30/1/11

Η Ευρωζώνη και το ελληνικό χρέος

          της Ελίνας Γαληνού 
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, συζητούνται ως ύστατες λύσεις στο πρόβλημά μας, ενώ κάποιοι τις θεωρούν "ανάσα" για την ελληνική οικονομία. Μέσω της αναδιάρθρωσης, μπορεί να επιτευχθεί η ελάφρυνση από σημαντικό μέρος του χρέους μας, ενώ η επιμήκυνση θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής του χρέους.Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από το εξωτερικό, οι αναδιαρθρώσεις χρεών στην Ευρωζώνη εν όψει της προσπάθειας θέσπισης του ευρωομολόγου και του ευρωπαικού ταμείου στήριξης, θα καταστούν αναγκαίες κάποια στιγμή, ίσως όχι και τόσο μακρινή. Διότι και τα διαθέσιμα κεφάλαια του ευρωπαικού ταμείου, θα είναι οπωσδήποτε περιορισμένα ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για μερική αύξησή τους (πράγμα για το οποίο προς το παρόν αντιδρά ακόμα η Γερμανία).
Αν λοιπόν σε χώρες όπως η Ελλάδα, το χρέος διατηρείται στο "ύψος του" μέσα στα επόμενα χρόνια, πώς θα μπορέσει η ΕΕ μέσω του ευρωπαικού ταμείου, να τις στηρίξει; Η ουσία είναι πάλι επί σκηνής. Το ελληνικό πρόβλημα έγινε αφορμή για να καταδειχτεί το ευρωπαικό στο σύνολό του...
Η Ευρωζώνη, δεν είχε προβλέψει για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αλληλουποστήριξης και τώρα τρέχει και δεν φτάνει... Εστω, ας μην επανερχόμαστε σε γνωστά πράγματα και ας κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Η Ελλάδα από τη στιγμή που εισήλθε στο Μνημόνιο, έχει λάβει σκληρά μέτρα για την περιστολή δημοσιονομικών δαπανών, έχει συμπιέσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία της, εφαρμόζει μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής και όλα όσα της επιβάλουν οι περιστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων εταίρων μας, πράγματι εφαρμόσαμε τα σκληρότερα μέτρα απ΄όλους. Ομως κάθε τόσο μας λένε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν έσοδα και αυτό είναι ευνόητο, τη στιγμή που οι μεγάλες συμπιέσεις βυθίζουν την αγορά σε ύφεση και δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και ίσως η ανάπτυξη έρθει σε 2-3 χρόνια βάσει του προβλεπομένου, αλλά .... τι θα έχει γίνει ως τότε με το χρέος μας; Προφανώς θα έχει εκτοξευτεί σε δυσθεόρατα ύψη και θα τρέχουμε πάλι.
Ποιός μηχανισμός στήριξης και ποιό ευρωπαικό ταμείο θα μπορεί να βοηθήσει, αν μάλιστα υπάρχουν ανάγκες και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία; Στο τέλος θα μας πετάξουν από την ευρωζώνη πύξ-λάξ και θα πέσουμε στα νύχια των αγορών με ακόμα χειρότερους όρους αν δεν μειώσουμε το χρέος μας! "Αρα, η αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει καλή λύση.." ισχυρίζονται μερικοί, ενώ ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δηλώνουν "ότι δεν θα χρειαστεί με κανέναν τρόπο τέτοια λύση..". Αυτές οι αντιφάσεις προκαλούν σύγχυση και εγείρουν την εξής απορία "Τελικά είναι καλό ή όχι να γίνει η αναδιάρθρωση; Και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να την αποφύγει ούτως ή άλλως, τι μας περιμένει την άλλη μέρα;" Κανείς δεν αρνείται ότι η Ελλάδα περνάει αυτήν την περίοδο "τις Συμπληγάδες πέτρες" και τα ακραία σενάρια, δεν βοηθάνε. Λέγεται ότι αν η ίδια η χώρα αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα προβεί σε στάση πληρωμών και θα ανακοινώσει το μέρος του ποσού του χρέους που μπορεί να αποπληρώσει, ζητώντας επιπλέον προθεσμία. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη ενώ οι τράπεζές μας δεν θα μπορούν να δανειστούν από την διεθνή τραπεζική αγορά. Αν πάλι η αναδιάρθρωση αποφασιστεί από την ΕΕ, η χώρα μας θα κηρυχτεί σε χρεωκοπία, δεν θα βγεί όμως από την ευρωζώνη και θα τεθεί υπό διαρκή επιτήρηση. Πάντως όπως και να έχει το πράγμα, η Ελλάδα πρέπει να βρεί τρόπο να μειώσει το χρέος της. Τα αισιόδοξα σενάρια του πρωθυπουργού που διαμηνύει "θα καταφέρουμε να πληρώσουμε όλο το χρέος ως την τελευταία δεκάρα χωρίς αναδιάρθρωση", πώς θα επιβεβαιωθούν αριθμητικά; Και οι χώρες της ευρωζώνης από την άλλη, ακόμα και με τη θέσπιση μηχανισμών διάσωσης ή του ευρωομολόγου, εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο της ασυδοσίας των αγορών. Ιδού ο φαύλος κύκλος της υπερδανεισμένης Ενωμένης Ευρώπης, που αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο. Ηταν να μην εμπλακεί στα δίχτυα των αγορών!

8 σχόλια:

  1. Βρισκόμαστε σέ παραζάλη!
    Οι ΄Ελληνες μέ τό κεφάλι κάτω....
    ΄Ομως ποτέ δέν έχασε τό γέλιο του,τά πανηγύρια του,τούς γάμους τών παιδιών του,...όπως σήμερα!
    Γι'αυτό θά σάς πώ δυό ωραία δημοτικά τραγούδια,παραδοσιακά τών ελληνικών χωριών μας,διαχρονικά.Έζησαν τήν μάυρη σκλαβιά τών Τούρκων κατακτητών...διέτρεχαν τότε κίνδυνο όχι μόνο τά αγόρια(γενιτσαρισμός),αλλά και οι γέμορφες νιές...(γιά νά μήν τινάξουν τάνθη τους)...
    καί παρακαλούν καί τόν Βοριά νά τούς βοηθήσει τά ...καράβια γιά νά ελευθερωθούν!
    Είναι σκωπτικά(σατιρικά),πού σατιρίζουν τά παράδοξα καί τά παράνομα!Ο αστεισμός είναι αυθόρμητος,συμβολικός,καί ο λόγος αληθινός πετάει σπιθίσματα(σκαντζούλες)πνευματικής οξυδέρκειας!

    "Στάζουν τά κεραμίδια σου
    μαύρα γλαρά είν'τά φρύδια σου.
    Στάζουν κι'αντισταλαζουνε
    μές τήν καρδιά μέ σφάζουνε...
    Στάζει καί μέ η καρδούλα μου
    γιά μιά γειτονοπούλα μου,
    -Γειτονοπούλα μου νά ζής,
    κι'άν σε ρωτήσω νά μου πής.
    Ποιό δέντρο κάνει τόν ανθό;
    Ποιά μάννα τόν νάλλονε γιό;
    -Μηλίτσα κάνει τόν ανθό
    κ'η μάννα σου τόν*
    ..αγαπώ." *τόν=αυτόν πού

    "Νερατζούλα φουντωμενη
    πούναι τάνθη σου;"

    Καιρός γιά ανάσταση,ανάκαμψη....
    Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρωζωνη και η Ευρωπη εχουν πρωχευσει. Η μεν πρωτη οικονομικα, η δε δευτερη πολιτικα. Οποιος μπορεσει και σταθει μονος στα ποδια του θα γλιτωσει απο την λαιλαπα. Η αυλαια επεσε, επισημα βρισκομαστε ενωπιον μιας πρωτοφανους επιθεσης εναντιον ολων των οργανωμενων κοινωνικα και πολιτισμικα κρατων του κοσμου. Πρωτα η οικονομικη κριση και τωρα οι εξεγερσεις. Αποτερος σκοπος Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.

    ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ

    Γεώργιος Μπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση, πομπώδεις λέξεις που πετιούνται στον αέρα απο τα Μ.Μ.Ε φερέφωνα της κυβέρνησης. Λοιπόν, όταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι ίδιοι οι κυβερνώντες παραδέχονται, ότι αυτά που υπέγραψαν με το μνημόνιο είναι αναποτελεσματικά, μας δείχνουν την προχειρότητά τους. Πολιτικοί+ή, ΤΟΥ ΒΛΈΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΆΝΟΝΤΑΣ. Τα αδιέξοδα της πολιτικής τους ενώ τα βλέπαμε οι περισσότεροι εκείνοι μέσα στον πανικό της πτώχευσης, υπογράφανε τα πάντα. Και ο τελευταίος Έλληνας ξέρει την παροιμία : "ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτουνα φαίνεται". Αυτοί τελικά δεν ήταν ούτε μούτσοι. Έβαλαν σε περιπέτειες όλους εμας, να πληρώσουμε τα σπασμένα τα δικά τους. Και απο πάνω έχουμε τα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα των τραπεζών, να τους παρακαλάμε κι όλας, ξεπουλώντας κατ΄ αρχήν την αξιοπρέπειά μας, αλλά και τον κόπο τόσων γενεών.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκφραζόμαστε μάλλον με το ίδιο πνεύμα, καθότι αντιλαμβανόμαστε όλοι την ίδια αλήθεια.
    Αρκά,΄γράψε και ένα άλλο τραγουδάκι (δημοτικό) να τα λέμε όλοι παρέα
    "δεν ημπορώ, δεν δύναμαι,
    εμάλλιασεν η καρδιά μου,
    θα πάρω το ντουφέκι μου
    να πα να γίνω κλέφτης"
    (Λέτε να μας πούνε ανιστόρητους που έχουμε ηρωική εικόνα για τους κλέφτες της τουρκοκρατίας; Οχι δηλαδή, επειδή οι¨"μοντέρνοι" υποστηρίζουν ότι οι κλέφτες δρούσαν περισσότερο για πλιάτσικο δικό τους!!) Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συμβολισμός,είναι γιά τόν καλό Βοριά ...πού τόν παρακαλούν,όταν πήγαιναν τήν νύφη στήν εκκλησιά,νά φυσάει ταπεινά!καί συλλογίζουνται ..τά άνθη της καί τά κάλλια της(κάλλη)...καθώς νάναι καί ήρεμος ,γιά νά αρμενίσουν τά πλοία τού πολέμου τά Σπετσιώτικα!!!

    "Νερατζούλα φουντωμένη
    πούναι τάνθη σου;
    Πού είναι η πρώτη σου εμορφάδα!
    Πούναι τά κάλλη σου;
    -Φύσηξε Βοριάς κι αέρας!
    Καί τά τίναξε,Νερατζούλα!
    Καί τά τίναξε!
    -Σέ παρακαλώ Βοριά μου
    Φύσα ταπεινά!
    Ν'αρμενίσουν τά καράβια
    Τά Σπετσιώτικα,Νερατζούλα!
    Τά Σπετσιώτικα!!!

    "Ευσύνετος οξυδερκίη(α)!"
    Σκέψις μέ πνευματικό φεγγοβόλημα!

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΌΝ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ"ΓΕΡΟ"ΤΗΣ ΜΩΡΕΩΣ(ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ),ΤΗΣ ΤΑΒΛΑΣ!
    ΕΝΑΣ ΤΟΛΕΓΕ,ΚΑΊ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!
    ΓΕΝΝΑΙΟΣ Ο ΓΥΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ..ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ!

    "Κολοκοτρώνης κάθουνταν σέ ένα ψηλό λιθάρι,καί όλο συλλογιότανε
    τό όνειρο πού είδε!
    -Απόψε ειδά στόν ύπνο μου!
    Είδα καί στό'νειρό μου!
    Είδα ένα φίδι μέ φτερά ,
    φίδι μέ δυό κεφάλια!Γενναίοοο μου!
    Θολό ποτάμι πέρναγα,,,Γενναίο...!
    καί πέρα δέν εβγήκα!Γενναίο...!
    -Ξήγα το Μάναμ'τό όνειρο!
    Γενναίο μου!!!"
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην ευρωζώνη για να υπάρξει μέλλον πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.Πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους το εμπορικό ισοδύναμο.Π.χ όσης αξίας εμπορεύματα εξάγει η Γερμανία στην Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να εισάγει από την Ελλάδα, διαφορετικά θα είναι η Γερμανία πάντα πλεονασματική και όλοι οι άλλοι ελλειματικοί με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ευρώ. Τώρα όσον αφορά το χρέος στην ευρωζώνη, η λύση κοστίζει όσο κοστίζουν εκατό τόνοι χαρτί. Τυπώνει η Ε.Κ.Τ χρήμα όσο είναι το 30% του Α.Ε.Π κάθε χώρας,της το παρακρατεί και με αυτό πληρώνει τους δανειστές της κάθε χώρας, και έτσι μειώνεται κατά 30% το χρέος της κάθε χώρας και της ευρωζώνης γενικότερα καθώς επίσης επέρχεται ισοτιμία με το δολλάριο 1:1, κάτι το οποίο αυξάνει τη δυνατότητα εξαγωγών της κάθε χώρας της ευρωζώνης προς τις εκτός ευρωζώνης χώρες κατά 30%. Τόσο απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΑΡΚΑΣ
    Ναί το θυμήθηκα αυτό το δημοτικό τραγούδι. Ομως μου φαίνεται ότι ο γιός του Κολοκοτρώνη που σκοτώθηκε, ήταν ο Πάνος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.