κράτος θα τους οργανώσει σε σωστούς συνεταιρισμούς αν οι ίδιοι δεν μπορούν να συννενοηθούν μεταξύ τους?
    Έχω δυο παραδείγματα:
    1) Χαλκιδική, στα Νέα Μουδανιά, 4 Απριλίου 2008.
    Διοργανώθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο πολυτελείας της περιοχής ημερίδα σχετικά με την καλλιέργεια και την φυτοπροστασία της Ελιάς. Οι τελευταίες εξελίξεις.
    Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν ένας αντινομάρχης, 4καθηγητές Γεωπονίας με διαφορετικές ειδικότητες ο καθένας και τρεις ερευνητές από το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. Στο κοινό υπήρχαν φοιτητές, πτυχιούχοι συνάδελφοι ασκούντες το επάγγελμα στο Νομό Χαλκιδικής, καθώς και μερικοί "ψαγμένοι" Ελαιοπαραγωγοί. Πρώτη φορά έγινε δηλ κάτι οργανωμένο σχετικά με την Ελιά προς όφελος του Νομού με πρωτοβουλία ενός αντινομάρχη. Όλα ωραία και καλά. Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις από το κοινό και μάλιστα οι φοιτητές με τους παραγωγούς καθόμασταν δίπλα και ανταλλάξαμε και απόψεις περί Ελαιοκαλλιέργειας. Σε ένα σημείο πήρε το μικρόφωνο στο κοινό ένας μ@λ. Η φάτσα αναβόσβηνε "Μ@λ! Μ@λ!". Ήταν αγροτοσυνδικαλιστής κομματόσκυλο(δεν θα αναφέρω θέση) και άρχισε να λέει άρες μάρες κουκουνάρες. Στην αρχή οι φοιτητές να σιγογελάμε επειδή είχε και βαριά προφορά αλλά στη συνέχεια ο τύπος να το συνεχίζει και έφτασε καθηγητές και κοινό στα όρια αντοχής. Μας το κανε εκεί μέσα προεκλογικό κέντρο. Ο επικεφαλής καθηγητής της επιτροπής έκανε υπομονή ελπίζοντας ότι θα σταματήσει το συνδικαλιστικό του κήρυγμα μέσα σε μια ημερίδα. Τελικά 5 φοιτητές(για την ακρίβεια 2 αγόρια και 3 κορίτσια) πήραμε την απόφαση και αρπάξαμε το δεύτερο μικρόφωνο που κυκλοφορούσε μέσα στο κοινό, τον διακόψαμε δηλ με το έτσι θέλω και κάναμε 5 ερωτήσεις περί Ελιάς που σκεφτήκαμε εκείνη τη στιγμή για να σταματήσει να μιλάει ο μ@λ! Δεν αντέχαμε άλλο να ακούμε ένα κομματόσκυλο!
    Για την ακρίβεια πρώτος από τους 5 μίλησε ο "Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας" κάνοντας πως δεν άκουγε και έκανε ερώτηση περί Βερτισσιλίωσης. Στη συνέχεια μίλησαν οι υπόλοιποι 4 και ο άλλος να μας κοιτάει και να έχει γίνει χύτρα ταχύτητος :) Γουστάραμε και απ'ότι φάνηκε όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι παριστάμενοι διότι μόλις τελειώσαμε τις ερωτήσεις οι 5 άρχισαν τα υπόλοιπα παιδιά να χειροκροτάνε και να κάνουν (μερικοί σφυρίζοντας) "Ουυυυ". Καθηγητές, πτυχιούχοι και Ελαιοπαραγωγοί γελούσαν κάτω από τα μουστάκια τους που λένε. Είχαμε σώσει την ημερίδα από ένα κομματόσκυλο!
    2ο παράδειγμα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν ένα χρόνο πήγα στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Χαλκιδικής να ζητήσω στοιχεία για την Ελαιοπαραγωγή του πρώτου ποδιού, της Κασσάνδρας. Ένα σωρό άτομα σε γραφεία. Έχουν τους γεωπόνους στα γραφεία. Τελικά ήταν εξαιρετικοί συνάδελφοι και μου έστειλαν επί μια βδομάδα ότι στοιχεία χρειαζόμουν για την εργασία μου. Ωστόσο, όταν κοίταξα τα χαρτιά, τα στοιχεία είχαν ορισμένες ανακρίβειες για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι συνάδελφοι αλλά υπάλληλοι αγροτικών συνεταιρισμών που έκαναν άρπα κόλλα δουλειές.
    Συμπέρασμα:
    Οι συνεταιρισμοί είναι η λύση για τους Έλληνες αγρότες αλλά όσο αυτοί δεν είναι καλά οργανωμένοι και τα κομματόσκυλα (όπως σε κάθε κλάδο) κάνουν κουμάντο μην ελπίζουμε τίποτα.
    Πρέπει οι αγρότες να χτίσουν από το μηδέν σωστό συνεταιριστικό κίνημα. Μόνο έτσι θα χτυπήσουν γερά τις τιμές των εμπόρων. Μόνο έτσι θα βγάλουν κέρδος. Αλλιώς πάλι στους δρόμους θα ναι με τα τους γεωργικούς Ελκυστήρες(τρακτέρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είναι οι συνεταιρισμοί ???

    Που πήγαν οι επιδοτήσεις για τελικά τυποποιημένα προϊόντα και κομπόστες ???

    Τι έγινε το πρώτο κοινοτικό πακέτο και το 80% από το δεύτερο ???

    Γιατί όλο το 80 είχαν γεμίσει οι χωματερές ???

    Τι εμπόδιζε ενωμένους τους παραγωγούς να πουλάνε μόνοι τους τα προϊόντα στους καταναλωτές ( παρελθόν πλέον γιατί πέταξαν οι ευκαιρίες) ???

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι εχετε δικιο και οι γνωριζοντες φοιτητες φανταζομαι το
    ιδιο.
    Ομως η οποιαδηποτε δραστηριοτητα
    αποτελειται απο μια αλυσιδα ..."παραγωγης" :
    O παραγωγος ελεγχει την παραγωγη,
    ο εργατης παραγει,ο γεωπονος συμβουλευει,ο εμπορος αγοραζει και πουλαει , ο μεταφορεας
    μεταφερει και ο καταναλωτης ψωνιζει.
    Αν καποιος κρικος στην αλυσιδα "τσακισει"τοτε
    η αλυσιδα σπαει.
    Κιο καθενας μονος του πλατσα-πλουτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιωργος ειπε ΟΛΗ ΜΑ ΟΛΗ την αληθεια.
    Οι συνεταιρισμοι, η αλλαγη νοοτροπιας των αγροτων, το κλεισιμο στα αυτια των συνδικαλ(η)στων αγροτοπατερων και η σωστη στρατηγικη απο μεριας κυβερνησης που θα δωσει τις σωστες κατευθυνσεις για την παραγωγη ανταγωνιστικων και ποιοτικων προιοντων.
    Η Ελλαδα μπορει να μην εχει τις δυνατοτητες φτηνης παραγωγης της Τουρκιας αλλα μπορει να παραγει ασυγκριτα καλυτερα προιοντα που θα προτιμηθουν απο αλλου ειδους αγοραστικο κοινο.
    Και η υπαρξη συνεταιρισμων και διαμεσου αυτων η παρακαμψη των μεσαζοντων, θα καταστησει πολυ φθηνοτερες και τις τιμες στον τελικο καταναλωτη αλλα παραλληλα με μεγαλυτερα περιθωρια κερδους για τον παραγωγο.
    Αυτη ειναι και ολη η ουσια, πρεπει σαν μοντελο χωρας να προωθησουμε την παραγωγη κι οχι το μεταπρατικο εμποριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί να αφήσουν τις ανοησίες.
    Να βάλουν ανακοίνωση έξω από τον ΟΑΕΔ: « Μαζεύουμε πορτοκάλια, όποιος βοηθήσει δώρο ένα τσουβάλι πορτοκάλια».
    Ο άνεργος ένα τσουβάλι πορτοκάλια θα το πληρώσει 25 ευρώ, στον αγρότη κοστίζει 7,5 ευρώ.

    Ο κόσμος άλλαξε, δεν διαλέγει πια εργασία και μισθό. Υπάρχουν πολλές οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος τους. Η απραξία πονάει περισσότερο τον άνεργο από τον χαμηλό μισθό. Τον κάνει να νοιώθει τελείως άχρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και γιατί εγώ πληρώνω το μανταρίνι στη λαική 1 ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για όσους ενδιαφέρονται περί αγροτικών συνεταιρισμών σας προτείνω ένα από τα καλύτερα(να μην πω το καλύτερο) βιβλία περί αγροτικών συνεταιρισμών.

    "Συνεργατισμός- Συνεταιρισμοί
    ΙΣΤΟΡΙΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ-
    -η εναλλακτική λύση-"
    Εκδόσεις Γιαχούδη, Θεσσαλονίκη

    Ο καθηγητής που το έχει γράψει είναι ο μέντορας μου και οικογενειακός φίλος. Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι κατά κάποιο τρόπο για όποιο Γεωπονικό θέμα συζητάμε οι δυο μας υπάρχει μια "τηλεπάθεια" μεταξύ μας.
    Καταπληκτικός χαρακτήρας, ιδιαίτερα ευφυής, με υψηλού επιπέδου σπουδές σε Γεωπονία, Οικονομία και Πολιτικές επιστήμες. Ένας από τους καλύτερους Γεωπόνους με ειδίκευση στην οργάνωση συνεταιρισμών και στην Αγροτική οικονομία γενικότερα.
    Έχει βραβευθεί με έπαινο από την ακαδημία Αθηνών για διεθνώς πρωτότυπη μελέτη περί αγροτικών συνεταιρισμών. Διδάκτορας πανεπιστημίου Βόννης, επί 13 χρόνια στο Αριστοτέλειο και κάποια χρόνια και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μεταδιδακτορικές έρευνες περί αγροτικών συνεταιρισμών σε Η.Π.Α και Γερμανία.
    Το βιβλίο του θα έπρεπε να ναι το "Ευαγγέλιο" για τους αγρότες που θέλουν να κάνουν σωστό συνεταιριστικό κίνημα. Διαβάστε τον οι αγρότες και οργανωθείτε!
    Στο χέρι σας είναι! Έχετε θέληση, πείσμα και όραμα! Εμπρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μας είπες το όνομά του !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 31 Ιανουαρίου 2011 1:01 π.μ. είπε:
    "Ομως η οποιαδηποτε δραστηριοτητα
    αποτελειται απο μια αλυσιδα ..."παραγωγης" :
    O παραγωγος ελεγχει την παραγωγη,
    ο εργατης παραγει,ο γεωπονος συμβουλευει,ο εμπορος αγοραζει και πουλαει , ο μεταφορεας
    μεταφερει και ο καταναλωτης ψωνιζει.
    Αν καποιος κρικος στην αλυσιδα "τσακισει"τοτε
    η αλυσιδα σπαει.
    Κιο καθενας μονος του πλατσα-πλουτσα..."

    Απάντηση:

    Όταν υπάρχει οργανωμένη αγροτική πολιτική από παραγωγούς και κυβέρνηση τότε:

    1) Ο παραγωγός ελέγχει μεν τη παραγωγή αλλά συμμετέχει ενεργά και ως απλός εργάτης. Όχι να στέλνει τους άλλους να μαζεύουν.

    2) Οι Γεωπόνοι(ένας ή δύο) του συνεταιρισμού συμβουλεύουν σε οργανωμένα τακτικά σεμινάρια(σε αίθουσα του συνεταιρισμού) τους αγρότες-μέλη του συνεταιρισμού και τους ακολουθούν(μια φορά τον μήνα στον κάθε αγρότη του συνεταιρισμού) στον αγρό. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα εντοπιστεί κατά τον έλεγχο οι Γεωπόνοι επεμβαίνουν εκείνη την ώρα άμεσα και όχι απο το γραφείο που δεν έχουν άμεση εικόνα της τακτικής καταστάσεως. Επίσης, πρέπει να πηγαίνουν στον αγρό αν τους καλέσει εκτάκτως ο παραγωγός(αν παρατηρήσει πχ κάτι στα δέντρα κτλ). Ούτε πάνε με κουστούμι. Ένα τζιν για δουλειές, μια μπλούζα, αγροτικές μπότες(στο πορτ μπαγκάζ ας έχουν παπούτσια και εφεδρικά ρούχα), μικρό κλαδευτήρι, σημειωματάριο,στυλό, γάντια, σακούλες δειγματοληψίας.

    3) Ο έμπορος κάνει σωστές συμφωνίες γιατί βλέπει οργανωμένο και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που δεν τον έχει ανάγκη αν επιμένει στα δικά του όσον αφορά την τιμή κτλ.

    4) Ο μεταφορέας δεν σταματά να μεταφέρει σε καμία περίπτωση είτε με συνεταιρισμό είτε με μεσάζοντα έμπορο. Τα χρήματα του θα τα πάρει.

    5) Ο καταναλωτής συνεχίζει να ψωνίζει και μάλιστα πιο ποιοτικά προϊόντα και σε καλύτερες τιμές. Ο ένας συνεταιρισμός ανταγωνίζεται τον άλλο(ελεύθερη αγορά) σε ποιότητα και τιμή με αποτέλεσμα και χρήμα να ρέει και ο καταναλωτής να βγαίνει κερδισμένος στην τελική.

    6) Οι αγρότες έχουν μεγαλύτερο κέρδος και αυτό έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες όπου τα κομματόσκυλα δεν κάνουν κουμάντο.

    Το μόνο που χρειάζεται είναι πυγμή να ξεβρωμίσει ο κλάδος. Αλλιώς οι παραγωγοί να μην κλαίγονται με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στο χέρι τους είναι να αλλάζει η εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζίμη,

    Είπα τίτλο και εκδόσεις. Όποιος θέλει μπορεί να βρει το όνομα του άνετα. Είναι ο κύριος Σταύρος Μαριάδης. Πλέον είναι συνταξιούχος καθηγητής Γεωπονίας αλλά μάχιμος Γεωπόνος που ενδιαφέρεται και προωθεί τη νέα γενιά.
    Τι θα σε πείραζε να το ψάξεις λίγο? Όλα έτοιμα στο πιάτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2010, ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΞΥΝΟΠΑΡΑΓΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΤΡΑΓΙΚΟ!
    ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ.
    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΙΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΗ ΓΗ ΑΦΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

    ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου έκανε εντύπωση πώς και ξέχασες εσύ το κυριότερο, που σε άλλα θέματα εξηγείς μέχρι και σε ποιό σημείο είχε σκουριά το ...μασονικό καπάκι στο πεζοδρόμιο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επίσης δεν μας είπες τι αυτοκίνητο πρέπει να έχει ο καλός γεωπόνος.
    Το τζιν που προτείνεις είναι κατάλληλο για Προξένου Κορομηλά αλλά ακατάλληλο ρούχο για αγρό.
    Αν βραχεί, γίνεται οκτακόσια κιλά.
    Άσε που αν είναι στενό στον καβάλο δεν θα μπορείς να κάνεις παιδιά.
    Με την μπλούζα εντάξει, συμφωνώ να φοράτε.
    Αν όμως λέγοντας "αγροτικές μπότες" δεν εννοείς λαστιχένιες γαλότσες και μάλιστα δύο νούμερα μεγαλύτερες για να μπαίνουν-βγαίνουν άνετα, είσαι άουτ.
    Αυτά που σου λέω να πεις τον καθηγητή σου να τα βάλει ως ...παράρτημα στο βιβλίο του.

    Επειδή στο βιβλιοπωλείο της πόλης μου δεν το έχουν, μήπως να σου στείλω τα στοιχεία μου να μου το στείλεις αντικαταβολή;
    Ευχαριστώ
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τζίμη,

    1) Τίποτα δεν ξέχασα. Σκέφτηκα απλώς ότι δεν ήταν απαραίτητο να αναφέρω το όνομα του.

    2) Ο καλός Γεωπόνος παίρνει ότι αμάξι θέλει. Δεν θα μπει στον αγρό με αυτό άλλωστε.

    3)Η ιστορία του τζιν και οι χρήσεις του: http://www.sansimera.gr/articles/100

    4) Για τις μπότες μην στεναχωριέσαι όσο να ναι κάτι ξέρουμε κι εμείς οι γεωπόνοι ειδικά όσοι από μας αν και παιδιά της πόλης είχαμε τακτική επαφή με τον αγρό από μικροί.
    Το αστείο είναι στη σχολή όταν έχουμε κάποιο εργαστήριο στο αγρόκτημα. Εκεί επειδή οκ δεν θα κουβαλάω αγροτικές μπότες μέσα σε μεγάλη σακούλα,έχω μαζί μου άρβυλα ορειβασίας (λόγω της ενασχόλησης μου με την ορειβασία από τα χρόνια του γυμνασίου).
    Έχω έναν συμφοιτητή και καλό μου φίλο(σχεδόν πάντα επιλέγουμε και είμαστε στην ίδια εργαστηριακή ομάδα) που μου είχε
    κάνει πλάκα την πρώτη φορά που με είδε να αλλάζω τα παπούτσια: "Ωχ Ράμπο, το πρώτο αίμα. Να φέρω το μαχαίρι?"..."Το χω ρε συ"(σκυμμένος ενώ έδενα τα κορδόνια)..."Την κορδέλα για τα μαλλιά?".." Όχι, πιάσε το ΑΚ γιατί βλέπω Βιετκόνγκ στο βάθος και πλησιάζουν". Έγειρα ελαφρώς το κεφάλι μου αριστερά καθώς έδενα για να δείξω κατεύθυνση, πλησίαζε ο βοηθός του καθηγητή εκείνου του μαθήματος τον οποίο βοηθό δεν χωνεύουμε καθόλου όμως κανένας φοιτητής διότι την έχει δει πολύ "πυρηνικός". Σπαστικός, να τον κρεμάσεις από το δέντρο ανάποδα να ησυχάσεις. Γύρισε ο φίλος μου να δει, τον έπιασε γέλιο και μουρμούρισε: "Τι βιετκονγκ, αυτός δεν τρώγεται ούτε ωμός ούτε ψημένος, ούτε με ρύζι, ούτε χωρίς. Δεν τον παίρνεις στο βουνό να τον ρίξεις σε καμίά χαράδρα να σου στήσουμε ανδριάντα?".
    Πλάκα έχουν οι κοπέλες. Αφού πλέον ξέρουν ότι στον αγρό χρειάζεται στη χειρότερη ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μερικές επιμένουν και έρχονται ακόμα όπως στο πρώτο εξάμηνο που δεν ξέρανε, με παπουτσάκια μπαλαρινέ στυλ, πέδιλα κτλ.

    5) Δεν είμαι αντιπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Τζίμη.
    Εγώ βασικά το βιβλίο το πήρα δωρεάν(και τις 4 εκδόσεις του) με αφιέρωση. Τώρα στην αγορά νομίζω, αν θυμάμαι καλά, ότι κάνει γύρω στα 20 ευρώ. Όρεξη να χεις...450 σελίδες περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε παιδιά μη λέμε ότι θέλουμε.Εκείνος ο ανώνυμος του 10:15 ας πούμε, κρετίνος είναι; 15000 θα βάλει καθαρά στην τσέπη του ο αγρότης έτσι τα μετράει. Θέλει ένα κάρο λεφτά για να το μαζέψει, θέλει ολοχρονίς φροντίδα με πολλά λεφτά ξοδεμένα για νερό, μηχανήματα, καύσιμα και πάει λέγοντας. Στην τσέπη πρακτικά δε θα βάλει δεκάρα... θα μπει μέσα και θα είναι βουτηγμένος στη λάσπη, θα έχει καταδικάσει τα παιδιά του σε υποδεέστερο σχολείο, σε υποδεέστερο περιβάλλον, τον εαυτό του στην πλήξη κι άλλα πολλά, που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν. όσο για τους συνεταιρισμούς όσα πειράματα έγιναν απέτυχαν για τον απλό λόγο ότι κάποιοι βάζουν τη χερούκλα τους βαθειά, όπως συμβαίνει και στη δημόσια διοικηση, έτσι ο παραγωγός επιλέγει αυτοδιάθεση κι αν πάρει πήρε, αν όχι τουλάχιστον δε θα έχει τον καημό πως το πορτοκάλι ήταν ακριβό κι αυτός πήρε τα @...δια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.