28/1/11

Συμφωνία Επανεισδοχής: Δέχεται η Τουρκία πίσω τους λαθρομετανάστες, αλλά σε τρία χρόνια


Η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.
Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών και αν και δεν ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της Αθήνας σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικό.Ιδιαίτερα σηµαντική κρίνεται και η αναφορά στα εξωτερικά σύνορα, αναφορά την οποία δεν ήθελε η τουρκική πλευρά.
Σύμφωνα με πηγές η συµφωνία είναι σηµαντική και γιατί διευρύνει το πεδίο εφαρµογής όχι µόνο στα σύνορα µε την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σηµεία (για παράδειγµα, στο Ιόνιο), ενώ θα ακολουθείται η διαδικασία επαναπροώθησης για όλους τους παράνοµους µετανάστες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Υπογράµµιζαν ακόµη ότι «µε τη συµφωνία εµπεδώνεται το γεγονός ότι το πρόβληµα είναι ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό, γι’ αυτό και η επιτροπή θα στηρίξει µε κονδύλια την Τουρκία για την εφαρµογή και θα ενθαρρύνει ανάλογες συµφωνίες της Τουρκίας µε τρίτες χώρες».
Η εν λόγω συμφωνία θα επικυρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Συµβούλιο ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου και αρνούµενη να εφαρµόσει τη διµερή συµφωνία για την υποχρέωση επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα, «φορτώνοντας» επί της ουσίας το πρόβληµα στην Αθήνα.
Η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.

19 σχόλια:

  1. να μπαινουν στην σεγκεν πλην ελλαδος,αρε σιμητη τι γκαζικι μας φορτωσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε πλάκα σας κάνουν κ οι ευρωπαίοι κ οι μόγγολοι ρε τσίπα ντροπής δεν έχετε πάνω σας??
    ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕ ΓΕΛΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 2ΕΚ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα έχουμε τελειώσει σαν χώρα θα είμαστε Καμπούλ ρεεεε
    Και σας ικανοποίησε βρε καραγκιόζηδες η απόφαση αυτή???
    Ούστ απο δώ.
    ΛΑΕ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Κ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥς ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗς ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάθαμε τουλάχιστον τον χρονικό ορίζοντα που πιστεύει η Άγκυρα ότι θα έχει επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με την Ελλάδα (Αιγαίο, ΑΟΖ, Θράκη, Κύπρο).

    Κάτι είναι κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον αριθμό - ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν το 2010 οι αρχές ασφαλείας της χώρας

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=233227&cid=122

    Σε τρια χρονια θα ειναι 450.000.... Χωρις να υπολογισει κανεις αυτους που ΔΕ συλλαμβανονται.

    Kαι αν οι μισοι δικαουνται ασυλο, ουτε να τους προωθησεις στην Ευρωπη δεν προλαβαινεις, ποσο μαλλον να τους επιστρεψεις στην Τουρκια.

    Καληνυχτα Ελλαδισταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα σε τρια χρονια ολοι μεταναστες μας βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @skal
    Αφού όπως πάμε την πολεμική σύρραξη με την Τουρκία στο τέλος δεν θα τη γλυτώσουμε, μήπως χρονικά είναι τώρα (ή έστω μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους μας) η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτή η σύρραξη;

    Ένας πόλεμος τώρα μας συμφέρει. Οι λόγοι:
    1) Σε μερικά χρόνια η Τουρκία και οικονομικά και στρατιωτικά θα είναι σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από μας εαν μας δημιουργήσει αυτή τη σύρραξη.
    2) Εμείς είμαστε ημι-χρεωκοπημένοι, αυτοί είναι σε φάση πρωτόγνωρης γι'αυτούς αναπτυξης. Οικονομικά εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε ούτως ή άλλως η χρεωκοπία είναι αναπόφευκτη. Αυτοί όποια και να είναι η έκβαση του πολέμου θα καταστραφούν οικονομικά ή τουλάχιστον θα χαιρετήσουν τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλές δεκαετίες.
    3) Στρατιωτικά ακόμα τους παλεύουμε.
    4) Η αμυντική τους βιομηχανία θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω εαν δεν καταστραφεί εντελώς.
    5) Στο εσωτερικό της θα ανοίξουν οι ασκοί του αιόλου όλων των μειονοτικών και αποσχιστικών προβλημάτων που έχει η γείτονα χώρα.
    6) Όποια και να είναι η έκβαση της σύρραξης η συγκυρία της θα ωθήσει νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις στην επιφάνεια και μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το σημερινό πολυδιαπλεκόμενο και πολυδιεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που λυμαίνεται τη χώρα μας δεκαετίες τώρα.

    Όσον αφορά αυτή καθ'εαυτή την έκβαση μιας τέτοιας σύρραξης το πιθανότερο θα είναι να έχει θετικά για εμάς αποτελέσματα. Οι Τούρκοι είναι λιγότερο ικανοί από ότι νομίζουμε. Αλλά και εαν υποθέσουμε ότι στη χειρότερη περίπτωση χάνεται κάποιο έδαφος αυτό θα είναι επανακαταλήψιμο και η απώλεια του θα υπερκαλύπτεται από τα μακροχρόνια οφέλη που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ούτως ή άλλως οι "σύμμαχοί" μας θα φροντίσουν η όποια σύρραξη να κρατήσει ελάχιστα.

    Η αφορμή μιας τέτοιας σύρραξης είναι απλή, απλώς ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Δηλαδή 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος και καθορισμός της ΑΟΖ μας όπως αυτή προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Εαν δεν τσιμπήσουν με αυτό οι Τούρκοι η ανακύρηξη του Αιγαίου ως ελληνικός αρχιπελαγικός χώρος θα φέρει κατά πάσα περίπτωση το "επιθυμητό" αποτέλεσμα. Εαν δεν πετύχει ούτε αυτό ε τότε σημαίνει ότι οι Τούρκοι μας φοβούνται πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι τουρκοι θελουν να παρουν χρηματα ΤΩΡΑ για κατι που "ΘΑ" κανουν σε 3 χρονια! Μπορει κανεις να μου εγγυηθει οτι σε 3 χρονια οι τουρκοι δεν θα "ανακαλυψουν" καοποιον αλλο λογο για να μην τηρσηουν τις υποσχσεις τους; εστι και αλλιως θεωρει κανεις τους τουρκους αξιπιστους συνομιλητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 2:13 μ.μ.

    >ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕ ΓΕΛΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 2ΕΚ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα έχουμε τελειώσει σαν χώρα θα είμαστε Καμπούλ ρεεεε<

    Το 2007 τον Οκτώβριο, η ΕΥΠ δήλωσε ότι υπολογίζει τους μετανάστες, λαθραίους και μη, σε 2,5 εκατομμ. (βλέπε "Κυριακάτικη 21/10/07) κι εσύ λες ότι το 2014 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 2 εκατ.;

    Λιγοστεύουν δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας το έχουμε συνυπογράψει εμείς και όχι οι ευρωπαίοι.
    Ποιά είναι τα λαμόγια που έβαλαν τις υπογραφές;;;
    Προβλέπει την επαναπροώθηση μόνο 2.500 λαθραίων τον χρόνο.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ὅποιος κάνει τέτοια συμφωνία μὲ τὴν Τουρκία εἶναι πολὺ μὰ πάρα πολὺ βλάκας.
    Μόλις φύγουν καμμιὰ 10 ἑκατομύρια γιὰ τὴν Εὐρώπη καὶ κανένας λαθρομετανάστης πίσω, τότε ἡ Τουρκία θὰ θυμηθῆ ὅτι ἡ συμφωνία θέλει βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4:47
    και με τους λαθρο τι θα γινει;
    Θα κανουν πλιατσικο εδω στα μετοπισθεν;
    O πολεμος ειναι καταστροφικη διαδικασια,και θελει αναλογη ψυχολογια...
    Η ελληνικη κοινωνια εχει βομβαρδιστει
    40 χρονια τουλαχιστον με ειρηνοφιλα ιδεολογηματα.
    Εχουμε γινει φλωροι...
    Πως αλλαζεις κατευθυνση στην σκεψη-δομη της κοινωνιας;
    Πως βαζεις στην ψυχη του φανταρου την σφαγη;
    Ποιος εχει στοιχειωδη πολεμικη εμπειρια;
    Εκτος αν μας επιβληθει,οποτε θα πολεμησουμε(;)με κλειστα ματια
    και θα ελπιζουμε να παρεμβληθει ο
    6ος στολος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χυδαιος ωμος και συνεχης εκβιασμος σε σημειο απειλης προς την ΕΕ.
    Με ενα κλικ αναβει το φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Ιστορία διδάσκει ότι η Τουρκία ΠΟΤΕ δεν δίνει χωρίς να πάρει κάτι !

    Πριν και κατά την διάρκεια του Α΄ Π.Π. πήρε από τις Κεντρικές Δυνάμεις τα μέγιστα, αλλά την έφαγε η Γερμανοφιλία (Εμβέρ!) της, διότι δεν υπελόγισε σωστά την γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης.

    Πριν και κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Π,. η Τουρκία "χρυσώθηκε" από τους Άγγλους. Πριν τον B΄ Π.Π. πήρε τεράστιο δάνειο από την Αγγλία η οποία συνέπηξε μαζί της σύμφωνο φιλίας.

    Την ίδια εποχή η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να υπογράψει με την Αγγλία ένα σύμφωνο φιλίας, χωρίς επιτυχία, διότι οι Άγγλοι είχαν δικό τους τον Γεώργιο Β΄. Επίσης προσπαθούσε, αλλά εις μάτην, να πάρει ένα αγγλικό δάνειο για να αγοράσει, από την Αγγλία, πολεμικό υλικό!

    Κατά την διάρκεια του πολέμου, οι Άγγλοι έδωσαν στην Τουρκία μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού και βιομηχανικών προϊόντων. Κατασκεύασαν επίσης αεροδρόμια στην Τουρκία !

    Ο Τσώρτσιλ επεσκέφθη την Τουρκία και προσπάθησε να τους δελεάσει να μπουν στον πόλεμο με την Αγγλία δίδοντας τους τα Δωδεκάνησα και τα γειτονικά προς την Τουρκία Νησιά μας. Οι Τούρκοι φοβόντουσαν την Γερμανία και δεν το απετόλμησαν !

    Η διαχρονική πολιτική συμπεριφορά των Τούρκων ας είναι μάθημα στους «δικούς μας» αστέρες της πολιτικής !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Πηγή: «Τουρκικός Επεκτατισμός» Ι. Πικρού, «Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», Κ. Σβολόπουλος,, ΕΣΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευμενη
    Σημασια στην γεωπολιτικη διπλωματια
    εχει το μεγεθος της ικανοτητας σου.
    Αν δεν ειχαμε υποστει την μικρασιατικη καταστροφη και η Ανταντ την πανωλεθρια της καλλιπολης θα συμπεριφεροντουσαν αλλοιως απεναντι της Ελλαδας.
    Το αυτο ισχυει και με το Ισραηλ.
    Το αποτελεσμα μετραει...
    Η αδιαφορια εστω και στο κυπριακο,
    ανεξαρτητου αιτιας σου δινει αποδυναμωμενο γεωπολιτικο χαρτι.
    Η αδιαφορια προς την αναπτυξη της δικης σου αυτοφωτης γεωπολιτικης δυναμης και ο εγκλωβισμος
    σου σε λογικες γεωπολιτικου παρασιτισμου θα σε αφανησει.
    Ολα τα αλλα, ανθρωπιστικα,ειρηνοφιλα ιδεολογηματα και σχεδια Αναν ειναι απλα
    μπουρδες που επισφραγιζουν την
    γεωπολιτικα παρασιτικη σου υφη.
    Και την επερχομενη νεα καταστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αληθεύει ότι - στη Συμφωνία Επανεισδοχής - υπάρχει ο επαίσχυντος και απαράδεκτος για την Ελλάδα μας όρος / προυπόθεση ότι για να δεχθεί η Τουρκία πίσω τους λαθρομετανάστες θα πρέπει αυτοί να έχουν συλληφθεί από τις Ελληνικές Αρχές (δηλαδή η FRONTEX μένει στην απ' έξω;;;) σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Τουρκίας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η RED FLAG ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ...
    ΜΟΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @skal
    Αφού όπως πάμε την πολεμική σύρραξη με την Τουρκία στο τέλος δεν θα τη γλυτώσουμε, μήπως χρονικά είναι τώρα (ή έστω μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους μας) η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτή η σύρραξη;


    Ο Sir Basil Liddel Hart, Άγγλος στρατιωτικός ιστορικός του 20ου Αιώνα, έγραφε ότι η συνεχής υποχωρητικότητα της Entante ενεθάρρυνε τον Χίτλερ, για να καταλάβει την Ρηνανία, το Σάαρ, την Τσεχοσλοβακία, και να επιτύχει το Anschluss με την Αυστρία.

    Όταν , γράφει, ήλθε η επίθεση κατά της Πολωνίας όπου οι Αγγλογάλλοι δεν μπορούσαν να επέμβουν άμεσα, εξεπλάγει που του εκήρυξαν τον πόλεμο.

    Τι σημαίνει αυτό ;

    Ότι κάποια εξαιρετικά κατάλληλη στιγμή για τους Τούρκους , όταν εμείς θα είμεθα για κάποιους λόγους ανίκανοι να αντιδράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά, θα μας επιτεθούν και θα επιτύχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα με την λιγότερη δύναμη!

    Δηλαδή θα εφαρμόσουν ότι έκαναν το 1941 με το βαρλίκι και το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο !

    Θα εφαρμόσουν την Αρχή του Judo, ήγουν με μικρότερη δύναμη θα επιτύχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, ...... να μας καταστρέψουν !

    Οι "πολιτικοί μας αστέρες" δέχονται τα τουρκικά πτύελα και απαντούν .... ψιχαλίζει ... !

    Όταν έρθει η κακιά στιγμή, όλοι τους (όσοι δεν έχουν γίνει λαγοί!)θα γέμουν δικαιολογιών !

    Οι Ρωμαίοι είχαν το γνωμικό "Si vis Paecum para Bellum", δηλ. "αν θέλεις την ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο". Παρόμοια είναι και η σκέψη του Σουν Τζου την οποία ο κ. Θ. Πάγκαλος φαίνεται ότι αγνοεί, όπως όλοι τους αγνοούν τον Έλληνα Θουκιδίδη (γιατί;) !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Διαβάστε το βιβλίο του κ. Χρήστου Μηνάγια "Γεωπολιτκή Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας", Τουρίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρήστο Βούλγαρη έτσι είναι πάντα η Τουρκία. Εδώ και τώρα το αντάλλαγμα προκαταβολικά.
    Και μάλιστα, για κάτι που είναι υποχρέωσή της και την έχει προσυπογράψει (γράφοντας τις υπογραφές στα παλαιότερα των "πασουμίων" της ως συνήθως και ..βγάζοντας ακόμα και τις υποχρεώσεις της στο παζάρι)
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπάρχει και τίποτα τούρκικο που δεν υποστηρίζει η Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.