30/1/11

Η ανησυχητική έκθεση του Jack Lang σχετικά με την πειρατεία

"Μια κούρσα ταχύτητας διαξάγεται με τους πειρατές στα ανοικτά της Σομαλίας," λέει ο Jack Lang στην έκθεση που κατέθεσε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πριν επιστήσει την προσοχή της  Διεθνούς Κοινότητας: «αν δεν οργανωθεί μια σταθερή, σαφής και ξεκάθαρη απάντηση με εξαιρετικά επείγουσα δράση, η διαδικασία της επαγγελματοποιήσης, της ενίσχυσης και της εντατικοποίησης της πειρατείας θα μπορούσε να φθάσει  στο " σημείο χωρίς επιστροφή"».
Το έγγραφο των 50 σελίδων που περικλείει, ως ένας χάρτης πορείας, είκοσι πέντε προτάσεις, είναι το αποτέλεσμα μιας αποστολής διάρκειας πέντε μηνών που του είχε αναθέσει αυτό το καλοκαίρι ο Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon. Με τον τίτλο του «ειδικού σύμβουλου των Ηνωμένων Εθνών για νομικά θέματα σχετικά με την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας, ο πρώην Γάλλος υπουργός επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή, διεξήγαγε εντατικές διαβουλεύσεις με περισσότερα από 50 κράτη, διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα.

"ΣΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Ο Jack Lang καλεί τα ενδιαφερόμενα κράτη να αλλάξουν ταχτική κατά αυτής της μάστιγας, που θα μπορούσε κατά τη γνώμη του,  να επηρεάζει μεσοπρόθεσμα το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η καταπολέμηση της πειρατείας πρέπει να περάσει από μια "Σομαλοποιήση" των λύσεων, επιμένει: η ιδέα είναι η διεθνής Κοινότητα να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στη Σομαλία, που είναι "ταυτόχρονα πηγή και θύμα της πειρατείας".

Απέρριψε καταρχήν την άποψη  που προέβαλαν ορισμένες χώρες, περί ιδρύσεως ενός  διεθνούς δικαστηρίου, το οποίο θα δικάζει τους συλληφθέντες ύποπτους, επειδή  μέχρι στιγμής οι 9 από τις 10 περιπτώσεις απαλλάσσονται λόγω απουσίας κράτους δικαίου στη Σομαλία. "Εκτός τόπου, υπερβολικά δαπανηρό και υπερβολικά αργό" δηλώνει ο βουλευτής του Pas-de-Calais (νομός της Γαλλίας) κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη. Προτιμά ένα εξειδικευμένο Δικαστήριο Σομαλών,  αλλά εκτός χώρας, προσωρινά εγκατεστημένο στην Arusha στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρουάντας.

Ο ειδικός απεσταλμένος, που ελπίζει σε ψήφιση ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ μέσα σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, εκθέτει μια ανησυχητική κατάσταση των γεγονότων. "Η πειρατεία δεν γνωρίζει καμία υποχώρηση μετά την επανεμφάνιση της στις ακτές της Σομαλίας το 2007", τονίζει η έκθεση, που αριθμεί τουλάχιστον 1.500 πειρατές υπό των διαταγών μιας δεκάδας κελευστών.  Το 2010 σημειώθηκε ρεκόρ απαγωγών.  1.200 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι μόνο στον κόλπο του Άντεν

ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟ 2010

Το έτος που πέρασε σημαδεύτηκε σύμφωνα με τον Γάλλο βουλευτή, από μια έξαρση της βίας - πειρατές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα τύπου AK47 και εκτοξευτές RPG - 7-, επέκταση της μέσης διάρκειας αιχμαλωσίας (ξεπέρασε τις 120 ημέρες), υψηλή εξειδίκευση του modus operandi (με χρήση GPS, δορυφορικά τηλέφωνα) και  επέκταση της περιοχής των επιθέσεων τόσο προς νότο (μέχρι την Μοζαμβίκη) όσο και  προς ανατολάς του Ινδικού Ωκεανού. Για να μην αναφέρουμε το λύτρα που καταβάλλονται από τα πλοία, το ποσό των οποίων διπλασιάστηκε .
Τα τελευταία λύτρα ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια δολάρια.

Παρότι,  επαινεί τις ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από το 2008 στο κόλπο του Άντεν, με στόχο την «αστυνόμευση των θαλασσών»  και  που επέτρεψαν περισσότερη ασφάλεια στη θαλάσσια κυκλοφορία, διατυπώνει ωστόσο τα όρια μιας δράσης αποκλειστικά στρατιωτικής. Ο Jack Lang προτείνει να ενισχυθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη και να αναπτυχθούν νέα, επικεντρωμένα κατά κύριο λόγο στις σταθερές και αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες περιφέρειες της Σομαλιλάνδης και του Puntland στο βόρειο τμήμα της χώρας. " Ας εμπιστευτούμε λοιπόν αυτές τις περιοχές,  αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν την πειρατεία "  λέει ο ειδικός απεσταλμένος, πεπεισμένος ότι ως αντάλλαγμα για την διεθνή χρηματική βοήθεια, θα πάρουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις "συγκεκριμένα μέτρα ώστε να συλλάβουν τους εντολείς, να αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου στις ζώνες καταφύγιου των πειρατών και να ελέγχουν τις ακτές".

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Το σχέδιο δράσης αποτελείται από τρεις ενότητες: ασφαλιστική, οικονομική και δικαστική/ σωφρονιστική. Δεν μπορεί να υπάρξει καταστολή χωρίς πρόληψη, προειδοποιεί ο Jack Lang. Η βοήθεια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των δύο περιοχών, και ιδιαίτερα του Puntland, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταφύγια των πειρατών, αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου δράσης . Έμφαση δίνεται στις λιμενικές και αλιευτικές δραστηριότητες, στην εξαγωγή ζώων και στις τηλεπικοινωνίες.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Γάλλος βουλευτής προτείνει να οργανωθούν  ειδικές αστυνομικές μονάδες, με επιστημονική συγκρότηση. Το αντικείμενο, εξηγεί, είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη συλλογή αποδείξεων για την παρακολούθηση των δικτύων και την αντιμετώπιση των "μεγαλομαφίοζων" που διοικούν, εναντίον των οποίων το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να είναι έτοιμο να υιοθετήσει την επιβολή μεμονωμένων κυρώσεων. Επί του παρόντος, αγανακτεί ο Jack Lang, τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων και οι αριθμοί των τραπεζικών γραμματίων που τους παραδίδονται για τα λύτρα, καταγράφονται σπάνια, ενώ τα πλοία τα βουλιάζουν!

Τέλος, για να πληρωθεί το τεράστιο διωκτικό και σωφρονιστικό κενό που υπάρχει στην περιοχή, ο πρώην καθηγητής διεθνούς δικαίου ζητά την ίδρυση, εντός προθεσμίας οκτώ μηνών, δύο εξειδικευμένων δικαστικών δικαιοδοσιών στο Puntland και στη Σομαλιλάνδη και την κατασκευή δύο φυλακών 500 θέσεων εκάστη. Εκτιμώμενο κόστος αυτής της επιχείρησης: 25 εκατομμύρια Δολάρια. Ένα επιχείρημα με βάρος, εκτιμά ο Jack Lang, όταν γνωρίζουμε ότι το συνολικό κόστος της πειρατείας αποτιμάται σε ένα ποσό 7 έως 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Alexandra Geneste

Le Monde.fr | 25.01.11

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον Αρθρο. Να μαθαίνουμε και κάτι άλλο εκτός απο σκάνδαλα υπάρχουν και πειρατές!

    Αλλά 25 εκατομμύρια Δολάρια για δύο φυλλακές;

    Σαν πάρα πολλά δεν είναι; Πάλι τη Siemens θα πάρουν για εργολάβο;;

    Τελος πάντως, όλοι οι πρωην υπουργοι καλά την βγάζουν στο κόσμο της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 30 Ιανουαρίου 2011 9:06 μ.μ.

    Το φαινόμενο της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας είναι πολύ γνωστό στους εφοπλιστές και σε όσους ασχολούνται με την ναυτιλία. Είναι καρκίνωμα. Θεώρησα ότι η μετάφραση του άρθρου της Λε Μόντ θα συνείσφερε στην καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών ότι επιτέλους κάτι κινείται για την επίλυση του προβλήματος.
    Αν και δεν έγραψα το άρθρο, τα 25 εκ. Δολάρια δεν περιέχουν μόνο το κόστος κατασκευής των δυο φυλακών, άλλα είναι το ολικό κόστος εφαρμογής του σχεδίου του κ. Λάνγκ.
    Ως προς τη τελευταία φράση του σχολίου σου, συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἡ ϋπόθεσις τῆς πειρατίας δὲν πρόκειται νὰ λυθῆ ἀναίμακτα. Ὅσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο αὐταπατοῦνται. Ἐὰν οἱ πειρατὲς εἶχαν ἀσφαλὲς λιμάνι γιὰ νὰ ξεφορτώσουν τὰ πλοῖα, τότε δὲν θὰ εἴχαμε θέμα λύτρων ἀλλά χαμένα πλοῖα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.