30/1/11

Η δραματική «νύχτα των Ιμίων»

Η Αγκυρα δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον
Την εκατέρωθεν απομάκρυνση από τα Ιμια θα επιβεβαίωναν αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά φαίνεται πως η Αγκυρα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, κάτι που ενόχλησε την Ουάσιγκτον. Σχετικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα αναφέρει ότι ο Τούρκος υφ. Εξωτερικών Οϊμέν «τηλεφώνησε στον επιτετραμμένο στις 2 Φεβρουαρίου για να ζητήσει διευκρίνιση της πληροφορίας που έλαβε από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση “είναι δυσαρεστημένη” επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια να πετάξουν τα αμερικανικά αεροπλάνα για να παρακολουθούν την απόσυρση από το Καρντάκ».
Ο Οϊμέν είπε ότι διερεύνησε το θέμα με τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό του υπουργείου του και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν τέτοια άδεια ή ότι η Τουρκία αρνήθηκε να τη δώσει. Εσπευσε, δε, να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά υποθέτοντας ότι «πιθανότατα οι Ελληνες αρνήθηκαν άδεια για τις αμερικανικές υπερπτήσεις».

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αγκυρα υπογραμμίζει ότι ο κ. Οϊμέν προσπαθούσε να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ για τη διάθεση συνεργασίας της Τουρκίας, αλλά και «να κάνει επίδειξη δύναμης στην Αθήνα», κάτι που «θα προσπαθήσουμε να αποθαρρύνουμε», ενώ σημείωνε ότι εάν όντως οι Ελληνες αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια πτήσεων «οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν».

Aποψη: Η δραματική «νύχτα των Ιμίων»
Του Δημητρη Καραταϊδη*
1. Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την κρίση των Ιμίων, έγιναν αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και πληθώρας αναλύσεων και ερμηνειών σχετικών με την αποτελεσματικότητα της ελληνικής στάσης στο δρομολογηθέν από την Τουρκία επεισόδιο.

 Παράλληλα, τα συμβάντα εκείνα προκάλεσαν στην ελληνική κοινή γνώμη αισθήματα ανησυχίας για τις ακραίες ενέργειες στις οποίες προσέφυγε η Τουρκία, αλλά και δυσφορίας για τις «κακώσεις» που υπέστη το κύρος της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητος.

2. Το Συμβούλιο Υπουργών, υπό τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη, το οποίο συνήλθε επειγόντως στο πρωθυπουργικό γραφείο τη μακρά νύχτα της κρίσης, ανέλαβε το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των τουρκικών κινήσεων στον χώρο των βραχονησίδων και ενδεχομένως στην ευρύτερη περιοχή.

3. Για όσα ελέχθησαν και συνέβησαν στη διάρκεια του ιστορικού εκείνου Συμβουλίου, το οποίο διεξήχθη σε τεταμένη στο έπακρο ατμόσφαιρα και στο οποίο ο γράφων παρέστη υπό υπηρεσιακή ιδιότητα, έχουν δημοσιευθεί αρκετές και ενίοτε αντιφατικές περιγραφές.

Από την πλευρά μου, και στο πλαίσιο τήρησης της επιβεβλημένης εμπιστευτικότητας, θα επιθυμούσα να αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία που κατέγραψε η μνήμη μου και αφορούν:

– Την αδιάπτωτη μεθοδικότητα και εμπερίστατη εχεφροσύνη που επέδειξε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εκτίμηση των δεδομένων και στην αναζήτηση των κατάλληλων και επωφελών για την πλευρά μας επιλογών.

– Τη νευρώδη κινητικότητα του υπ. Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στις πολλαπλές τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον P. Xόλμπρουκ, καθώς και τα προχωρημένης καυστικότητος θυμοειδή σχόλιά του, τα οποία συνόδευαν τις πολλές παρατηρήσεις του.

– Tην έντονη περίσκεψη και εμφανή επιφυλακτικότητα του υπουργού Aμυνας Γ. Aρσένη, στις ολιγάριθμες παρεμβάσεις του.

– Tο κλίμα δύσκολης συνεννόησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του ναυάρχου Λυμπέρη, τη ρητή πρωθυπουργική δυσαρέσκεια προς χειρισμούς και εκτιμήσεις του A/ΓEEΘA και την υποβολή παραίτησης του τελευταίου, η οποία, μεσούσης της κρίσης, δεν έγινε αποδεκτή.

– Tην παγερή ένταση που επικράτησε όταν το Συμβούλιο πληροφορήθηκε από εξωστρατιωτική πηγή την απόβαση τουρκικού αποσπάσματος στις βραχονησίδες και την επί μακρόν αδυναμία επιβεβαίωσης του γεγονότος αυτού από τον κ. Λυμπέρη.

– Eπίσης, την ατμόσφαιρα σύγχυσης και αμφιβολιών επί των πληροφοριών περί πτώσεως ελληνικού ελικοπτέρου.

4. Yπό το φως των όσων συνέβησαν στα Iμια και προς αποτροπή στο μέλλον προβλημάτων και αδυναμιών που παρατηρήθηκαν κατά τους χειρισμούς στη διάρκεια της κρίσης, θα θεωρούσα χρήσιμες ορισμένες συμπερασματικές επισημάνσεις:

– Tα γεγονότα επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Tουρκία εκμεταλλεύεται επιδέξια και συστηματικά την εκάστοτε ύπαρξη πολιτικού κενού στην Eλλάδα, για την προώθηση των στόχων της.

– Eίναι ζωτικής σημασίας θέμα η ταχύρρυθμη και απολύτως ομαλή συνεργασία κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας προς αποφυγή φαινομένων σύγχυσης και ασυνεννοησίας.

– Παράλληλα με τη διατήρηση της αναγκαίας αμυντικής ισχύος, η Eλλάδα πρέπει να διαθέτει ευχέρεια καλών αντανακλαστικών και ευέλικτων ειρηνικών κατ’ αρχήν αντιδράσεων, στις ποικίλες τουρκικές προκλήσεις.

– Oι διάφορες από πλευράς μας κινήσεις καλής θελήσεως, καθώς και οι ειρηνικές πρωτοβουλίες, είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες εφόσον βασίζονται σε πειστική αποτρεπτική ισχύ.

– H Tουρκία, παρά τις κατά καιρούς φιλικές διακηρύξεις της, που καλό είναι να αξιοποιούνται στο πλαίσιο των συμφερόντων μας, συνεχίζει και διευρύνει τη διεκδικητική στάση, παραβλέποντας τις κινήσεις καλής θελήσεως της δικής μας πλευράς.

– Yπό τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις που προσδιορίζουν την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, επιβάλλεται η διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής βασιζόμενης σε ισόρροπο συνδυασμό ρεαλιστικού ορθολογισμού και ευελιξίας. Aναγκαία, όμως, είναι και η επίδειξη εποικοδομητικού θάρρους, ώστε η καλή διάθεση να μην εκπέμπει επιζήμια μηνύματα μειονεκτικής αδυναμίας ή παθητικής αμηχανίας.

* O κ. Δ. Kαραϊτίδης είναι πρέσβης επί τιμή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Μεροληπτική και εντελώς απαλλακτική για την πολιτική ηγεσία μου φαίνεται η τοποθέτηση του κ. Καραταϊδη.

    Μεταξύ πολλών άλλων, θα σταθώ σε μια ενδεικτική της μεροληψίας φράση του:

    "– Eίναι ζωτικής σημασίας θέμα η ταχύρρυθμη και απολύτως ομαλή συνεργασία κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας προς αποφυγή φαινομένων σύγχυσης και ασυνεννοησίας."

    Όπου κανείς συμπεραίνει φαινόμενα σύγχυσης και ασυνεννοησίας μεταξύ Κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας.
    Εκείνο που δεν μας λέει όμως, είναι με ποίου την ευθύνη συνέβη αυτή η δυσλειτουργία; Των στρατιωτικών μήπως; Δηλαδή, ήθελε η Κυβέρνηση να ενημερωθεί και οι στρατιωτικοί ολιγώρησαν; Ή μήπως η δυσλειτουργία αυτή οφειλόταν σε μια διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ύφος και την ένταση της Ελληνικής απάντησης, υπό το πρίσμα της δεδηλωμένης από τότε "ανεκτικής" εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία;
    Νομίζω ότι ισχύει το τελευταίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.