28/1/11

Επιστολή από Έλληνα φοιτητή στην Τουρκία



Ο Παναγής Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς...

«Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμαι στην Τουρκία. Είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και με αρκετά μειονεκτήματα. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένας τόπος με Όραμα και Σοβαρότητα, εν ολίγοις ‘όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά’ .
Όραμα... αυτή η λέξη που τόσο έχει ξεφτιλιστεί στη χώρα μας. Γραφικός όρος κάθε πολιτικής ομιλίας που απλά πέφτει στο πάτωμα για να τον σκουπίσουν μετά οι καθαριστές μαζί με όλα εκείνα τα χαρτάκια του ψηφο-παραλληρήματος και μαζικού οργασμού αυτών των συγκεντρώσεων... Όραμα εννοώ μια ματιά για το πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον ή πιο απλά να ΄παραγγέλνουμε΄ το αύριο.


Σοβαρότητα δεν εννοώ την κομπορρημοσύνη ή παλικαριά ορισμένων Ελλήνων πολιτικών σε διεθνή γεγονότα ή στην τηλεόραση. Σοβαρότητα εννοώ την αντίληψη του οράματος, της εργασίας και των πόρων για την επίτευξή του, ή απλά αυτό που μας έλεγε ο μαθηματικός και διευθυντής στο Γυμνάσιο που φοιτούσα ΄Είμαι, Έχω, Θέλω΄.


Θα προσπαθήσω, αν και δύσκολο να μην ενδώσω στον πειρασμό της γκρίνιας που τόσο πολύ ερεθίζει, να περιγράψω την εμπειρία μου εδώ -στους ΄άλλους΄, κυρίως στο χώρο του Πανεπιστημίου, και θα αποδείξω γιατί απλά δεν ξαναγυρνώ. Τα συμπεράσματα και η διήγηση είναι προσωπική και εκ των πραγμάτων όχι αντικειμενική, δεν είναι πορίσματα επιστημονικής έρευνας παρά μόνο προβολή μιας οπτικής, ενός φοιτητή που πάτησε το πόδι του στη γείτονα πριν 2 χρόνια και συνεχίζει να διαβιεί εκεί, της δικιάς μου οπτικής.


Πώς ξεκίνησαν όλα. Οι Τούρκοι γείτονες μας μου απέδωσαν μία συνδυασμένη Υποτροφία το 2009. Συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe και με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης (μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες) κατόπιν διαγωνισμού που διεξήχθη και υποβολής αιτήσεων με επέλεξαν να είμαι Πρέσβης Καλής Θελήσεως και να σπουδάσω στη χώρα τους. Αρχικά δε διστάζω να πω, εξαιτίας ορισμένων προκαταλήψεων λόγω κόμπλεξ κατωτερότητας που ανθίζει σε μικρές χώρες όπως και η δική μας, ...ήμουν επιφυλακτικός, γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα και πόσο με ωφέλησε η εν λόγω υποτροφία καθώς και πόσο μεγάλη τιμή ήταν το ότι μου αποδόθηκε.


Να γυρίσω πού; Στους σκοτεινούς εκείνους διαδρόμους που θυμίζουν την μεταπολεμική Ευρώπη... Στους περίεργους εκείνους τύπους που πουλάνε ‘ιδεολογική πραμάτεια’ από τα Κομματικά Τραπεζάκια τους. Στους Φιντέλς και Ζαπατίστα του ελληνικού πανεπιστημίου που χτίζουν πόρτες Γραφείων Επιχειρηματικότητας (περίπτωση Πανεπιστημίου Πατρών) ή στους Νέο-Ναζί διαφόρων ομάδων που έχουν κάθε δικαίωμα να σταματούν ομιλίες να μπαίνουν... να βγαίνουν, να θερίζουν, να ΄βιάζουν΄ και ό,τι βάζει ο νους. Να ζηλέψω τι από αυτά;


Το πανεπιστήμιο που φοιτώ (Yeditepe Üniversitesi) είναι Ιδιωτικό ίδρυμα. Ναι μάλιστα οι Τούρκοι φίλοι μας έχουν από αυτά, ναι αυτά που τόσο απειλούν το ένδοξο δημόσιο (σοβιετικού τύπου) Πανεπιστήμιο της Χώρας μας... Είναι ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός φορέας λοιπόν που Σέβεται τον εαυτό του και πάνω από όλα τους Φοιτητές του. Πρώτη φορά ένιωσα πως «μετράω» και πρώτη φορά είχα εντατική ‘εργασία για το σπίτι’. Και ναι μου άρεσε! Γινόμουν καλλίτερος, ξαφνικά είχα κίνητρο, ό,τι ποτέ δεν είχα στην Ελλάδα δυστυχώς. Ενδεικτικά αναφέρω πως η παρακίνηση για τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις NGOs είναι συνεχής από τους καθηγητές, ορισμένες φορές και προϋπόθεση για να ΄περάσεις΄ το μάθημα.


Οι πολιτικές παρατάξεις είναι άλλη μια ελληνική πατέντα, εδώ δεν υπάρχουν, γιατί απλά δε χρειάζονται. Τα παράπονα των φοιτητών λαμβάνονται σοβαρά από τη διεύθυνση κάθε τμήματος και επιλύονται σε χρόνο μιας εβδομάδας (για σοβαρά θέματα). Φυσικά υπάρχουν όμως Ομάδες ΑΠΟ το Πανεπιστήμιο ΓΙΑ το Πανεπιστήμιο, από ομάδες φιλοσοφικές, ερασιτεχνικής φωτογραφίας, καταδύσεων-extreme sports, χορού μέχρι ομάδες Επιστημονικής φαντασίας και ό,τι βάζει ο νους. Ναι αυτές οι «παρατάξεις» μου αρέσουν πολύ και μάλιστα χρηματοδοτούνται αφειδώς από το Πανεπιστήμιο.
Τις εγκαταστάσεις δεν θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα διότι είναι η ποιότητα που μετράει και όχι η εμφάνιση, συνοπτικά θα πω όμως πως συναγωνίζονται εγκαταστάσεις 5αστερου ξενοδοχείου.


Επίσης εντός του πανεπιστημίου πραγματοποιούνται ημέρες Καριέρας ναι! Καριέρας όπου έρχονται Εταιρείες και συνδιαλέγονται και ναι γιατί όχι ΄Στρατολογούν΄ φοιτητές! Σενάρια επιστημονικής φαντασίας αυτά για τη χώρα μας... Ακόμα, το πανεπιστήμιο έχει εφαρμόσει το σύστημα των Credits που σημαίνει ότι τα μαθήματα που «περνάω» εδώ αναγνωρίζονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο... Βέβαια όχι στη χώρα μας, της οποίας παρεμπιπτόντως το πτυχίο μου αναγνώρισε πλήρως η τουρκική κυβέρνηση εντός 2 μηνών.


Αλλά μήπως όλα αυτά συμβαίνουν διότι το Yeditepe είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ καθώς έχω επισκεφθεί και Δημόσια Πανεπιστήμια λόγω Τούρκων και Αμερικανών. Ναι! Αμερικανών φίλων που σπουδάζουν εκεί και έχω συμμετέχει σε διαλέξεις. Εν ολίγοις υπάρχει Σοβαρότητα. Δηλαδή οι σκοποί των Πανεπιστημίων είναι σαφώς ορισμένοι και όλοι επιτελούν λειτούργημα, με Πλεονασματικούς (ιδιωτικά αλλά και ορισμένα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα) ή Ισοσκελισμένους (κυρίως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα). Για να μην παρεξηγηθώ, ελλείψεις και μειονεκτήματα υπάρχουν και δεν περιγράφω κάποιον παράδεισο. Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι η Σοβαρότητα και το Όραμα ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, κάτι που λείπει στην Ελλάδα.


Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή. Ανοιχτή σε ξένους φοιτητές, σε ιδέες που θα την πάνε μπροστά. Ανοιχτή στους τουρίστες. Οι Έλληνες μπορούμε να την επισκεφθούμε μόνο με την ταυτότητά μας σε αντίθεση με τους Τούρκους που για να έρθουν στη χώρα μας το μόνο που δε ζητούν –χωρίς αυτό να είναι βέβαιο– είναι Πιστοποιητικό Φρονημάτων. Ανοιχτή σε επενδύσεις και στο επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις εδώ δεν είναι κακές αλλά οι ιδιοκτήτες – μέτοχοί τους είναι πρόσωπα σεβασμού διότι προσφέρουν παραγωγή πλούτου αντί να μοιράζουν τη μιζέρια. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και ασυμμετρίες και σαφώς μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο μέρος να διαβιώσεις, όμως οι ευκαιρίες υπάρχουν. Η ανάπτυξη είναι μεγάλη και το ηθικόν υψηλό. Αυτά μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Θέλετε κι άλλα;


Γερμενής Παναγής


Master in Political Science, Yeditepe Üniversitesi- Turkiye
Bachelor in Bussiness Administration, University of Patras Greece»


Υπεύθυνος φιλοξενίας:


Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr


ΥΓ: Πριν δέκα χρόνια η κατάσταση στα τουρκικά πανεπιστήμια δεν ήταν αυτή που περιγράφει ο φίλος μας. Σήμερα η Τουρκία τρέχει σε όλους τους τομείς με ταχύτητες ασύλληπτες για τα ελληνικά δεδομένα. Δέκα χρόνια μεσολάβησαν για να αρχίσει να μεταμορφώνεται η Τουρκία. Γιατί όχι κι εμείς και γιατί όχι γρηγορότερα;

Πηγή:www.capital.gr

52 σχόλια:

  1. Παναγή για τα πανεπιστήμια έχεις απόλυτο δίκιο!!!

    Μήπως υπάρχει όμως Κουρδικό Club στο πανεπιστήμιο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολη η διαδικασια ξεκινησε απο τα Rotary clubs για την προωθηση της ελληνοτουρκικης φιλιας ε;; χμμμμ
    μαλλον πετυχε τον σκοπο της η υποτροφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παναγη
    ας ειναι καλα ο μασονος πατερας σου που σου εξασφαλισε την υποτροφια του Ροταρυ και σε προωθει για γενιτσαρο στην χωρα σου.Το δικο μου παιδι με την αξια του και με χρηματα που κοβω απο το φαγητο και τα ρουχα τα δικα μου και της γυναικας μου ειναι στο καλυτερο (2ο) του Κοσμου Πανεπιστημιο και μετα απο σκληροτατες εξετασεις και τεστ.
    Φιλε Παναγη.
    Κοψε τα παραμυθια και τα βολεμματα μεσω ανθελληνικων κυκλωματων και κατεβασε λιγο την κεφαλα σου και μη μας συμβουλευεις γλυφοντας και κοινοποιωντας σιγουρα το κολοχαρτο σου αυτο και στους πατρωνες σου.
    Και μαθε αν δεν στο εχει πει ο πατερας σου οτι η διαλυση της ελλαδας επιταχυνθηκε το 1992 οταν προετοιμαστηκε για αυτο στην "ελιτ"
    της κοινωνιας μας και εμφανιστηκε με την διαιρεση του Ροταρυ Ελλαδος
    σε δυο τμηματα.Το ενα Βορειο Ελλαδα και Βαλκανια και το αλλο Κεντρικη και Νοτια Ελλαδα με οριο εξουσιοδοτησης μεταξυ τους τα Τεμπη.Αν δεν καταλαβες,και δεν καταλαβες,ρωτα τον πατερα σου και μετα αν θελεις ξαναγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους δύο πρώτους σχολιαστές.
    "αφήστε το χούϊ της μιζέριας... πολύ κακό έκανε στον τόπο μας."
    Κάτι μας λέει το παλληκάρι!!! για τους γείτονες που άφησαν ,κατα το δυνατόν προ πολλού τις τριτοκοσμικές αντιλήψεις περί κράτους.
    Βερμπαλισμοί για Κουρδικό και rotary ,δεν μειώνουν την προσπάθεια του παιδιού ,που τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή σειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ολη η διαδικασια ξεκινησε απο τα Rotary clubs για την προωθηση της ελληνοτουρκικης φιλιας ε;; χμμμμ
    μαλλον πετυχε τον σκοπο της η υποτροφια"

    Μπορεί και να πετύχει το στόχο της μπορεί και όχι. Η ουσία είναι ότι οι γείτονες έχουν σοβαρευτεί και σε λίγα χρόνια θα έχουμε σοβαρά προβλήματα ακόμα και να τους ακολουθουμε.

    Η ειδοποιός διαφορά Τουρκίας και Ελλάδας σήμερα είναι η αξιοκρατία. Στην Τουρκία κουμάντο στα καίρια σημεία κάνει ο αφρός της χώρας από την πολιτική και την διοίκηση μέχρι τον στρατό, παντού ως επι το πλείστον οι καλύτεροι.

    Εδώ κάνουν κουμάντο κατακάθια και κοινοί απατεώνες. Η σαβούρα που παράγεται στους κομματικούς σωλήνες. Μια τσατσα οργανωμένου μπορδέλου έχει ανώτερες διοικητικές ικανότητες από τους περισσότερους πολιτικούς μας. Δυστυχώς αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απέναντι στο άξιο αυτό παλικάρι και φοιτητή συνάδερφο θα παραθέσω μόνο την φράση του έλληνα φίλου μου που κατά τα άλλα είναι πατριώτης.
    "Οι τούρκοι είναι κατώτερα όντα νοητικά και οπότε ΟΤΙ και να κάνουν ,όσο και να αναπτυχθούν ένας δικός μας είναι σαν 10 δικούς τους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν το διάβασα όλο και ξέρετε γιατί,όταν έφτασα στις φράσεις:Συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe και με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης... Αρχικά δε διστάζω να πω, εξαιτίας ορισμένων προκαταλήψεων λόγω κόμπλεξ κατωτερότητας που ανθίζει σε μικρές χώρες όπως και η δική μας και μετά στην.από εκεί και πέρα τι να διαβάσω.μόνο να μην ξεχάσουμε το ονοματάκι του μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να το ξαναδούμε μπροστά μας.Παναγής Γερμενής.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι τουρκοι ειναι ανοιχτοι σε ιδεες
    και εμεις στους λαθρομεταναστες...
    Αυτοι περνουν χωρις καν ταυτοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαι κατι αλλο οι τουρκοι παντα ηθελαν αλλα δεν ηξεραν τον τροπο
    μεχρι που καποιοι βρεθηκαν και τους τον εδειξαν...
    Εμεις ποτε δεν θελαμε γιατι παντα "ξεραμε":Δεν εχουμε αρκετα
    λεφτα...Οσα και ναχoυμε ποτε δεν φτανουν...
    Χωρις αγαπη και αλληλοσεβασμο που λεει κιο φιλος Γερμενης δεν γινεται τιποτα...
    Σας θυμιζει η ελληνικη κοινωνια κοινωνια αγαπης και αλληλοσεβασμου;
    Ολοι κοιταμε να βγαλουμε παραπανω κιολο παραπανω κιο ενας ανεβαζει τις τιμες οταν κιο αλλος ανεβαζει τις τιμες και το κρατος ανεβαζει τις τιμες και ο αγροτης θελει να στειλει τον γιο του στο εξωτερικο
    και αρπαζει τους λαθρο και το ματι μας γυαλιζει για παραπανω...
    Κιοι καθηγητες των ΑΕΙ δεν βγαζουν αρκετα ...γιατι λοιπον να ασχοληθουν;
    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΕΡΙ σας λεω ,ενας πολεμος θα μας σωσει(;)
    Xριστιανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάνετε οικτρό λάθος όσοι ισχυρίζεστε οτι τα ελληνικά ΑΕΙ δεν έχουν στόχους και όραμα. ΑΠλά τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με τους βερμαλισμούς των πολιτικών, των βολεμμένων καθηγητών και των ανθρώπων του ΥΠουργείου ΠΑιδείας (όχι εθνικής) που τους αποκαλούν "στόχους και οράματα για σύγχρονα ΑΕΙ, με κεντρα αριστείας, έρευνα, ανάπτυξη, ανταγωνισμό και λοιπές μαλακ@@@ιες". Η σκληρή ουσία είναι οτι οι στόχοι των ελληνικών ΑΕΙ είναι:
    1. Να στοιβαξουμε τη νεολαία για 4-5-6-7-8 χρόνια και οσο παει. Είναι καλύτερο απο το να πρίζουν οι νέοι μας τους αδένες των πολιτικών μας για δουλειά ή να ξοδεύουμε τα λεφτά του ΟΑΕΔ. Ενας στοχος λοιπον των ελληνικών ΑΕΙ ειναι να κανει babysitting στην νεολαία μας. Εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο.

    2. Ανοίγουμε πανεπιστημιο και ΑΤΕΙ στην καθε κωλοπετινίτσα και έτσι τονονουμε την τοπική αγορά, νοικιάζονται οι γκαρσονιερες, γεμιζουν τα μπαράκια. Μεταφέρουν πόρους απο το κέντρο στην περιφέρεια και της δίνουμε ανάπτυξη. Ιδιοφυής ελληνική πατέντα. Είμαστε και οι πρώτοι.

    3. Για να γίνει το Νο2, απορροφούμε ζεστό χρήμα απο την ΕΕ μέσω προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ. Αρα φαινόμαστε πρώτοι στην απορρόφηση κονδυλίων απο την ΕΕ και κορδώνεται ο εκάστοτε υπουργος.

    4. Διορίζουμε κόσμο, συνήθως διοικητικούς υπάλλήλους, κλητήρες, φύλακες κλπ κλπ. καπου-καπου και κανεναν καθηγητή.

    Αυτοι ειναι οι στοχοι των ελληνικών ΑΕΙ και οι εργαζόμενοι σε αυτά τους εκπληρώνουνε πλήρως. Ολα τα άλλα είναι λογια και υποκρισίες. Το σύστημα βολεύει ΟΛΟΥΣ: και τους κυβερνώντες πολιτικούς, και τους εργαζόμενους σε αυτά και τα παιδια (στην συντριπτικότατη πλειοψηφία) που σπουδάζουν. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία, που είναι κοινωνία βολέματος και όχι ανταγωνισμού, με ανησυχίες και προκλήσεις. Αν καπου καπου εμφανιστεί και κανενας περίεργος φοιτητής ή καθηγητής που θελει ποιότητα και επίπεδο κλπ...ε αυτός απλά μας χαλαει την πιάτσα. Ολα αυτά τα περι ποιότης και πρόοδος και ερευνα και ανάπτυξις θέλουν δουλειά και κούραση. Επειτα, δεν βαρίεσαι τώρα ποιός να τρέχει...αφού και το επίπεδο να ανεβει και έρευνα να γίνεται ποιός νοιάζεται πραγματικά και ποιός θα την εκμεταλεύτεί? η βιομηχανία μας? (αυτό είναι αλλο ανέκδοτο).
    Βέβαια τώρα μας φερανε και το λογαριασμό και ποιος το πληρώνει, όταν μια κοινωνία παρηκμασμένη συνήθισε να μην κανει τίποτα "περιμένοντας τους βαρβάρους" που λέει και ο ποιητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Τα παράπονα των φοιτητών λαμβάνονται σοβαρά από τη διεύθυνση κάθε τμήματος και επιλύονται σε χρόνο μιας εβδομάδας (για σοβαρά θέματα)."
    Για κατι διαδηλωσεις φοιτητων στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ πριν καμποσο καιρο μαλλον δεν του ειπε κανεις τιποτε!
    Συγνωμμη αλλα εχω το δικαιωμα να ειμαι καχυποτος σε οτι προερχεται απο πηγες που δεν μπορουν να ελεγχθουν οπως οι Ροταρυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μόνο να μην ξεχάσουμε το ονοματάκι του μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να το ξαναδούμε μπροστά μας.Παναγής Γερμενής.stef

    28 Ιανουαρίου 2011 10:38 π.μ.

    Παρτε του μετρα στο λαιμο για σχοινι μη ψαχνομε σε μαγαζι και ειναι και βραδυ.απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δείτε εδώ http://www.yeditepe.edu.tr/student-admission/fees
    το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που σπουδάζει ο αρθρογράφος έχει δίδακτρα πρωτοετών ανάλογα με την σχολή από 15,000 μέχρι 50,000 λίρες το χρόνο σε ευρώ αυτά είναι από 7,000 ευρώ μέχρι 23,000 ευρώ το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υποτροφία από το Τουρκικό Rotary?????Αγαπητέ φοιτητή νομίζω οτί με αυτή την επιστολή σου,τα γραμμάτια της υποτροφίας ξεχρώνεις και τίποτα άλλο.Και αν σου αρέσει τόσο πολύ αυτή η χώρα που το όραμα των πολιτών για το μέλλον είναι πολύ μεγάλο,όπως λες,μείνε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. όσο για το ύφος και την δομή της επιστολής, μυρίζει επικοινωνιακό προπαγανδιστικό πόνημα του τουρκικού ΥΠΕΞ (άσχετα με το αν περιγράφει αλήθειες). Άξιος ο μισθός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Αρχελαος

    Ο "Αρχέλαος", πατήρ των αδελφών Αντώναρου, ήταν καλός γελοιογράφος. Μήπως κι εσύ είσαι μία από τις καρικατούρες του και τι ακριβώς παριστάνεις;

    @ Κίμωνα (10:22 π.μ.)

    έχεις δίκιο, αυτός κάτι πάει να πει, αλλά οι διάφοροι "Αρχ(ιδ)έλαοι" εδώ μέσα πού ν' ακούσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παναγή τώρα που βρίσκεσαι στην πατρίδα σου (κυριολεκτώ γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η αληθινή μας πατρίδα)κάνε τον κόπο να φύγεις για λίγο από την απατηλή ζωή του πανεπιστημίου σου και τον εξαγορασμένο "οραματικό" σου κόσμο και όδευσε για λίγο σε κάποια μυστικά υπόγεια (=κρυφές εκκλησίες), όπου μερικά εκατομμύρια συμπατριωτών σου ανάβουν μυστικά, με πόνο και φόβο, κεράκια στον Κύριό μας. Δες τι έχουν να σου πουν για την βαρβαρότητα αυτών που σου έκαναν το μυαλό κουρέλι με προσφορές "οραμάτων" για ένα επιτυχημένο μέλλον (και έτσι τόσο εύκολα προσκύνησες κι εσύ ξεχνώντας τι σημαίνει η λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ)και έλα μετά από λίγο καιρό να μας μεταδώσεις την εμπειρία σου...

    ΥΓ Παρότι υβρίσθηκε αισχρά ο Αρχέλαος από τον ανώνυμο 12:03 έγραψε σωστά πράγματα ειδικά για τον συμβολικό «διαμελισμό»της πατρίδας μας απ’ τους ξενοκίνητους εγχώριους ροταριανούς μασώνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω δουλέψει στην Τουρκία για ένα χρόνο και μη μασάτε με αυτά τα παραμύθια περί ανοικτής κοινωνίας και οράματος και άλλα γραφικά που ειπώθηκαν. Οι Τούρκοι ναι είναι σοβαρό κράτος σε σχέση με εμάς σε πολλούς τομείς, αλλά προσωπικά προτιμώ να ζω κάπου που να είμαι ελεύθερος και να μην κινδυνεύει το κεφάλι μου ανά πάσα στιγμή, όταν οι απόψεις μου αποκλίνουν από το κοινωνικά παραδεκτό. Μη ζηλεύετε τους Τούρκους, να ξέρετε (και ξέρω τι λέω) ότι οι Τούρκοι πολλές φορές ζηλεύουν εμάς και θα ήθελαν να είναι σαν και εμάς ... παρόλο την παρακμή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρε σεις, μη δούμε και κανένα Τούρκο να παίρνει και βραβείο Νόμπελ στο τέλος και τραβάμε τα μαλλιά μας.

    Γιατί από ότι φαίνεται και σοβαρά Πανεπιστήμια έχουν φτιάξει, και ενισχύουν την βιομηχανία και την έρευνά τους, τις διακρατικές συμφωνίες (εργοστάσια αυτοκινήτων, συμπαραγωγές πολεμικού υλικού, κ.λπ.).

    Εμείς τι κάνουμε με όλα αυτά υα λαμόγια και τους ψευτοπροοδευτικούς ψευτοδημοκράτες που μας κυβερνάνε από την μεταπολίτευση και μετά (δηλ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

    Έλληνες ξυπνήστε, μαυρίστε τους στις επόμενες εκλογές που θα έρθουν σύντομα και φέρτε νέες πολιτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν την Ελλάδα!!!
    Τα δύο αυτά κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) τελικά είναι επικίνδυνα για τον τόπο, γιατί μας οδήγησαν και μας οδηγούν στην καταστροφή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΣΑΝ καλος ΦΟΙΤΗΤΗΣ του ΠΟΤΑΡΥ ΑΙΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ δοκιμου εισ" την ΣΤΟΑΝ ... και ελα μεθαυριο που θα "μεγαλωσεις" να γινεις και συ υπουργισκος... ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή. Ανοιχτή σε ξένους φοιτητές, σε ιδέες που θα την πάνε μπροστά. "



    Αλήθεια; είναι ανοιχτή στις δημοκρατικές ιδέες και στους Κούρδους;

    Θέλει να πάει μπροστά;Ας κατεβάσουν τα πορτραίτα του Μουσταφά Κεμάλ και ας γκρεμίσουν μόνοι τους τα αγάλματά του.

    Ας βγουν οι χιλιάδες Τούρκων φοιτητών στους δρόμους κι ας απαιτήσουν από το κράτος τους την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων!

    Κακόμοιρε, σε πλήρωσαν να παίξεις έναν ρόλο και 'συ ανταποκρίνεσαι συνειδητά ή ασυνείδητα!

    Επίσης,ο εν λόγω κύριος,μπορεί να αποτελεί το κλασικό παράδειγμα Νεοέλληνα που πάει να ζήσει στην Τουρκία (και συνήθως είναι και η πρώτη φορά που πάει σε ξένη χώρα, οπότε έχει έτσι κι αλλιώς έναν ενθουσιασμό για τη γνωριμία με κάτι διαφορετικό,ενθουσιασμός όμως, που του αφαιρεί πολλές φορές την αντικειμενικότητα στις σκέψεις του)
    που αισθάνεται εξυπνότερος από τον Έλληνα που δεν έχει ζήσει στην Τουρκία κι έτσι ο δεύτερος "δεν γνωρίζει" ότι υπάρχουν και Τούρκοι χωρίς μαντήλα,με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο ζωής τους.Λες και αλλιώς, στη σημερινή εποχή,δεν μπορείς να γνωρίσεις μια χώρα και κυρίως την πολιτική της.

    Και καταλήγουν οι Νεοέλληνες αυτοί,να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως δηλ.να πλέκουν το εγκώμιο της Τουρκίας,δικαιολογώντας και κυρίως ΣΥΓΧΩΡΩΝΤΑΣ τα στραβά της Τουρκίας (την αιτία αυτού ας μας την εξηγήσει ψυχολόγος),ενώ για την Ελλάδα δεν βρίσκουν τίποτε καλό να πούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. - Η επιφύλαξη μικρή κι’ ο προβληματισμός μέγας!
    Αναρωτιέμαι -ο ίδιος- και ουδέν έτερον... (;!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν κρινουμε τα λεγομενα του Γερμενη απο τα λογια του...
    Κρινουμε απο την προοδο της συγχρονης τουρκικης κοινωνιας...
    Κατα τα αλλα ολοι περνουν καλα στην τουρκια (Αν ομως σηκωσει κεφαλι,κοψει κεφαλι), εδω ομως περνουμε καλύτερα...κανει και λεει ο καθεις οτι γουσταρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να΄σαι καλά Σάββα που μου έκοψες το σχόλιο!!
    Αλλά για να μαθαίνω και εγώ τα όρια μου και τι μου επιτρέπεται να γράφω και τι όχι, θα σε παρακαλούσα να μου έλεγες τι σε ενόχλησε το νεογενίτσαρος ή το αι σιχτίρ τσογλάν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΑΠΕΛΛΗ το σχόλιο σου το έκοψα εγώ για την λέξη πουσ....α που ανέφερες
    Ιαπετός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εκτός από τα υπόλοιπα τα οποία ανέφεραν εδώ οι προλαλήσαντες επισημαίνω και το εξής:

    "Οι Έλληνες μπορούμε να την επισκεφθούμε μόνο με την ταυτότητά μας σε αντίθεση με τους Τούρκους που για να έρθουν στη χώρα μας το μόνο που δε ζητούν –χωρίς αυτό να είναι βέβαιο– είναι Πιστοποιητικό Φρονημάτων."

    Δηλαδή τι θέλεις ρε άνθρωπε να αφήσουμε αυτούς και τους πράκτορές τους να βολοδέρνουν ελεύθερα στη Θράκη στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα με το κίνδυνο προβοκάτσιας τύπου '55. Αφελής είσαι που δεν το καταλαβαίνεις αυτό. Ή μήπως δεν είσαι τόσο αφελής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 28 Ιανουαρίου 2011 12:03 μ.μ.

    Με συγχωρεις αρχελαε που επεμβαινω αλλα ο Αρχελαος εκτος απο σκιτσα οπως ανοητα εγραψε καποιος ητανε και Δασκαλος του Σωκρατη.
    Αλλα το θεμα δεν ειναι αυτο.Υπαρχει ενα ερωτημα για τον ΣΚΑΛ.Σε τι αποσκοπουσε το ανεβασμα
    αυτου του αρθρου και ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣΟΝΑΚΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ
    ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ιαπετός

    28 Ιανουαρίου 2011 2:12 μ.μ.

    -------------

    Μάλιστα!
    Έκοψες το σχόλιο για μια λέξη που χρησιμοποιεί κατά κόρο ο μέσος Έλληνας, και μάλιστα πολύ συχνά απενοχοποιημένη και με χαρακτήρα ακόμη και οικειότητας.
    Ιαπετέ αυτή την λέξη μπορεί και εσύ να την χρησιμοποιείς 2-3 φορές την ημέρα, εκτός και αν σου την απαγορεύουν στο Κατηχητικό!
    Δεν σε ενόχλησε το σχοινί στο λαιμό που είπε ο παραπάνω, το "π@@στρόνι σε ενόχλησε!
    Ο ορισμός της ηθικολογίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΠΕΛΛΗ μην βρίζεις αν και θα έπρεπε και μην προσπαθείς να με πείσεις ότι επειδή μια λέξη κάποιοι την έχουν
    "καραμέλα" είμαι υποχρεωμένος να την δεχτώ.

    Επίσης σκέψου ότι ίσως δημιουργείς αλγεινή εντύπωση για τον χώρο αυτό σε όσους τον επισκέπτονται.

    Το ιστολόγιο προστατεύω άσε με εμένα στην άκρη.Ιαπετός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΣΒΗΣΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ
    ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΤΟ ΨΙΘΥΡΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
    ΚΑΙ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΟΔΙΑ
    ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΑΝΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πρώτον, τα σχόλια του φοιτητή ή «φοιτητή» είναι σαφώς μονόπλευρα και η μια όψη. Αν είναι φοιτητής. Δεύτερον, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα διαφωνήσει για τα μαύρα χάλια και την άθλια κομματοτικοποίηση των πανεπιστημίων μας αλλά αυτό είναι ένα πράγμα και άλλο η δική μας ακαδημαϊκή και επιστημονική παράδοση που με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να ανθίσει. Τρίτον, να μου τρυπήσετε τη μύτη αν αυτά τα πράγματα στην Τουρκία δεν είναι οργανωμένα από το κράτος στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδίου ποδογέτησης των πάντων στην ανοδική ηγεμονική πορεία της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα επιτυγχάνει το κεμαλικό κράτος, το νταβουτόγλειο κράτος ή το κεμαλονταβουτόγλειο. Γιατί αν είναι το τελευταίο την βάψαμε. Τέταρτον, υποτροφίες, καθωσπρέπει πανεπιστήμια, πρέσβεις φιλίας κτλ. Σίγουρα, όποιος ξέρει για την στρατηγική μαλακής ισχύος της Τουρκίας δεν πρέπει να έχει απορίες. Ξεχνάτε εκείνο το καθηγητάκο και αυτός σε καθωσπρέπει πανεπιστήμιο που το μόνο πράγμα που δεν μας είπε ότι προτιμά το Καστελλόριζο να καταβυθιστεί για να μην υπάρχει. Ή τον άλλο που είπε αν θυμάμαι καλά ότι είναι εθνικιστές όσοι έλληνες αντικρούουν την Τουρκία στο Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο

    Εδώ ποιος θα ψάξει για δικούς μας πρέσβεις καλής θέλησης … Τι να τους κάνεις όμως όταν και τουρκόπαιδα να έλθουν όπως κατάντησαν τα πανεπιστήμια θα καταλήξουν να γίνουν πιο εθνικιστές Τούρκοι από ότι είναι εκεί. Γιατί οι πιο φανατικοί υποστηρικτές των τουρκικών θέσεων πλέον δεν είναι οι έλληνες αλλά δήθεν έλληνες και δήθεν ακαδημαϊκοί. Διαβάστε το πρό προηγούμενο Βήμα και την προηγούμενη Καθημερινή, τις Κυριακές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παρτε το χαμπαρι η τουρκια θα εχει το πανω χερι για παλλα χροννια ακομα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "...με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης (μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες)..."

    Ο Παναγής είναι μπερδεμένος. Αν δεν ήταν, θα καταλάβαινε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θα ήταν π.χ. να σταματούσαν οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις ή ας πούμε η άρση του casus beli ή ακόμα και η αναγνώριση και συγγνώμη για τη γενοκτονία τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας και του Πόντου (εάν πραγματικά πίστευαν οι Τούρκοι σε ελληνοτουρκική φιλία, λέμε τώρα...). Η υποτροφία που τού δώσανε ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπουδάσει δωρεάν ο ίδιος και τίποτα παραπάνω (ελπίζω).

    "Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή."

    Δεν θα προσπαθήσω να αμφισβητήσω την περιγραφόμενη κατάσταση του πανεπιστημίου του. Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι τα εκεί πανεπιστήμια, οι σύλλογοι, οι διάφορες οργανώσεις κλπ που αναφέρει, είναι απλά ένα εποικοδόμημα που εδράζεται πάνω σε μιά πελώρια χούφτα, "...ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή.", όπως λέει κι ο ίδιος. Κι αυτή η χούφτα έχει ονοματεπώνυμο: Βαθύ κράτος (κεμαλικό ή ισλαμικό, αδιάφορο). Επειδή λοιπόν ο Παναγής βλέπει μόνο το εποικοδόμημα, να τού ευχηθώ να μην τού τύχει ποτέ (όπως έτυχε σε άλλους) να δει και τη χούφτα να κλείνει απότομα, συντρίβοντας και το εποικοδόμημα. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ίσως τότε να αποκτούσε κι αυτός ένα μυαλό πιο "...ανοιχτό. Ναι! Ανοιχτό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το ιστολόγιο προστατεύω άσε με εμένα στην άκρη.Ιαπετός
    28 Ιανουαρίου 2011 2:50 μ.μ.

    ---------------

    Και βέβαια θα σε αφήσω στην άκρη.
    Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί η επιστολή και όχι η "τραγική" λέξη που έγραψα.
    Πολλά μπορεί να είμαι, Φαρισαίος όμως δεν είμαι!
    Συνέχισε τις ηθικολογίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οι Τούρκοι όσον αφορά τα Πανεπιστήμια τους πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από μας σε θέματα οργάνωσης κτλ.
    Από τη στιγμή που δεν έχουν πολιτικές παρατάξεις οι άνθρωποι μέσα στο Πανεπιστήμιο έχουν πιάσει το νόημα. Ποιο είναι? Άλλο η πολιτική και άλλο η επιστημονική έρευνα.
    Δεν θα ξεχάσω το πρώτο έτος στη σχολή όπου η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ κοιτούσαν πως να με στρατολογήσουν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Είναι τραγική αυτή η εικόνα των κομματόσκυλων που προσπαθούν να στρατολογήσουν ένα πρωτοετές "ψάρι".
    Η αιτία του μπάχαλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων ξεκινά από αυτή την έντονη κομματικοποίηση. Είναι η αιτία που η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της όταν απατείται, είναι η αιτία που ορισμένοι καθηγητές φοβούνται να μιλήσουν για αλλαγές προς το καλύτερο, είναι η αιτία που σε κάνει να πεις από μέσα σου "Αντε και γ.. να πάρω το πτυχίο και να την κάνω από δω μέσα".
    Στα Πανεπιστήμια τους λοιπόν πιστεύω πως ναι είναι καλύτεροι αλλά σαν "Δημοκρατία" η Τουρκία έχει πολύ δρόμο και πολύ αμφιβάλλω αν ποτέ τον διανύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και γω είμαι αντιμασόνος. Αλλά ο αρθρογράφος έχει δίκαιο.

    Και ας θυμόμαστε ότι το 2001 η Τουρκία σε κακά χάλια αναγκάστηκε να ζητήσει την συνδρομή τού ΔΝΤ. Αντί όμως να τού φορτώσει όλα τα κακώς κείμενα και την γκρίνια, αντί να το κάψει με ημίμετρα στην προσπάθεια να διασώσει τούς κολλητούς, το εκμεταλλεύθηκε και ορθοπόδησε. Τής μένουν μόνο 5,5 δις υπόλοιπο χρέους προς το ΔΝΤ το οποίο θα αποπληρώσει το 2012, ενώ εν μέσω παγκοσμίου κρίσεως παρουσιάζει εξωφρενικούς ρυθμούς αναπτύξεως όπως τον περυσινό 11.7%. Ο ρυθμός αυτός την καθιστά τo μέλος τής G20 με την ταχύτερα αναπτυσσομένη οικονομία μετά την Κίνα με μικρή διαφορά.

    Ας προσέχαμε. Ευτυχώς για μας, έχει το τεράστιο Κουρδικό ζήτημα το οποίο ανακόπτει κάπως την επιθετικότητά της, διότι όλοι γνωρίζετε ότι αλλιώς δεν κρατιέται, αισθάνεται την υπεροχή της και, κατά τις τελευταίες διαρροές, θέλει να αναθεωρήσει την γειτονιά, ενδεχομένως και με στρατιωτικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ωραία ξεπληρώνει την υποτροφία του. Θεοποιώντας την Τουρκία και απαξιώνοντας την Ελλάδα. Αφού του αρέσει τόσο πολύ ας μείνει εκεί.

    Επίσης, για όσους είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: τι νομίζεται θα έρθει ο ιδιώτης να σας μορφώσει αφιλοκερδώς;

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιατί ήταν κατακριτέοι οι συνεργάτες καί φίλοι του Γερμανού κατακτητή;

    Γιατί βρίζουμε τόν Τσολάκογλου, τούς δοσίλογους καί τήν ΕΣΠΟ;

    Γιατί οι σύγχρονοι συνεργάτες καί φίλοι του Τούρκου κατακτητή δέν είναι κατακριτέοι;

    Γιατί είναι καλοί καί προοδευτικοί οι μασώνοι, οι δημοσιογράφοι καί οι νεο-ταξίτες πού προωθούν τήν ελληνο-οθωμανική (αχ) φιλία;

    Απάντησις: "Διότι δέν έχουν σημασία τά εγκλήματα. Σημασία έχει νά νικήσεις. Τήν ιστορία τήν γράφει ο νικητής. Ποιός άλλωστε θυμάται τούς Αρμενίους;"

    Τό πρώτο σκέλος είναι αυτό.


    Τό δεύτερο σκέλος είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μπου....λο καί δέν λειτουργεί τίποτα, ειδικά στά πανεπιστήμια.

    Ενώ αντιθέτως η Τουρκία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τά τελευταία πενήντα χρόνια. Αυτές είναι σωστές παρατηρήσεις, αλλά αν του μασώνου του είχαν σπάσει τό μαγαζί (1955) ή του είχαν βιάσει τή μάνα, δέν θά μιλούσε μέ τέτοιο θαυμασμό γιά τούς φίλους του.

    Καί νά μήν ξεχνάει ότι η Τουρκία δέν είναι πραγματική δημοκρατία καί ναί μέν έχει ηγέτες μέ όραμα καί φιλοπατρία αλλά οι αρχηγοί του τουρκικού κράτους λίγο διαφέρουν από τούς αρχηγούς της Καμόρα.

    Γιατί τό μασωνάκι, δέν μας λέει καί κάτι γιά τούς γηγενείς πόντιους φοιτητές πού δέν τολμούν νά μιλήσουν ποντιακά ή αν μιλήσουν γιά διαφορετικότητα τούς τρέχουν στά λευκά κελλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. συμφωνώ στην πλεινότητα αυτών που λέει ο εκλεκτός φίλος.....ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ.....Φίλε τα ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑ....φανταζουν γερά απο έξω μα μέσα ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ....πίστεψε με ...τα ξέρω καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. σιγα τα αυγά. εγω σε ιδιωτικό παν/μιο δουλεύω. μόλις μας εχεις περιγράψει ενα συνηθισμένο ιδιωτικό παν/μιο που αν αφήναν οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα ηταν περίπου ετσι στην Ελλάδα.
    σε ενα ιδιωτικό που πληρώνεις και εισαι πελάτης. τις αριστερογυφτιες δεν τις βλεπεις γιατι ειναι ιδιωτική περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΟΤΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΗΛΘΕ ΔΙΩΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1964, ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ....)
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο Ροταριανός ΄΄Μαστερίστας΄΄ σωστά αναφέρει ότι αυτά που βιώνει είναι υποκειμενική του άποψη και τί άλλο μπορεί να είναι σε ένα ιδιωτικό κολέγιο σαν αυτά που υπάρχουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνεργαζόμενα με Πανεπιστήμια της Αγγλίας κυρίως.
    Εάν θέλει πραγματικά να μαθει και αντικειμενική πραγματικότητα της Τουρκίας άς βγεί απο το κλουβί του και να κάνει άν αντέχει αυτό που έκαναν κάποιοι με το σακίδιο στη πλάτη διασχίζοντας όλη τη Μ. Ασία απο την Αλικαρνασσό μέχρι το Πόντο αφού προηγουμένως μελέτησαν την Ιστορία και αναγνώρισαν τις πατρογωνικές τους εστίες.
    Ας διαβάσει λίγο και Σαρρή για διαπιστώσει την νοοτροπία τους περί κάθετης σχέσης.
    Παρεπιπτόντως ας ψάξει να βρεί και πόσα 15χρονα Κουρδάκια κάνουν Master στις φυλακές.Για την αλματώδη πρόοδο στην εκπαίδευση βεβαίως ούτε λόγος? Δεν πρόκειται ποτέ να τους πλησιάσουμε,αν σκεφτούμε το προ ολίγων ετών περιστατικό που έγινε κατόπιν εντολής και διατάγματος όπου παιδιά του δημοτικού ορίσθηκαν να καταδίδουν συμμαθητές τους που μίλαγαν στα διαλύματα ΠΟΝΤΙΑΚΑ?
    Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ξένος μελετητής που τους απεκάλεσε η ΛΑΙΛΑΠΑ της Ασίας.
    Και το άλλο περί υποτροφιών είναι συνήθεις τακτική πολάκης εφαρμοσθείσα απο πολλές ΄΄ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ΄΄για την απόκτηση συνεργατών; με το αζημίωτο βεβαίως.Έχουμε δεί Αξιωματούχους ελαστικής συνειδήσεως που όλως τυχαίως εδίδοντο στα παιδιά τους υποτροφίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.Εδώ θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε και το επάγγελμα του Μπαμπάκα για να έχουμε σφαιρική άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΨΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΤΗΚΕΣ ΓΙΑΥΤΟ.
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ
    ΚΑΥΣΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΟΞΑΣΕΣ , ΤΗΝ ΧΑΡΗΚΕΣ
    ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
    ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μάγκες, η επιστολή "του φοιτητή" μου μυρίζει προβοκατόρικη. Μπορεί και να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.
    Επί της ουσίας, ας μην παρμυθιαζόμαστε με την δήθεν πρόοδο της τουρκίας και τα δήθεν καλά πανεπιστήμια της. Όπως και στις άλλες τριτοκοσμικές χώρες τα υποτιθέμενα "καλά" πανεπιστήμια είναι κάποια ξενόγλωσσα ιδιωτικά, που ενίοτε φέρουν την ονομασία του ιδρυτή και ιδιοκτήτη τους (π.χ. Koc, Sabanci). Τα δημόσια πανεπιστήμια αντίθετα είναι εντελώς απαξιωμένα. Αυτό το τριτοκοσμικό πρότυπο θέλουν να μας φέρουν κιεδώ με τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια". Αντιθέτως, σε Βρεταννία, Γαλλία, Γερμανία ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν, ενώ στις ΗΠΑ είναι όλα χαμηλής κατηγορίας. Δεν λέω ότι τα πανεπιστήμια μας δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, βεβαίως έχουν, λύση όμως δεν είναι τα μοντέλα Αιγύπτου, Τουρκίας κλπ.
    Φίλε Γιώργο, φοιτητή γεωπονίας, πολιτικές νεολαίες δραστηριοποίούνται και έχουν εμφανή παρουσία σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (όχι τόσο έντονη όσο εδώ, σύμφωνοι), το αν λείπουν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της φασιστικής Τουρκίας δεν είναι λόγος για να θεωρήσουμε τα τελευταία επθτυχημένα και να τα κάνουμε πρότυπο. Κρίνε το πανεπιστήμιο σου στα ουσιώδη ,και όχι για ήσσονος σημασίας γραφικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ο Κος. Γερμενής περιγράφει τις απόψεις του και τις εμπειρίες του. Νομίζω ότι οι διάφοροι χαρακτηρισμοί του ως μασώνου, Τούρκου πράκτορα, κ.λ.π., δεν αξίζουν και δεν αρμόζουν. Προσωπικά, ενώ σαν μαθητής Γυμνασίου πέρασα τις εισαγωγικές στην Ελλάδα, τελικά σπούδασα στις Η.Π.Α. σε δημόσιο πολιτειακό πανεπιστήμιο με τα 290 δολάρια τον μήνα που τότε μπορούσε και δικαιούνταν να μου στείλει ο πατέρας μου (αυστηροί έλεγχοι εξαγωγής συναλλάγματος τότε), σύν μία μερική υποτροφία και ότι μπορούσα και κέρδησα από μερικής βάσης εργασία εντός του πανεπιστημίου. Οι σπουδές στο Αμερικανικό σύστημα ήταν εντατικότατες και όμοιες με το παληό Ελληνικό γυμνάσιο. Προσπαθούσα να καταλάβω πώς οι παληοί μου συμμαθητές χρωστούσαν μαθήματα στα Ελληνικά ΑΕΙ εκ μεταφοράς, παρουσιάζονταν μόνο για τις εξετάσεις στα διάφορα μαθήματα αλλά όχι σε παραδόσεις και εργαστήρια, και τα Ελληνικά ΑΕΙ ήταν συχνά κλειστά λόγω αποχών ή απεργιών. Δυστυχώς για την παρούσα Ελληνική πραγματικότητα, αυτά που γράφει ο Κος. Γερμενής για το δεδομένο Τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο αντικατοπτρίζουν το σκληρό και λίαν απαιτητικό σύστημα Αμερικανικής ανώτατης παιδείας. Το ίδιο σύστημα ακολουθείται και από διεθνώς αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, π.χ., Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (πρώην Intercollege), και αλλού. Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επικερδώς προσελκύει φοιτητές από Μέση Ανατολή καθώς και Τουρκοκυπρίους. Οι δε ωριαίες μονάδες μαθημάτων (credit hours) είναι αναγνωρίσιμες σε πανεπιστήμια Η.Π.Α. λόγω διεθνούς αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

    Και μια και μιλάμε για διεθνή αξιολόγηση, γίνονται τέτοιες διεθνείς αξιολογήσεις των Ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ; Σαν φοιτητής στις Η.Π.Α. έγραφα αξιολογήσεις των καθηγητών μου οι οποίοι, όπως η σύζυγός μου, αξιολογούνται από ανώτερες επιτροπές στο κάθε πανεπιστήμιο επί συνεχούς βάσης. Γίνονται τέτοιες αξιολογήσεις του διδακτικού προσωπικού στα Ελληνικά ΑΕΙ - υπάρχει δηλαδή αξιοκρατεία; Ή παρεμβαίνουν κι εκεί οι γνωριμίες και τα μέσα για τους διορισμούς και περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη; Και ποιοί είναι οι δυσάρεστοι αντίκτυποι στο όλο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και μελλοντική εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας κι εθνικής ασφάλειας;

    ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΙ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Άς συγκρίνουμε με τα γνωστά φτηνά πολιτικά συνθήματα περί πολεμοκαπηλείας στα Ελληνικά ΑΕΙ όταν το ΝΑΤΟ προσφέρει τελείως δωρεάν λεφτά (grants) για βασική επιστημονική έρευνα εντός Ελλάδας. Εδώ άλλα φταίνει και όχι οι φτηνές θεωρίες περί μασωνισμού κ.λ.π.

    Λάμπρος Ε.Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης
    28-1-2011, τοπική ώρα 18:40, ώρα Ελλάδος 01:40, 29/1/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε.(άλλους πάλι να γελάσουμε)
    δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας.(την ίδια εικόνα συνεχίζω να έχω)
    Καφέ πικρό, της παρηγοριάς...(αν γουστάρω θα πιω καφέ, δεν θα κάνω ό,τι μου λένε)
    Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμαι στην Τουρκία. (δεν ξέρω τι έκανε πριν- υποπτεύομαι όμως...)
    όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά (αυτοί για τους οποίους δουλεύουν)
    των συγκεντρώσεων...(τα ροταρυ στις συγκεντρώσεις τους τι κάνουν?)
    γιατί απλά δεν ξαναγυρνώ (καλά θα κάνεις)(άλλωστε την προπαγάνδα την κάνεις κι από εκεί. τουλάχιστον μας ευχαριστεί να μην σε βλέπουμε)
    η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe (έπρεπε να το γράψεις από την αρχή)
    με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες (μόνο στα μέλη)
    διαγωνισμού που διεξήχθη και υποβολής αιτήσεων (από τα μέλη)
    με επέλεξαν (τα μέλη)
    να είμαι Πρέσβης Καλής Θελήσεως (έτσι το βάφτισαν)
    να σπουδάσω στη χώρα τους (να κάνω προπαγάνδα στη χώρα τους)
    Να ζηλέψω τι από αυτά;(τίποτα μην ζηλεύεις- τα ίδια και χειρότερα θα βρεις εκεί)
    Το πανεπιστήμιο είναι Ιδιωτικό ίδρυμα.(τα δίδακτρα δεν γράφεις)
    (και βαριέμαι να συνεχίσω γιατί τελικά το κείμενο είναι ανάξιο λόγου και σχολιασμού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΜΚΟ; Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Μπράβο ΑΡΧΈΛΑΕ, ΝΤΌΜΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΆΤΑ.
    Όταν γίνουν τα μεγάλα γεγονότα, τότε θα πουν ''Μην τον είδατε τον Παναγή'.
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιστολή του Έλληνα Μεταπτυχιακού φοιτητή (by the way, φοβερή ειδικότητα –Master in Political Science – οι νέοι προύχοντες της αυτοκρατορίας ετοιμάζονται. Αν και πιστεύω ότι πολλοί από τους Τουρκους καθηγητές να είναι πιο αντικειμενική από πολλούς συναδέλφους τους της Παντείου, τον Βερέμη κλπ).
    Πηγαίνω στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Τσεκάρω κατ’αρχήν τα δίδακτρα (fees).

    http://www.yeditepe.edu.tr/student-admission/fees

    Aφορούν προπτυχιακούς φοιτητές (συνήθως τα μεταπτυχιακά είναι ακριβότερα – πολύ ακριβότερα)!!ι Η πιο κοντινή ειδικότητα που βρήκα είναι commerce kai arts and sciences. Το ετήσιο κόστος 18,000 Λίρες (με ισοτιμία 2 περίπου 9000 ΕΥΡΩ το χρόνο). Όπως όλοι καταλαβαίνουμε επίπεδα εξαιρετικά προσιτά για τον μέσο Τούρκο (φυσικά και Έλληνα – συγγνώμη γκιαούρη)!!!!

    Πάρακατω
    http://www.yeditepe.edu.tr/home/soz.dot?catId=about-yeditepe&id=general-information&language_id=2

    και το κείμενο ξεκινάει
    Yeditepe University, following Atatόrk’s renaissance … more

    Να μην ξεχνάμε και το μέγα πατέρα του Έθνους (άριστα πρατουν οι άνθρωποι τιμούν την παράδοση και την ιστορία τους!!)

    Και για να μένουν τα διδάγματα του Κεμαλισμού αιώνια

    http://www.yeditepe.edu.tr/education/graduate

    Με ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα
    Institute of Ataturk Principles and Revolution History

    * Ataturk Principles and Revolutions Program

    Οι αρχές του Κεμάλ και το επαναστατικό του πρόγραμμα!!!

    Αίντε ορε γκιαούρηδες δείτε τι χάνετε τόσα χρόνια και ετοιμαστείτε να γυρίσετε στην αγκαλιά του “πατερούλη” που αγαπά και συγχωρεί τα παιδιά του…. Αφερίμ!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=Z8E2HFo4Qe0&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αυτά που λες για τα Πανεπιστήμια εμείς τα ξέρουμε και φωνάζουμε πριν καν γεννηθείς. Δεν μας λες κάτι καινούργιο. Άρα προς τι η επιστολή; Να χρησιμοποιήσεις μερικές αλήθειες για να περάσεις άλλα μηνύματα!!
    Μα καλά, νέο παιδί με τόσο απηρχαιωμένες τεχνικές.... δεν λέει.... κάπου εκεί στις ιντελιγκέντσιες κάτι δεν πάει καλά... Εσύ δεν το κατάλαβες όταν έστειλες την επιστολή ότι είναι φως φανάρι; Άντε Παναγή μου πήγαινε να διαβάσεις και άσε τις πιρουέτες για μεγαλύτερα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτή η επιστολή που προβάλει την ...εκσυγχρονισμένη Τουρκία αναρτήθηκε σε ΟΛΑ τα blogs ταυτόχρονα . Τυχαίο ; Δεν νομίζω ...

    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.