30/1/11

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ:Δεν διασκέδασε τις ανησυχίες

Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, θα έλεγα πως “ήταν πολύ φτωχή” η εμφάνιση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα στην ελληνική Βουλή. Με πολιτικούς όρους είναι βέβαιο πως δεν “διασκέδασε” τις ανησυχίες του ελληνικού λαού που δικαιολογημένα φοβάται ότι τα εθνικά θέματα οδηγούνται σε “συνολική διευθέτηση” ή “πικρό συμβιβασμό”. Μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, και την παρέμβαση του υπουργού των Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος δεν έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγώ ανησυχώ περισσότερο.

Ακόμα και τα νήπια γνωρίζουν πως το μέγα ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι αδικαιολόγητες και απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας. Η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης -αλλά για να είμαστε δίκαιοι και των προηγούμενων- να συζητά αυτές τις απαιτήσεις αυτόματα τις νομιμοποιεί με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να γίνονται με αντικείμενο “να δώσουμε” για να μην έχουμε πια προβλήματα. Πρόκειται για μία βλακώδη τακτική και απορώ ποιος είναι αυτός ο “σοφός” που παρέσυρε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον υπουργό Εξωτερικών, αν και μεγάλοι άνθρωποι είναι, έπρεπε και οι ίδιοι να γνωρίζουν μελετώντας την πρόσφατη ιστορία πως η Άγκυρα άσχετα εάν κυβερνά ο Ερντογάν ή οι στρατηγοί, δεν χορταίνουν με οτιδήποτε τους παραχωρείς. Θέτουν ένα στόχο και τον υλοποιούν βήμα με βήμα.

Δεν είναι μόνο το παράδειγμα της Κύπρου που θα μπορούσα να προβάλω, όπου η Τουρκία από δύναμη κατοχής έφτασε στο σημείο να έχει “νόμιμες διεκδικήσεις” σε όλο το νησί παρακαλώ. Η Άγκυρα όπου δεν βρίσκει αντίσταση έχει τεράστια κέρδη. Όπου συναντά συνομιλητές αποφασισμένους να αντισταθούν (Κούρδοι, Αρμένιοι) κάνει πίσω και συμβιβάζεται. Στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, είτε είναι το Αιγαίο είτε είναι η Θράκη, όλες οι κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής που δεν έχει φραγμούς, οι Τούρκοι κερδίζουν πόντους σε καθημερινή βάση.

- Στο Αιγαίο οι συζητήσεις γίνονται με σκεπτικό που είναι διάτρητο. Είναι εξωφρενική η άποψη ότι πρέπει να συνομιλήσουμε για τα αιτήματα της Τουρκίας απλά για να μην έχουμε προβλήματα. Και συζητάμε, και προβλήματα έχουμε. Σε ένα έγγραφο που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία της Χάγης στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις 3 Δεκεμβρίου 2004, αναφέρεται ότι ζητήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο.

Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού;
Είπε στους συνομιλητές του ότι αδυνατεί επειδή δεν ελέγχει τους στρατηγούς! Είναι η ίδια ψευτοδικαιολογία που προβάλλει μέχρι σήμερα, αναγκάζοντας τους δικούς μας ηγέτες να υποχωρούν και να του κάνουν τα χατίρια. - Στη Θράκη, η Τουρκία κυριαρχεί στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Τα μηνύματα που παίρνω από τους απλούς ανθρώπους κυριαρχούνται από φόβο. Νιώθουμε, μου γράφουν, ότι βρισκόμαστε υπό τουρκική κατοχή. Ένας φίλος που τον γνώρισα στην πρώτη μου αποστολή στην Κομοτηνή μου έγραψε: “Και ακόμα δεν είδαν τίποτα τα μάτια μας”. Για την κατάσταση στη Θράκη ευθύνονται οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ασχολήθηκε ως να επρόκειτο για επαρχία άλλης χώρας, και η σημερινή αντιμετωπίζει την κατάσταση μέσα από τις “αρχές” της παγκοσμιοποίησης.

- Στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της κατοχής. Θα το επαναλάβω: Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αυτομαστιγώνεται στα διπλωματικά σαλόνια της Νέας Υόρκης και της Γενεύης. Δεν έχει βαρεθεί;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να δουν κατάματα την αλήθεια. Την ειρηνική συνύπαρξη όλοι την υποστηρίζουμε. Αποτελούν την ισχνή μειοψηφία όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Ομως, άλλο ειρηνική συνύπαρξη, και άλλο συζήτηση για να τα μοιράσουμε όλα με τους Τούρκους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο αγαπητός Φράνκι, επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία έστειλε σημείωμα στην Ουάσιγκτον στο οποίο καταγράφει μία δική μου φράση. Είχα πεί ότι ο κ. Γκόρντον δεν επισκέφθηκε την Κύπρο για να φάει σουβλάκια, αλλά για να ασχοληθεί με το Κυπριακό! Ελπίζω να μην αρχίσει πάλι έρευνες και να ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα διότι δεν υπάρχει άνθρωπος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που να μη γνωρίζει το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Ηταν η πλάκα της εβδομάδας!!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ο Νίκος Αναστασιάδης πήγε στο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β’... Μάλιστα. Και εγώ που νόμιζα πως από τον Απρίλιο του 2004 σταμάτησε να κάνει “κακές παρέες”... Διότι δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς συμβαδίζουν οι “αρχές” της αμερικανοποιημένης παγκοσμιοποίησης με τις “παρακαταθήκες” του Γρίβα. Εκτός και εάν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως ήταν και αυτός μία απάτη...

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 30/01/2011

1 σχόλιο:

  1. Πώς να τις διασκεδάσει; Εδώ δεν ξέρουν αν θα είμαστε κράτος αύριο. Λίγο τό 'χεις να βγει και να πει ο Ερντο μόλις γίνουμε επαρχία του, ότι δεν αναγνωρίζει τα χρέη της τέως...Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.