31/1/11

Παναγία Σουμελά: Η Ρωσία ζητάει από την Τουρκία ενεργοποίηση των βυζαντινών ναών

Το θέμα της πνευματικής, βυζαντινής κληρονομιάς και ειδικότερα του μέλλοντος της ορθοδόξου Μονής της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από τον Ιβάν Σαββίδη, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τη δυνατότητα διεξαγωγής θείας λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, που τελέστηκε για πρώτη φορά το Δεκαπενταύγουστο του 2010, ύστερα από ογδόντα οκτώ χρόνια. Παράλληλα, έθεσε θέμα να υπάρξει δυνατότητα μεταγενέστερης χρήσης, για θρησκευτικούς λόγους, σημαντικών βυζαντινών ναών και μονών, ενώ υπενθύμισε τη θλιβερή τύχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Σαββίδης ζητάει να εξεταστεί η δυνατότητα παράδοσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με στόχο την αναστήλωσή της, αλλά και την έναρξη θρησκευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ορθόδοξους κανόνες.

«Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας, όπως και του ισλάμ, είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση, που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση των σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας», τονίζει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σαββίδης.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποσχέθηκε στον Ρώσο βουλευτή να εξετάσει το θέμα συνεργασίας στον τομέα του διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη.

7 σχόλια:

  1. Ελπίζω πως οι τούρκοι επίσημοι θα έχουν την στοιχειώδη λογική να κατανοήσουν πως η βυζαντινή πολιτισμική κληρονομιά ξεπερνά την Ελλάδα και αγγίζει πολίτες χωρών όπως η Ρωσία. Αν λοιπόν κάποιοι πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας ζητούν από την Τουρκία την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς δεν δικαιολογείται κανένα τουρκικό αίτημα από την Ελλάδα ως προς τις εδώ ελευθερίες που έτσι κι αλλιώς είναι διασφαλισμένες. Ας αιτηθούν λοιπόν τα όποια ανταλλάγματα από την Ρωσία. Φυσικά σε πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο εμείς δεν είμαστε αμέτοχοι αλλά όχι και σε πολιτικό. Σε τελική ανάλυση η όποια διατήρηση πολιτισμικών στοιχείων δεν είναι μόνο διμερές θέμα Ελλάδας – Τουρκίας ακριβώς διότι αφορά και πολίτες άλλων χωρών.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας, όπως και του ισλάμ, είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση, που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση των σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας», τονίζει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σαββίδης."
    Μα η εννοιες καλοσυνη και ευαισθησια ειναι αγνωστες λεξεις για τους τουρκους οι οποιοι διαχρονικα καταλαβαινουν ειτε απο σιδηρο ειτε απο χρυσο και με τιποτα αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στερεωση καλης γειτονιας μεταξυ χωρων οπως η Ελλαδα με την Τουρκια, επιτυγχανεται μονο οταν επιθυμεις την ειρηνη αλλα εισαι ετοιμος ανα πασα στιγμη για πολεμο.
    Ου Τουρκικες κυβερνησεις (κι οχι ο λαος) ειχαν, εχουν και θα εχουν αντιθετα συμφεροντα απο εμας πως να το κανουμε δηλαδη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχετε ακούσει ποτέ Ελληνες πολιτικούς νά επισκέπτονται τήν Τουρκία καί νά μιλάνε γιά επαναλειτουργία βυζαντινών εκκλησιών;

    Μπακογιάννη, Γιωργάκης, Κωστάκης τό μόνο πού ξέρουν είναι νά προσκυνούν τόν τάφο του Κεμάλ.

    Προσκυνημένα γιουσουφάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γκιούλ προς το παρόν απλώς "υποσχέθηκε" ότι θα το εξετάσει το θέμα...
    Κοινώς "θα το σκεφτεί.."
    Εκτός αν επιμείνει η Ρωσία πιεστικά-αν γίνεται. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΕΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΡΩΣΣΟ ...
    ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.


    ΚΥΠΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.