31/1/11

Η εποχή των εξεγέρσεων

του Γ. Δελαστίκ
Υστερικές σχεδόν είναι οι αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, στο Τελ Αβίβ και στις μεγάλες ευρωπαϊκές, αλλά και αραβικές πρωτεύουσες εξαιτίας του κύματος διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την Αίγυπτο, την αδιάκοπη ριζοσπαστικοποίηση της εξέγερσης στην Τυνησία, την κοινωνική αναταραχή στην Υεμένη, την Ιορδανία, την Αλγερία. Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Ευρωπαίοι και Αραβες ηγέτες έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς οι λαοί των αραβικών κρατών αφυπνίζονται ο ένας μετά τον άλλον και απαιτούν την απομάκρυνση των επί δεκαετίες «γαντζωμένων» στην εξουσία προέδρων ή μοναρχών των μονοκομματικών στην ουσία καθεστώτων που τους κυβερνούν, ως προϋπόθεση εκδημοκρατισμού των χωρών τους.
Η ανατροπή του Μουμπάρακ και του καθεστώτος του στην Αίγυπτο συνιστά τον απόλυτο εφιάλτη για όλους τους προαναφερθέντες - ακόμη και ως ενδεχόμενο. Αν όντως πέσει το καθεστώς του Μουμπάρακ, αυτό θα έχει κατακλυσμιαίες πολιτικές συνέπειες σε διεθνή κλίμακα. Αφενός θα ανατρέψει εκ βάθρων τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και αφετέρου θα οδηγήσει σε εξαιρετικά λεπτό και κρίσιμο σημείο τις σχέσεις της Δύσης με τον ισλαμικό κόσμο.
Το πολιτικό Ισλάμ είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο. Το καθεστώς Μουμπάρακ έχει εξοντώσει χιλιάδες και έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδούς των ισλαμιστών. Αυτό όμως δεν τους έχει εξουδετερώσει πολιτικά. Κάθε άλλο. Οι Αιγύπτιοι ισλαμιστές έχουν ένα ισχυρότατο πανεθνικό δίκτυο οργανώσεων. Αν οι διαδηλώσεις μετεξελιχθούν σε εξέγερση, είναι άκρως αμφίβολο κατά πόσο το καθεστώς θα μπορέσει να αναχαιτίσει έστω και με σφαγές χιλιάδων ατόμων τους ισλαμιστές σε περίπτωση που αυτοί αποφασίσουν να επιχειρήσουν μαχητική κατάληψη της εξουσίας.
Εσχατη ίσως ευκαιρία να δοθεί αστική λύση στην Αίγυπτο αποτελεί η παράδοση της εξουσίας από τον Μουμπάρακ στον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2005 πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο Ελ Μπαραντέι θα εκδημοκρατίσει το καθεστώς και θα συνεχίσει με επουσιώδεις αλλαγές την πολιτική πρόσδεσης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ενσωματώσει στο σύστημα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με τους οποίους έχει ήδη αποκαταστήσει διόδους όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και συνεργασίας.
Η «ισλαμοποίηση» από πολιτική σκοπιά της Αιγύπτου θα καταστεί πιθανότατα αναπότρεπτη αν δεν προωθηθεί άμεσα η «λύση Ελ Μπαραντέι» και ο Μουμπάρακ προχωρήσει σε αιματηρή καταστολή της κυοφορούμενης εξέγερσης. Η ευκαιρία για ΗΠΑ - Ισραήλ είναι μοναδική επειδή σε αυτές τις διαδηλώσεις δεν πρωτοστατούν ακόμη οι ισλαμιστές. Ξεκίνησαν ως διαδηλώσεις ακαθοδήγητης κοινωνικής διαμαρτυρίας κυρίως των νέων, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος να εκφράσει πολιτικά ο Ελ Μπαραντέι αυτή τη διαμαρτυρία πριν συνενωθεί με το πολιτικό Ισλάμ και τεθεί υπό την ηγεμονία του. Σε λίγο όμως θα είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.
Θα σαρωθούν τα αραβικά καθεστώτα, αν πέσει η Αίγυπτος στα χέρια των ισλαμιστών. Θα σαρωθούν όμως από εντελώς αντίθετη πολιτική σκοπιά από εκείνη που προσδοκούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Θα σαρωθούν από κύμα ισλαμικών εξεγέρσεων και η Αίγυπτος θα καταστεί ηγεμονική δύναμη μιας ισλαμιστικής πλέον Αραβίας, όπως η Αίγυπτος του Νάσερ υπήρξε επί δύο σχεδόν δεκαετίες ο φάρος των αραβικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, τα οποία επικράτησαν σταδιακά παντού, με εξαίρεση τις μοναρχίες του Κόλπου, του Μαρόκου και της Ιορδανίας.
Εχουν εκφυλιστεί σταδιακά τα κάποτε αντιαποικιοκρατικά, κάποτε εθνικοαπελευθερωτικά καθεστώτα. Εχουν αποστεωθεί πολιτικά και έχουν μεταλλαχθεί σε δεσποτικά ή και τυραννικά καθεστώτα που αδυνατούν πλέον να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των λαών τους. Εναντίον αυτών των καθεστώτων εξεγείρονται οι νέοι και οι κοινωνίες των χωρών τους, με επικεφαλής μάλιστα τα πιο μορφωμένα στρώματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους καθεστώτα θα τα αντικαταστήσουν.

6 σχόλια:

  1. Ουνα ρατσα ουνα φατσα!

    Βγηκε καποιος κυριος Νασιφ Αλατρας της Ελευθεροτυπιας στην Πρωινη Ενημερωση της "κρατικης" Αριστερο-κρατουμενης ΝΕΤ, και ψελλισε πως η "Ισλαμικη Αδελφοτητα" της Αιγυπτου συγκρινεται με τους Χριστιανοδημοκρατες της Γερμανιας - και οι "δημοσιογραφοι(κοι)" ατσιδες της ΝΕΤ να παραληρουν και να κουνουν, τα κεφαλια τους ...!

    Η Χρησιμη Ηλιθιοτητα στο μεγαλειο της!

    Και μετα αναρωτιονται ποιος και τι μας φταιει!

    - Amil Imani, "Islam's Useful Idiots"
    http://www.amilimani.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=2%20%20%20

    - 3:26, "An Alarming video every Westerner should see"
    http://www.tangle.com/view_video?viewkey=0861ff3eabea1ceb73e4

    - Π. Ηφαιστος, Χαλαρα και Επικαιρα, "4.1.2011. Ο κόσμος χάνεται και η ... μεταεθνική εποχή",
    http://www.ifestos.edu.gr/

    - Μελέτης Μελετόπουλος, "Το τελευταίο σοβιετικό μοντέλο στην Ευρώπη",
    http://neo.antibaro.gr/node/2396

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άποψή μου είναι ότι όπως στο Ιράν, Αμερικάνοι και συνοδοιπόροι προτιμούσαν Χομεϊνί αντί Τουντέχ και πριν προτιμούσαν Σάχη αντί Μοσαντέκ, και στην Παλαιστίνη προτιμούν Χαμάς αντί Αραφάτ και στο Λίβανο Χεζμπολάχ αντί για οτιδήποτε άλλο, και στο Αφγανιστάν προτίμησαν να στείλουν τον Μπιν Λάντεν αντί να αφήσουν να ανατραπεί η Σοβιετική κατοχή από τη λαϊκή αντίδραση, έτσι και στην Αίγυπτο προτιμούν Μπάραντέι αντί επανάστασης και επειδή κι αυτός δεν θα σταθεί πολύ (δεν πρόκειται να δει φως ο λαός) προτιμούν Ισλαμική Συμμαχία αντί για οτιδήποτε άλλο (πριν προτίμησαν Μουμπάρακ αντί Σαντάμ και πιο πριν Σαντάτ αντί Νάσερ).

    Το μη χείρον βέλτιστον.

    Το ίδιο και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

    Το Ισλάμ είναι απόλυτα προβλέψιμος αντίπαλος (απόλυτο σκοτάδι, σφαγές και διώξεις, έριδες και εμφύλιες συγκρούσεις) από οποιαδήποτε άλλη επαναστατική κίνηση που σε λαούς με ιστορία και πολιτισμό (Ιράν, Αίγυπτος) μπορεί να φέρει επικίνδυνες ανατροπές.

    Υποθέτω ότι θα θέλουν επιτέλους να οδηγήσουν και τη Δύση σε πόλεμο με το Ισλάμ (σύγκρουση πολιτισμών κατά Χάντιγκτον) για να προχωρήσει η παγκοσμιοποίηση, αφήστε που ένας μεγάλος πόλεμος είναι τώρα ό,τι πρέπει με τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε στη μέση και ίσως εδώ να γίνει η επόμενη ισλαμική εξέγερση και (γιατί όχι;) να δώσει και αφορμή στην Τουρκία να επέμβει (για να φύγουμε κι εμείς από τη μέση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα μας τα εξήγησες και τα καταλάβαμε (χαρά σου μεγάλη και ανυπομονησία σου "να φύγουμε και εμείς από την μέση") "Δημόκριτε"
    31 Ιανουαρίου 2011 12:23 μ.μ.

    Για το Ισραήλ όμως δεν μας είπες ΤΙ προτιμούν οι Αμερικανοί.
    Σε παρακαλώ εξήγησε τα μας μην αναγκαζόμεθα και φωνάζουμε όλη την ώρα τον "Αρχέλαο" να μας τα εξηγεί.
    Εκτός κι αν είσαι ούνα φάτσα, ούνα ράτσα!
    31 Ιανουαρίου 2011 10:04 π.μ.



    ‘Ο τα πάντα παρατηρών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΛΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΡΙΕΣ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

    ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΝΤΩΣ.
    ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΕΙΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ ΑΣΤΩΝ.
    ΟΠΟΤΕ, ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ WAR GAME.
    ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ Η ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ.

    ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΤΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΠΛΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΘΑ ΧΥΝΕΤΑΙ ΑΙΜΑ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΤ ΔΕΝ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ.

    Ή ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟ ΟΙ ΛΑΟΙ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΙΤ, Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΟΥ!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μεγάλο ερώτημα είναι "τι είδους καθεστώτα θα τα αντικαταστήσουν"
    Το ερώτημα παραμένει...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρητη,

    >>Όλα μας τα εξήγησες και τα καταλάβαμε (χαρά σου μεγάλη και ανυπομονησία σου "να φύγουμε και εμείς από την μέση") "Δημόκριτε"
    31 Ιανουαρίου 2011 12:23 μ.μ.<<

    οτι θελεις καταλαβαινεις ...

    - Amil Imani, "Islam's Useful Idiots"
    http://www.amilimani.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=2%20%20

    >>Για το Ισραήλ όμως δεν μας είπες ΤΙ προτιμούν οι Αμερικανοί.<<

    Βλεπε εδω:

    - Μάριος Ευρυβιάδης, "Τριγωνικη Συμμαχια", http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_3463.html

    >>Σε παρακαλώ εξήγησε τα μας μην αναγκαζόμεθα και φωνάζουμε όλη την ώρα τον "Αρχέλαο" να μας τα εξηγεί.
    Εκτός κι αν είσαι ούνα φάτσα, ούνα ράτσα!
    31 Ιανουαρίου 2011 10:04 π.μ.
    ‘Ο τα πάντα παρατηρών
    31 Ιανουαρίου 2011 7:18 μ.μ.<<

    Αρλουμπες !

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.