30/1/11

Οργή εναντίον των Μουμπάρακ

the guardian
(...) Η οργή [στην Αίγυπτο[ στρέφεται σήμερα όχι εναντίον μιας συγκεκριμένης πράξης, αλλά ενός ολόκληρου αρτηριοσκληρωτικού καθεστώτος. Οι μαζικές συλλήψεις δεν θα την καταστείλουν. (...)

 Ο 82χρονος πρόεδρος Μουμπάρακ είναι ευάλωτος απέναντι στις φωνές που τον καλούν να φύγει. Εχει προβλήματα υγείας, βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 30 χρόνια και δεν έχει ονομάσει το διάδοχό του. Οι απόπειρες να προετοιμαστεί για τη διαδοχή ο γιος του, Γκαμάλ, έχουν προσκρούσει στην αντίσταση του στρατού. Επιπλέον, ένας άνθρωπος σαν τον Γκαμάλ, που έχει βρεθεί στην καρδιά του προγράμματος ιδιωτικοποίησης, θα δυσκολευτεί ν' ανταποκριθεί στην αυξανόμενη λαϊκή απαίτηση για μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του Μαΐου του 2009, η Αμερικανίδα προεσβευτής στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπι, προέβλεπε ότι ο ηλικιωμένος πρόεδρος θα επεδίωκε και έκτη θητεία. Σίγουρα αυτό έχει βγει πλέον εκτός ατζέντας. Ο Μουμπάρακ ξέρει να επιβιώνει, αλλά αν είναι ο πολιτικός ρεαλιστής που περιέγραψε η κ. Σκόμπι, πρέπει τώρα ν' αντιλαμβάνεται ότι τον καλεί επιτέλους η συνταξιοδότηση.

Αυτή μπορεί βεβαίως να είναι μόνο ο προάγγελος της άφιξης ενός άλλου ισχυρού άνδρα, όπως είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ομάρ Σουλεϊμάν. Τελικά όμως τα προβλήματα της Αιγύπτου θ' αρχίσουν ν' αντιμετωπίζονται μόνο μέσω ελεύθερων εκλογών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Ισχυρός σύμμαχος ο Μουμπάρακ, αλλά...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δονούν την Αίγυπτο, η ιστοσελίδα Wikileaks δεν «έμεινε αδιάφορη» και συνέχισε χτες τις αποκαλύψεις της με αποκλειστικό θέμα την Αίγυπτο και επαναφέροντας στη δημοσιότητα παλιότερα τηλεγραφήματα. Το ίδιο και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που κατέχει επίσης τα διπλωματικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο αιγυπτιακός λαός "κατηγορεί την Αμερική" τώρα για τα δεινά του» φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι στον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και τη διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που αποτελεί σύνοψη της συνάντησης. Μάλιστα, κατά το τηλεγράφημα, ο Τζάσιμ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό «χωρίς σχέδιο» και ότι «η διαμεσολάβηση στις συνομιλίες της Αιγύπτου μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων έγιναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ».

Ενα ακόμη τηλεγράφημα από το Μάη του 2009, που αποτελεί ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ουσιαστικά αποτελεί «ύμνο» για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, που τον εμφανίζει ως «ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ». «Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2011 και αν ο Μουμπάρακ είναι ακόμη εν ζωή, είναι πιθανόν να είναι εκ νέου υποψήφιος και αναπόφευκτα να κερδίσει». Πάντως για το ζήτημα των εκλογών η έκθεση της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Σκόμπι, κινείται μάλλον σε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέροντας ότι οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Παράλληλα, σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 23 Φλεβάρη 2010, η Αμερικανίδα πρέσβης αναφέρεται αποκλειστικά στην επίσκεψη του «αντιφρονούντα» Ελ Μπαραντέι. Χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν τον Μπαραντέι, αναφέρει η Μάργκαρετ Σκόμπι και συνοψίζει ότι πρόκειται για έναν «ανεξάρτητο» που αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι ενός «διεφθαρμένου καθεστώτος» και μιας «μη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης».

Αλλο τηλεγράφημα παρουσιάζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του αμερικανικού Πενταγώνου και τους τόνους οικονομικής και οποιασδήποτε άλλης βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ. Ενώ, τέλος, άλλο τηλεγράφημα που είχε δοθεί παλιότερα στη δημοσιότητα και επανήλθε ξανά αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δεν καλοβλέπουν τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ από το γιο του Γκαμάλ και ο στρατός είναι ιστορικά ο υπέρτατος εγγυητής της προεδρικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο Φράνσις Ριτσιαρντόνε.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. Άρχισε μία ακόμα επανάσταση με κλασσικό γερμανοαμερικανικό πολιτικό σχέδιο των παιδιών της σχολής του Gehlen.
    Παρόμοια σκηνικά έχουμε δει ακόμα και στην Ελλάδα το 1974, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Κύριος στόχος των επαναστάσεων στις Ισλαμικές χώρες είναι να προλάβουν τις επαναστάσεις των ακραίων Ισλαμιστών. Οι επαναστάσεις αυτές αποσκοπούν στην εγκατάσταση νέων φιλοδυτικών κυβερνήσεων, που θα προέλθουν από το γνωστό σενάριο του εκδημοκρατισμού. Στις επαναστάσεις που βλέπουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ισχυρή εμπλοκή των ακραίων Ισλαμικών οργανώσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας κάποιου σενάριου, υπάρχει δεύτερο και τρίτο κτλ, ακόμα και με εμφυλίους και μαζικές σφαγές στις χειρότερες περιπτώσεις, ακόμα και επιστροφή σε δικτατορίες.

    Στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχα πει ότι είναι μεγάλη για τα δεδομένα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, και ότι μάλλον με πόλεμο θα έρθει το τέλος της. Το πότε ακριβώς θα έρθει η σειρά του Ιράν, της αυτονόμησης του Κουρδιστάν, της διάλυσης των Σκοπίων κτλ, δεν μπορούν να το προβλέψουν ούτε αυτοί που τα σχεδιάζουν να γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουμπάρακ Μουμπαρακ και Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Άσσαντ Άσσαντ και Άσσαντ στην Συρία, Χουσεϊν Χουσεϊν και Χουσεϊν στην Ιορδανία και μην πούμε κι άλλα, μπήκατε στο νόημα... Παπανδρέου Παπανδρέου και Παπανδρέου στην Ελλάδα... Και όλοι, πλην του Ελέω Αλλάχ Βασιλέα της Ιορδανίας, "δημοκρατικά εκλεγμένοι" στο κόμμα τους και στην χώρα!!! Δεν πιστεύω να βλέπετε καμμιά ομοιότητα της Ελλάδας μ' αυτούς. Φήμες και κακές γλώσσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Daily Telegraph:

    “Οι ΗΠΑ πίσω από τις ταραχές στην Αίγυπτο”

    Σε δημοσίευμα της η βρετανική Daily Telegraph αποκαλύπτει σχέση μελών της Αιγυπτιακής αντιπολίτευσης με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιθυμούν τη πτώση της σημερινής κυβέρνησης της Αιγύπτου και την αντικατάσταση αυτής από μια της αρεσκείας της. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας στηρίζονται στο γεγονός πως και στο παρελθόν μυστικές διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ πίεζαν την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει όσους κρατούμενους είχε συλλάβει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τη συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώνουν και τα απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη γνωστή πια σε όλους ιστοσελίδας Wikileaks.

    Ο κ. Μουμπάρακ, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση των 31 ετών που κυβερνά, διέταξε το στρατό να βγει στους δρόμους του Καΐρου και να καταστείλει τις ταραχές.


    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8289686/Egypt-protests-Americas-secret-backing-for-rebel-leaders-behind-uprising.html


    Αν καποιος σκεφθει ποιοι απαρτιζουν τις μυστικες υπηρεσιες των ΗΠΑ τοτε τα συμπερασματα βγαινουν πιο ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς για να προλαβουν τους ακραιους ισλαμιστες οι Αμερικανοι ρευστοποιούν τους χρησιμους μεχρι τωρα ηλιθιους. Το ερωτημα βεβαια που καιει ειναι τι θα γινει με τη Σ. Αραβια. Ισως τη σπασουν (αρχισαν με το Σουδαν) σε ενα φονταμενταλιστικο (Μεκα-Μεδινα) και ενα ¨Δυτικοστροφο" στον κολπο που εχει και τα πετρελαια. Ιδωμεν!!!

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως μια τριανταριά χρόνια πάνε περίπου όλοι οι "δικτάτορες". Εχουν φαίνεται ημερομηνία λήξης. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.