31/1/11

Ποιος δουλεύει ποιον;


 Το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν

 Του Σάββα Καλεντερίδη


Αθόρυβες, αλλά ‘βαθιές’ αναταράξεις προκαλεί στην Τουρκία η αποκάλυψη του WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο, ο Ερντογάν δήλωσε στον υπουργό εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ολλανδίας, Μπένραρντ Μποτ, ότι «δεν είμαι σε θέση να ελέγξω τις ένοπλες δυνάμεις και δεν μπορώ να σταματήσω τις πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο».
Η δήλωση-ομολογία του Ερντογάν έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2004, όταν ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών ζήτησε να σταματήσουν οι πτήσεις στο Αιγαίο, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, που αποφασίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Μετά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό και την ομολογία του ότι αδυνατεί να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις, ο Ολλανδός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Χάγη, Clifford Sobel, και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ, δηλαδή να παρέμβουν στην Τουρκία, εννοώντας καταφανώς τους στρατιωτικούς, για να σταματήσουν οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και να αρθούν οι ενστάσεις της Ελλάδος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής ανέφερε υπό μορφή κρύπτο-σήματος ο αμερικανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, το οποίο δημοσίευσε η διάσημη πλέον ιστοσελίδα WikiLeaks.
Πέρασαν έξι χρόνια από τότε και κύλησε πολύ νερό στο μύλο των σχέσεων Ερντογάν-Στρατού, αλλά των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.
Όσον αφορά στις σχέσεις Ερντογάν-Στρατού, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατόρθωσε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τους παρακρατικούς μηχανισμούς του βαθέος κράτους, ενώ δεν δίστασε να στείλει στη φυλακή ανωτάτους αξιωματικούς που έπαιζαν καθοδηγητικό ρόλο σε έκνομες ενέργειες των μηχανισμών αυτών αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν έθεσε υπό μερικό έλεγχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ είναι προφανές ότι τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών, ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του ιδίου και του κόμματός του.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, συνεχίζονται όλα αυτά τα έξι χρόνια οι ...αέναοι κύκλοι των διερευνητικών επαφών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δυο πλευρών, ενώ οι παραβιάσεις από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά και έχουν επεκταθεί και σε άλλου κλάδους.


Τί εννοούμε;


Αντί για ‘απλές’ παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι, έχουμε πλέον υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών αλλά και διαβήματα-αναχαιτίσεις από τουρκικά ραντάρ σε ελληνικά ελικόπτερα και σε ελικόπτερα της Frontex που πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, με διαταγές να εγκαταλείψουν την περιοχή γιατί είναι τουρκική.
Όσον αφορά την επέκταση σε άλλους κλάδους, εννοούμε την εμπλοκή πλέον και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο σχέδιο μεθοδευμένης έμπρακτης αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία του τουρκικού ΠΝ κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, στη Μύκονο και τη Ραφήνα, ενώ μυστήριο καλύπτει την φημολογούμενη παρουσία πριν από λίγες μέρες τουρκικού υποβρυχίου στη Τζια, με προφανή τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος ή ‘ατυχήματος’, που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.

Ενώ λοιπόν διαπιστώνουμε το σταδιακό έλεγχο του Ερντογάν επί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), την ίδια περίοδο παρατηρούμε ότι οι προκλήσεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα σχέδια των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος προχωρούν και ‘βελτιώνονται’ μέρα με την ημέρα, φέροντας μάλιστα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ίδιου του Ερντογάν και του υπουργικού του συμβουλίου.
Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με ντοκουμέντα, που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, και στην Αθήνα, και στην Άγκυρα και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες!

Απλά, προς το παρόν να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν προτίμησε την εκκωφαντική σιωπή όταν προκλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου, στις 9 Ιανουαρίου, στο Ερζερούμ, μπροστά στο σύνολο των Τούρκων πρέσβεων, να δώσει μια εξήγηση για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν για επίσκεψη στην Τουρκία. Την επόμενη ημέρα, όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα Ραντικάλ (26-1-2011), πηγές της τουρκικής κυβέρνησης διέρρευσαν στις τουρκικές εφημερίδες ότι οι ΤΕΔ προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί δεν επιθυμούν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ομιλία του που έκανε τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, εννοώντας προφανώς τις ενέργειες των ΤΕΔ εναντίον της Ελλάδος.

Το θέμα είναι ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Σελτσούκ Ουνάλ (Selçuk Ünal), που εκφράζει τις θέσεις του προϊσταμένου του κ. Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα είπε τα εξής: «Οι πτήσεις στο Αιγαίο έγιναν εν γνώσει του υπουργείου εξωτερικών».
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, στις αρχές της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας του, προτίμησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας των κακών στρατιωτικών και ‘κέρδισε’ χρόνο απέναντι στην Ε.Ε., την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και την ίδια την Ελλάδα
Κάποιοι, είχαν καταλάβει από τότε το παιχνίδι που παίζεται. Τώρα όμως, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται πολλοί, και, για να χρησιμοποιήσουμε μια αγοραία έκφραση, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος ποιος δουλεύει ποιον. Ελπίζουμε επιτέλους να το αντιλαμβάνονται και οι ιθύνοντες της Πλατείας Συντάγματος και του Κολωνακίου!


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (29-1-2011)

15 σχόλια:

  1. Το βαθύ κράτος της Τουρκίας είναι βασικός μηχανισμός του Τουρκικού κράτους απλά ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που επικρατούν στο εσωτερικό της, ασκείται απο τον εκάστοτε φορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία έχει βαθύ κράτος, η Ελλάδα βαθύ λαρύγγι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Σχολιασμός Ομιλίας Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, για τα εθνικά μας θέματα, στη Βουλή, 24.01.2011

    http://www.facebook.com/gerompir#!/note.php?note_id=198746026808736 1ο/2

    http://www.facebook.com/gerompir#!/note.php?note_id=198752880141384 2ο/2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την αληθεια ειπε ο Ερντογαν.

    Τις Τουρκικες ενοπλες δυναμεις της χωρας του τις ελεγχουν οι εβραιοι και τα τσιρακια τους οι Αμερικανοι.
    Ναι οι ιδιοι εβραιοι που το ασκερι τους θα μας κουβαληθη (συντομως) αγκαζε με την αυτοκρατειρα Χιλαρυ και θελουν "λεει" να βοηθησουν την Ελλαδα.
    Εμμετος!!!


    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    Σκλαβωμενη απο εβραιους
    εθνοκτονους γενοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Ανοιξτε και δειτε.
    http://www.ifamericansknew.org/
    Μιλαμε για εγκληματιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λέγοντας ότι δεν μπορώ να ελέγξω κάτι δεν έχει νόημα και να δέχομαι πιέσεις....

    Και μερικοί τα τρώνε αυτά, άλλοι γιατί το θέλουν και άλλοι γιατί δεν καταλαβαίνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι κατλαβαίνουν και γνωρίζουν,ειδικά οι ΗΠΑ,με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα,ελπίζοντας ότι οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοικές,κατά τη γνώμη μου θα κληθούμε όλοι πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουμε το τερατάκι που δημιούργησαν τα συμφέροντα ''κάποιων''.

    Η Τουρκία έχει ξεσαλώσει,χρειάζεται ένα πολύ γερό ''χαστούκι'' μήπως και συνέλθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρα τα καταπληκτικα ενημερωτικα που εγραψε ο Ομαδεον οτι οι "κακοι" (ενοπλες δυναμεις της γειτονος) ελεγχονται απο τους Εβραιους ...γιαυτο ειναι και κακοι!
    εχω την εντυπωση οτι το παιχνιδι ειναι στο γνωστο μοτιβο του καλου και του κακου οπου ο ενας σου κανει φαλαγγα και ο αλλος σου δινει νερο και τσιγαρο και "κατηγορει" τον πρωτο και οπου σπασεις.Δεν εχει σημασια που θα σπασεις στον "καλο" η στον "κακο",
    το ζητουμενο ειναι να σπασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ἐρντογὰν, συντήρησε τὸν μύθο τῆς ἐξημερώσεως τοῦ θηρίου, ἴσως κάποιοι ἀκόμη τὸν πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι νεο γενίτσαροι δημοσιογράφοι, εδώ καί χρόνια συντηρούν αυτό τό παραμύθι, δηλαδή ότι γιά όλα φταίνει οι κακοί Τούρκοι στρατιωτικοί καί πρέπει νά στηρίξουμε τόν καλό Ερντογάν.

    Γι' αυτό πρέπει νά σκύβουμε σέ όλες τίς απαιτήσεις του νεο σουλτάνου Ερντογάν γιά νά τόν στηρίξουμε μήν τυχόν καί έρθουν οι κακοί στρατιωτικοί.


    Γιά όσους θυμούνται, τά ίδια κανάλια, πρίν έρθουν οι ισλαμιστές στήν εξουσία, στήριζαν τούς κεμαλικούς, διότι θεωρούσαν τούς ισλαμιστές ως ένα στοιχείο φανατικό καί επικίνδυνο γιά τήν περιοχή.


    Από ότι κατάλαβα τά γιουσουφάκια των καναλιών στηρίζουν τό κόμμα της εξουσίας στήν Τουρκία. Τούς λόγους τούς υποπτεύομαι... Απλά γνωρίζουμε όλοι, ότι όσες φωνές υποστηρίζουν τήν Τουρκία στήν Αμερική, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται ότι χρηματίζονται.

    Ποιός ξέρει πόσα χρήματα κυκλοφορούν κάτω από τό τραπέζι καί ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία πληρώνει αδρά προκειμένου νά υποστηρίξει τήν εξωτερική της πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά μας αγαπάει η τύχη μας και θα σας γράψω τι εννοώ.
    Κατά πρώτον έχουμε μία Ελληνική διαχρονική πολιτική τα τελευταία χρόνια του δόγματος σας "πάμε πολύ" και θέλουμε οπωσδήποτε να σας βάλουμε στην Ε.Ε. πάση θυσία. Μόνο που στην συγκεκριμένη θυσία θα θυσιαστεί ο ελληνικός λαός με το μελλοντικό ίσως άνοιγμα των θυρών στους Τούρκους.
    Σκεφτόμαστε ότι μπαίνοντας η Τουρκία σε αυτό το Χριστιανικό Club, όπως στυγνά χαρακτήρισε ο νέο/οθωμανιστής ΥΠΕΞ Νταβούτογλου την Ε.Ε., η Τουρκία θα σταματήσει να μας φέρεται έτσι.
    Προσωπικά πιστεύω ότι οι σύμβουλοι του κάθε υπουργού ή και Πρωθυπουργού έχουν σίγουρα μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τον ταπεινό δικό μου δείκτη, για να έρθουν στο συμπέρασμα το ότι δεν μας συμφέρει μία Τουρκία στην Ε.Ε. για πολλούς και ευνόητους λόγους.
    Το άθροισμα της παραπάνω πρόσθεσης είναι άκρως επικίνδυνο, επειδή με οδηγεί στο συμπέρασμα του σφάξε με αγά μου να αγιάσω.
    Κατά δεύτερον, φανταστείτε τι θα γινότανε εάν ο τουρκικός στρατός ευλογούσε την Ελληνοτουρκική φιλία.
    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ θα είχαν ξεπετάξει την Ελλάδα μας στο Π και Φ.
    Γι' αυτό σας λέω τύχη βουνό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι παλιοί Αθηναίοι έλεγαν για τους Τούρκους μια παροιμία
    "Ο λύκος και αν εγέρασε
    κι΄έχασε το μαλλί του,
    ούτε τα δόντια τ΄έχασε
    ούτε την κεφαλή του.."

    Υπάρχει και αντίστοιχη παροιμία στα ποντιακά, αλλά σόρυ Σάββα που δεν τη θυμάμαι.
    Πάντως αυτή είναι η κατάσταση. Το κακό είναι ότι ενώ μας δίνει η Τουρκία συνεχώς λαβές, εμείς δεν τις αξιοποιούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. //...Προσωπικά πιστεύω ότι οι σύμβουλοι του κάθε υπουργού ή και Πρωθυπουργού έχουν σίγουρα μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τον ταπεινό δικό μου δείκτη...//
    Κυριάκος 12:25 π.μ.
    ----------------
    Φίλε, σε διαβεβαιώνω πως ΟΧΙ !!!

    Αν τους δεις πώς πάνε να βγάλουν ...γκόμενα, θα καταλάβεις.
    Εάν δεν χρησιμοποιούσαν το παραμύθι του μπαμπά ("...ξέρεις, ο πατέρας μου ήταν στρατηγός...", "...τότε που ο θείος μου δίδασκε στο πανεπιστήμιο...", "...ο πατέρας μου έχει κότερο, πάμε μια βόλτα;" και άλλα τέτοια, μ@@@νί θα έβλεπαν μόνο σε κανα ...βαφτίσι (κοριτσιού) !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο/Η Ελίνα Γαληνού είπε...
    Οι παλιοί Αθηναίοι έλεγαν για τους Τούρκους μια παροιμία
    "Ο λύκος και αν εγέρασε
    κι΄έχασε το μαλλί του,
    ούτε τα δόντια τ΄έχασε
    ούτε την κεφαλή του.."

    Αντε Ελινα να δουμε ποτε θα βγαλεις και εσυ δοντια γιατι μεχρι στιγμης βλεπουμε μικρα δοντια νηπιου,για μαζεψου μη στην πεσουνε και δεν σε σωζει κανενας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.