28/1/11

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – Μια ασύμμετρη απειλή σε εξέλιξη


Ιωάννης Γαλατάς (RIEAS Αναλυτής Ασύμμετρων Απειλών)
Copyright: www.rieas.gr
Το παρόν γράφτηκε με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την κατασκευή «φράχτη» στην περιοχή της Νέας Βύσσας στον Εβρο προκειμένου να ελεγχθεί το πρόβληματα της λαθρομετανάσευσης στην Ελλάδα. Ας δούμε λοιπόν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, διαβάζοντας και λίγο πίσω από τις δηλώσεις και τους ανθρώπους που τις εκφέρουν.

Συνοριακός φράκτης Melilla (σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου)
Ολοι μας αναγνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς οι συνέπειες που τη συνοδεύουν αγγίζουν πτυχές που διαταράσσουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού με ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες.
Όμως παρά την αναγνώριση του προβλήματος ουδείς διαχρονικά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επίλυσης του με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται καθημερινά. Όλα τα προβλήματα

Συνοριακός φράκτης Ceuta (σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου)
έχουν λύσεις αρκεί οι κυβερνώντες να επιθυμούν την επίλυση τους αντί να συστήνουν επιτροπές μελέτης που απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Η λαθρομετανάστευση στην ανεξέλεγκτη παρούσα κατάσταση απαιτεί σκληρά μέτρα τα οποία μπορεί να μην συνάδουν με τις τρέχουσες ανθρωπιστικές αντιλήψεις εντός και εκτός Ελλάδος. Όμως κάποιος πρέπει να προστατέψει τις δομές της Ελληνικής κοινωνίας και τους κατοίκους αυτής της χώρας που τείνουν να καταστούν όμηροι εντός των τειχών. Επειδή «όταν θωρακίζεις μια πόρτα, αδυνατίζουν τα παράθυρα», θα πρέπει η χώρα συνολικά να πάρει τα κατάλληλα μέτρα τόσο στα σύνορα της όσο και στο εσωτερικό της. Τα προτεινόμενα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις γνωστών κύκλων. Όμως «δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά».

H πραγματικότητα
• Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512.000. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Το 2009 συνελήφθησαν 126.145 λαθρομετανάστες.
• Περιοδικό «Σπίγκελ»: «Ένας στους οκτώ λαθρομετανάστες έρχεται στην ΕΕ μέσω Ελλάδος ... η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στον Έβρο: Στις πόλεις, χιλιάδες μετανάστες ζητιανεύουν στους δρόμους. Εκατοντάδες προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλοία με προορισμό την Ιταλία. Ακόμα και το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών, που έστειλε το Νοέμβριο αντιπροσωπεία για επί τόπου αυτοψία, ανησυχεί και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων. Οι αστυνομικοί της ΕΕ (Frontex) βοηθούν την Ελλάδα στον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων και στη μεταφορά των προσφύγων στα στρατόπεδα υποδοχής. Ασαφές παραμένει όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Η κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων θεωρείται καταστροφική. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου δεν αντέχει λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων»
• Εφημερίδα «Νόιε Βεστφέλισε» (Ιαν 2010): «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κύματα των προσφύγων που δέχεται...Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν παράνομα σήμερα στη χώρα, που ως γνωστόν πλήττεται από την οικονομική κρίση. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία. Αντιδρώντας η Ευρώπη προσπαθεί να κλείσει τα περάσματα. Η Γαλλία ακολουθεί πολιτική απέλασης των Ρομά, η Ιταλία και η Ισπανία ενισχύουν τους ελέγχους, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει την κατασκευή συνοριακού φράχτη. Όλα αυτά δεν είναι δόκιμα μέτρα. Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων. Ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να φροντίσει έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες. Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινος και όχι να χτίζει φράχτες»
• Η Τουρκία στέλνει ή υποθάλπτει την είσοδο στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών χρησιμοποιώντας τους ως το μέγιστο "ασύμμετρο όπλο".
• Μ. Γκαντάφι (Al Jazeera TV [Qatar] – 10 Απρ 2006): «Τα 50 εκ Μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα τη μετατρέψουν σε λίγες δεκαετίες σε Μουσουλμανική Ήπειρο. Ο Αλάχ κινητοποιεί την Μουσουλμανική Τουρκία να μπει στην ΕΕ – άλλα 50 εκ Μουσουλμάνοι. Η Αλβανία και η Βοσνία είναι ήδη στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ή θα γίνουν Μουσουλμάνοι ή θα πρέπει να κηρύξουν πόλεμο κατά του Ισλάμ.» (βλέπε: http://anthrocivitas.net/forum/showthread.php?t=4232)
• Διαβάστε επίσης ((http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=30675) ποιές είναι οι αναμενόμενες εξελίξεις σε μια χώρα στην οποία το ποσοστό των Μουσουλμάνων υπερβαίνει το 5%.
Τέλος, από την στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης του όλου προγράμματος από την Ε.Ε. το όλο σχέδιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Η υποκρισία
• Μικέλε Τσερκόνε εκπρόσωπος της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ: "Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων".
• Βόλφγκανγκ Γκρεντς στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Εάν η ΕΕ επιτρέψει την οικοδόμηση του εν λόγω φράχτη, τότε παραβιάζει και η ίδια τις θεμελιώδεις αρχές της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ... Με τον τρόπο αυτόν η ΕΕ οχυρώνεται ως νησίδα των πλουσίων έναντι ανθρώπων που διώκονται στις πατρίδες τους ή δραπετεύουν από την φτώχεια ... Θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ευρώπη το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο κατανέμονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με ειδική ποσόστωση. Με τον τρόπο αυτό θα κατανέμονται οι πρόσφυγες στις διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ».
• ΚΚΕ: «ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού».
• Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού: «Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράκτη στον Εβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».
• ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι (?) του Εβρου: «Δώρον – άδωρον. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι από τα χωράφια. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο
φράκτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η
κατασκευαστική εταιρεία και κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά
τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα από τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους
περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ.: αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500
ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, θα βρουν άλλα
σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας».

Πίσω από την υποκρισία
• Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσερκόνε επιμένει στην εύρεση πολιτικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα να
υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, ώστε, τελικά, να
αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

• Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που ανοικτά υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα
χρησιμοποιήσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ως μοχλό πίεσης σε περαιτέρω
προσπάθειες/ενέργειες τους προς την κατεύθυνση αυτή.

• Ίσως κάποιοι επιθυμούν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των
αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν
στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύσεις-Προτάσεις
Χωρίς να μειώνω τη σημασία των πολιτικών/διακρατικών/διπλωματικών λύσεων/προσεγγίσεων και τη
συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστευτικών κυμάτων, εκτιμώ ότι
πλέον χειροπιαστά μέτρα θα συμβάλουν θετικά προς την ανακοπή της ασύμμετρης απειλής που τα
τελευταία χρόνια βιώνει η Πατρίδα μας. Το θέμα είναι οι λαθρομετανάστες να μην πατήσουν Ελληνικό
έδαφος. Σε αντίθετη περίπτωση η σύλληψη τους αποτελεί απλώς μέρος του προβλήματος.
Αναλυτικότερα:


Νομός Εβρου
• 1η Ζώνη: Διαπλάτυνση ποταμού κατά 10-20μ τουλάχιστον (διπλή προοπτική:
λαθρομετανάστευση – απειλή γεφυροποίησης ΤΕΔ)
• 2η Ζώνη: Κατασκευή ηλεκτροφόρου φράκτη καθόλο το μήκος των συνόρων με Τουρκία με
σύστημα υπόγειων αισθητήρων και αισθητήρων επί του φράκτη. Εγκατάσταση
αυτοματοποιημένων μη επανδρωμένων φυλακίων ελέγχου και τηλεκατευθυνόμενης
αντίδρασης/ανάσχεσης
• 3η Ζώνη: Ναρκοθέτηση περιοχών πίσω από τον φράκτη
• 4η Ζώνη: Ανασύσταση “σώματος επιτήρησης συνόρων” (border patrols) κατά τα Αμερικανικά
πρότυπα – σήμερα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι συνοριοφύλακες υπηρετούν στην
Αθήνα. Παροχή σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων αλλά και κινήτρων. Συνέχιση συνδρομής
κλιμακίων Frontex ΕΕ
• 5η Ζώνη: Στρατηγική υποστηρικτική αναδιάταξη υπαρχόντων φυλακίων/ περιπόλων ΕΔ
• 6η Ζώνη: Ενάερια επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
Βόρεια σύνορα (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία)
• Επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
• Άμεση επέμβαση συνοριοφυλάκων σε περίπτωση διαπίστωσης λαθραίας εισόδου –
υποστήριξη από Αεροπορία Στρατού
• Εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων σε στρατηγικά περάσματα
Νησιά Αιγαίου
• Αλλαγή πολιτικής εμπλοκής με διακινητές λαθρομεταναστών - προειδοποιητικά πυρά & πυρά
κατά βούληση (shoot to kill). Να σταματήσει επιτέλους το ανέκδοτο της «αυτοβύθισης» των
λαθρεμπορικών άμα τη θέα του ΛΣ
• Περιπολία θαλασσών από Ακτοφυλακή/ΛΣ και Frontex
• Χρήση θαλασσίων μη επανδρωμένων περιπολικών USVs (στα πρότυπα του Ισραηλινού
Protector που αναπτύσσει ταχύτητα έως 70km/h), εξοπλισμένα με ραντάρ, αισθητήρες και
οπλικά συστήματα
• Εναέρια επιτήρηση με UAVs ή mini-UAVs
• Συντήρηση/ανανέωση/αντικατάσταση ήδη υπαρχόντων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης.
Λαθρομετανάστες εσωτερικού
• Συστηματική “σάρωση” (ΕΛΑΣ) περιοχών στις μεγάλες πόλεις στις οποίες λαθροβιούν
λαθρομετανάστες
• Συστηματική ταχεία κατηγοριοποίηση συλληφθέντων βάσει πρωτοκόλλου ταξινόμησης. Όσοι
δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές χορήγησης πολιτικού ασύλου απελαύνονται με
ταχείες διαδικασίες στις χώρες προέλευσης τους. Εάν οι χώρες προέλευσης αρνηθούν να
τους παραλάβουν και να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης, απομόνωση λαθρομεταναστών
σε βραχονησίδες με υποστήριξη διαβίωσης/επιβίωσης για 7-10 ημέρες. Κοινοποίηση
ισχυουσών διατάξεων στις χώρες συνήθους προέλευσης λαθρομεταναστών και ενημέρωση
τους για το επείγον της παραλαβής τους.
• Αυστηρές ποινές σε όσους χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες για οποιαδήποτε εργασία –
δυσβάστακτο χρηματικό πρόστιμο και κλείσιμο επιχείρησης με συνοπτικές διαδικασίες (πχ.
σύλληψη λαθρομεταναστών εντός εργοστασίου χωρίς νόμιμα χαρτιά = κλείσιμο επιχείρησης
χωρίς αναστολή).
• Οσοι μετανάστες διαθέτουν τα νόμιμα χαρτιά θα έχουν και τις ανάλογες υποχρεώσεις σε
θέματα παιδείας, υγείας, φορολογίας κλπ. Τέρμα το “τζάμπα” και τα εκατομμύρια ευρώ για
περίθαλψη

• Αυστηρές ποινές για τους δουλεμπόρους: Συλλαμβάνονται? Καταδικάζονται σε 20ετή
φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Ευρωπαϊκή Ένωση
• Άρνηση επανεισόδου σε λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν σε χώρες της ΕΕ φέροντες
έγγραφα προσωρινής διαμονής από την Ελλάδα. Να τους προωθήσουν στις χώρες
προέλευσης τους εκείνοι που τους συνέλαβαν. Εάν θέλουν να έχει λόγο ύπαρξης η Ενωμένη
Ευρώπη τότε πρέπει να συμπεριφέρονται αναλόγως, να μοιράζονται αναλόγως και να
συνεισφέρουν αναλόγως.

Το μέλλον
Η ασύμμετρη επίθεση κατά της Πατρίδος έχει από καιρού δρομολογηθεί. Η έστω και καθυστερημένη
αντίδραση της Πολιτείας πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε κόστος και σε συλλογικό επίπεδο. Η
Πολιτεία θα πρέπει να θέσει προς όλους – εντός και εκτός συνόρων – το απλό ερώτημα «Θέλετε ή όχι
να ελεγχθεί το φαινόμενο της αθρόας λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα;» Εάν και σε αυτό το θέμα το ρίξουμε στον διάλογο τότε το παιχνίδι είναι χαμένο πριν καν αρχίσει. Εάν ΝΑΙ «εμείς θα εφαρμόσουμε τα ακόλουθα μέτρα». Εάν ΟΧΙ «τότε να μην παραπονεθείτε ξανά και για τίποτα είτε μένετε στον Έβρο και στην Αθήνα ή στο Λονδίνο και το Παρίσι». Άπαντες θα πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους
ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και ζωτικής σημασίας.

Μπορεί το «χρήματα υπάρχουν» να αποδείχτηκε ψευδές, όμως το «λύσεις υπάρχουν» δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Δεν χρηματοδοτεί η ΕΕ την επίλυση του προβλήματος στα ανατολικά σύνορα της? Να βρούμε τα χρήματα από όσα έχουν απομείνει.

Φοβούνται οι Εβρίτες για διαπλοκή μεγα-εργολάβων? Να συστήσουν οι ίδιοι κοινοπραξία
και να το κατασκευάσουν οι ίδιοι ώστε να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το έργο.

Είναι οι λαθρομετανάστες «εισβολείς» στη χώρα μας? Εάν ναι, τότε οι ΕΔ της χώρας να πράξουν αυτά που προβλέπουν οι όρκοι και τα σχέδια τους. Εάν όχι, τότε δεν έχουν λόγω ύπαρξης και φυσικά δεν έχει λόγο ύπαρξης ο φράχτης και κάθε φράχτης.

Η αλλοίωση του εθνικού κοινωνικού ιστού αποτελεί πλέον λυπηρή πραγματικότητα και το σημείο της
«μη αναστροφής» είναι πλέον ορατό. Οι λαθρομετανάστες αποτελούν «εχθρό» για τη χώρα και την
Ευρώπη και στον «πόλεμο» αυτόν δεν χωρούν ελαστικές προσεγγίσεις και δεν υπάρχουν «καλοί» και
«κακοί» εχθροί!

Η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού για την εγκατάσταση «φράχτη» στον Εβρο,σηματοδοτεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή αρκεί να μην εμπίπτει στη γνωστή τακτική «πομφολύγων» και να συνοδεύεται από ανάλογα μέτρα υποδομής και υποστήριξης. Δεν πρόκειται για «φράχτη για πρόβατα» αλλά για μείζονα αμυντικό σχεδιασμό που πρέπει να τύχει της ανάλογης μελέτης προκειμένου να αποδώσει καρπούς λαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς. Ο χρόνος θα δείξει εάν όντως ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος ή εάν αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Τέλος, προς αποφυγή κάθε ηθελημένης παρερμηνείας καθιστώ σαφές ότι και η παρούσα παρέμβαση
αφορά αποκλειστικά τους λαθρομετανάστες και όχι τους νόμιμους μετανάστες ή τους δικαιούμενους
πολιτικό άσυλο αλλοδαπούς. Δυστυχώς ακόμη και τα αυτονόητα απαιτούν επί των ημερών μας
επεξηγήσεις...

18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα γράφει ο κ. Γαλατάς, αλλά δε νομίζω ότι ο παραλήπτης θα είναι η Ελληνική Κυβέρνηση, που στην καλύτερη περίπτωση φοβάται και τη σκιά της και τις κραυγές των "ανθρωπιστών" στυλ Κούρτοβικ, Τσίπρας, Αλαβάνος, ΔΙΚΤΥΟ, ΜΚΟ και όλο το κακό το συναπάντημα!
    Στην χειρότερη δε περίπτωση, την προδοτική, θα συνεχίσει να "συζητά" επί ίσοις όροις με 300 λαθρομετανάστες που της θέτουν μάλιστα και όρους, γελοιοποιόντας ό,τι έχει απομείνει πια από αυτό το αναξιόπιστο κράτος-ερείπιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν πάρουμε μέτρα ως κράτος και αν δεν αντιδράσουμε ώς πολίτες και κοινωνία σύντομα θα έχουμε μετατραπεί σε μουσουλμανική χώρα.
    Η Τουρκία ακολουθεί οργανωμένο σχέδιο μουσουλμανοποίησης της ελληνικής επικράτιας σε συνεργασία με άλλα μουσουλμανικά κράτη και καλύτερους συνεργούς τους ΜΚΟ την Ανταρσια-Συριζοπροδοσια .Μας λένε ότι ο φράχτης δεν θα λύσει το προβλημα . Τί έχουν να αντιπροτείνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, είστε σοβαροί; Σ' αυτήν εδώ τη χώρα που κυβερνάει ο Σύριζα και το Φόρουμ Μεταναστών, ποιός θα τολμήσει να προτείνει ηλεκτροφόρους φράκτες και ναρκοπέδια, χωρίς να τον πάρουν (στην καλύτερη περίπτωση) στο ψιλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσοι από τους ελληναράδες εδώ μέσα δίνεται χρήματα στα άτομα των φαναριών, πόσοι κάνετε μερεμέτια με λαθραίους εργάτες. Εμείς ελιές με πακιστανούς, λαθραίους(φαντάζομαι) και ανασφάλιστους κατέβασαμε και δεν πήραμε τον άνεργο συγχωριανό μου και ξάδερφο για να μην του δώσουμε 50€ αντί για 30€ που πήραν οι Πακιστανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. //...Μας λένε ότι ο φράχτης δεν θα λύσει το προβλημα . Τί έχουν να αντιπροτείνουν?
    28 Ιανουαρίου 2011 12:41 μ.μ.//
    -----------
    Τι ρωτάς τους τους ντενεκέδες τους πράσινους;
    Η πρόταση η σωστή είναι του τζιμη...
    120 χιλιόμετρα αντιαρματική τάφρος από την οποία δεν θα περνάει κουνούπι !!!
    Τα άλλα είναι αναποτελεσματικά καραγκιοζιλίκια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ένα καλό νέο...
    Μεσογειακοί Αγώνες ΓΙΟΚ !!!

    Μακάρι να είχε γίνει και με την Ολυμπιάδα του '04...
    Θα είχαμε γλυτώσει από καμιά 50αριά δισεκατομμύρια ευρώ χρέος!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Εμείς ελιές με πακιστανούς, λαθραίους(φαντάζομαι) και ανασφάλιστους κατέβασαμε και δεν πήραμε τον άνεργο συγχωριανό μου και ξάδερφο για να μην του δώσουμε 50€ αντί για 30€ που πήραν οι Πακιστανοί."

    Μα οι αλλοδαποι δεν παιρνουν τις δουλειες των Ελληνων! Μαζευαν ποτε οι Ελληνες ελιες? Υπαρχουν Ελληνες ελαιοχρωματιστες/ξυλουργοι/σιδηρουργοι που ασχολουνται με μερεμετια?

    Οι Ελληνες φταινε που δε δουλευουν για 30 ευρω. Θα μπορουσαν κι αυτοι να μοιραζονται το νοικι με αλλους 20 και να τους φτανουν και να περισσευουν τα 30 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 28 Ιανουαρίου 2011 3:03 μ.μ.

    Μαζευαν ποτε οι Ελληνες ελιες?


    Πλέον ναί,η τιμή του ελαιόλαδου έχει πιάσει πάτο και δεν συμφέρει πια ούτε 30 ευρώ να δώσεις,άσε που το 30 το ξέχασαν και οι πακιστανοί,στην Κρήτη που πήγα να μαζέψω τις ελιές του πεθερού μου οι πακιστανοί δεν είχαν δουλειά,όλοι οικογενειακώς μαζεύανε και κάποιοι αποφάσισαν να μη τις μαζέψουν και καθόλου.

    Οι περισότεροι Αλβανοί κάθοντε και αυτοί,όλοι οι πετράδες είναι Αλβανοί,όλοι,αρκετοί επέστρεψαν πίσω στη χώρα τους,για να καταλάβεις,πρίν ένα μήνα περίπου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου οι μετανάστες πιάστηκαν στα χέρια και ορισμένοι μαχαιρώθηκαν κιόλας γιατί είχαν κόντρα για τα μεροκάματα και τις τιμές τους,το χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν χωριστεί σε εθνότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν γνωριζει κανεις τι αναφερει ο νομος για εθνικη προδοσια,ποτε ισχυει,αν μπορει να εφαρμοστει,θα ημουν υποχρεος να το μαθω.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΛΑΔΑ 11.295.000
    ΠΑΚΙΣΤΑΝ 165.347.000
    ΜΠΑΓΚΛΑΜΤΕΣ 158.665.000
    ΝΙΓΗΡΙΑ 148.093.000
    ΑΙΓΥΠΤΟΣ 75.752.000
    ΤΥΡΚΙΑ 70.586.000
    ΙΡΑΝ 70.495.000
    ΑΛΓΕΡΙΑ 33.858.000
    ΜΑΡΟΚΟ 31.343.000
    ΙΡΑΚ 28.993.000
    ΣΥΡΙΑ 19.929.000
    ΤΥΝΗΣΙΑ 10.327.000
    ΣΟΜΑΛΙΑ 8.699.000
    ΛΥΒΙΗ 6.160.000

    Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Ή ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΛΠΛΠΚΛΠ
    ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΡΑΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΥΣ.



    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν έσχατη λύση προτείνω, πέρα των παραπάνω, κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Γιώργο Πάτρα

    Η Ιστορία έχει πράγματι τους δικούς της νόμους και είναι σεβαστοί.

    Όμως και η σημερινή πραγματικότητα έχει παραμέτρους εξίσου σεβαστές.

    Και μία μόνο απ' αυτές, είναι πως ένας μόνο φαντάρος με πολυβόλο, γαζώνει για πλάκα εκατοντάδες επίδοξους λαθραίους στα σύνορα.

    Και μη με θεωρήσεις ρατσιστή. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση των Ισπανών στο ίδιο πρόβλημα με το δικό μας. Αν δεν προσέξει η Ευρώπη περισσότερο, το θέμα της μετανάστευσης, ως ενιαία οντότητα και όχι να ρίχνει την μπάλα στα κράτη-μέτωπα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνα τους (βλ Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα κλπ), σκηνικά τύπου Ισπανίας, δεν θέλουν και πολύ να επαναληφθούν και αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ραγδαια πληθυσμιακη αυξηση μιας κοινωνιας
    δεν ηταν ποτε στοιχειο πολιτισμου
    γιατι παραγει πεινα.
    Η πληθυσμιακη συρρικνωση της ευρωπης ειναι τεχνητη και εσκεμμενη.
    Οπως και στην αρχαια Ελλαδα και δη στην κρητη ειχαν ενταξει τον ελεγχο γεννησεων ενσυνειδητα στον πολιτισμο τους.
    Η φυση εχει προνοησει τον ελεγχο
    της αυξησης του πληθυσμου με τις
    αρρωστειες και τον πολεμο.
    Οι ειρηνοφιλοι παγκοσμιοποιητες δεν σκεφτηκαν ολες τις παραμετρους
    του παιχνιδιου.
    Νομιζω οτι εχουν χασει το παιχνιδι.
    Μονη λυση:Μαζικος Πολεμος.Δυστυχως.
    Διοτι οι φονταμενταλιστες δεν ενδιαφερονται για τα παγκοσμιοποιητικα οραματα των λιγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 2:21,

    ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ,Η ΙΔΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΑΙΡΟΝ ΗΜΙΣΥ ΤΙΣ Η.Π.Α ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΧΩΡΕΣ;

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΖΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΣ ΦΥΛΗΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.
    ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΟ, ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΤΑΜΑΤΑ.

    ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΠΛΑ.

    ΜΙΑ ΓΗΡΑΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ,ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ.
    ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ;
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ.
    ΕΜΕΙΣ ΩΣ Κ.Κ.Ε ΦΕΡΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ.
    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΤΡΙΒΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΗ - ΠΟΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ - ΚΑΙ Η ΤΡΙΒΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.

    ΟΣΟ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΛΙΓΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ...

    ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟΜΑΣ 6000 ΠΡΙΝ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ;

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ.
    ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ. ΘΕΩΡΩ ΜΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥΣ ΠΑΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΡΑΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΥΣ.



    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.
    28 Ιανουαρίου 2011 9:43 μ.μ.
    ------------------

    Κάτι τέτοιο ονειρεύεσαι;
    Η καταθέτεις "ιστορική διαπίστωση";
    Δυστυχώς για σένα, αυτό δεν ισχύει πάντα στην Ιστορία! Εξαρτάται βέβαια, για ποιον λαό μιλάμε!!
    Για παράδειγμα η Ρωμανία με τον λαμπρό της πολιτισμό, που μετά την κατάκτηση της από τους ημιβάρβαρους Τούρκους δεν ανεπτύχθη ΠΟΤΕ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ένας νέος πολιτισμός ανώτερος του προηγούμενου!!!
    Ούτε η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων από τα βάθη της ανατολίας, κατάφερε ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε ακόμη και στην Μ.Ασία να σβήσει το Γένος των Ελλήνων!!!
    Για αυτό σου λέω, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κάποιος!
    Εσύ, το βλέπεις από την "άλλη" πλευρά!! Την "Διεθνιστική"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΠΕΛΛΗ,

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΧΥΤΡΑ.

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΥΣ ΤΟΥΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΗΔΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ.

    ΕΚΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΙΞΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτή η μίξη πετυχαίνει μόνο όταν υπάρχει κάποια συμβατότητα των νεοεισερχόμενων με τους αυτόχθονες.
    Οταν στην Ελλάδα έρθουν τα πλέον καθυστερημένα κοινωνικά στοιχεία από τις πλέον κοινωνικά καθυστερημένες χώρες του κόσμου (βλ.Πακιστάν, Μπαγκλαντές), που επιπλέον είναι ισχυρά προσκολλημένοι σε ένα πολιτικοθρησκευτικό σύστημα (Ισλάμ), τι καλό περιμένει να δει κανείς; Ποιος πιστεύει ότι ο Πακιστανός ή ο Μπαγκλαντεσιανός έχει να προσφέρει κάτι θετικό στην Ελλάδα;
    Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρχουν παράλληλες κοινωνίες. Δηλαδή, από τη μια η κοινότητα των Ελλήνων, από την άλλη των Μπαγκλαντεσιανών κλπ.
    Η ιδεολογική σου απολυτότητα σε εμποδίζει να δεις τη ρεαλιστική όψη των πραγμάτων. Αυτό καταντά ιδεοληψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.
    29 Ιανουαρίου 2011 7:55 μ.μ.

    ---------------

    Δεν με εκπλήσσει καθόλου ο τρόπος σκέψης σου:

    Η ΑΠΟΛΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ


    ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


    Πόσο ζωντανά περιγράφεις τον μικρόκοσμο του ΚΚΕ και τον δογματισμό του κόκκινου φασισμού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.