28/1/11

Παράδεισος των ομαδικών τάφων η Τουρκία-Ρεμζί Μπουνταντζίρ

Η ανεύρεση του ομαδικού τάφου στο Μούτκι κατά τις ανασκαφές την προηγούμενη εβδομάδα, θύμισε παρόμοια περιστατικά στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας.O όρος ομαδικοί τάφοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες επανήλθε στην Τουρκία, με τις ανασκαφές στην περιοχή Μούτκι του Μπίτλις. Βέβαια δεν είναι ο πρώτος μαζικός τάφος της νεότερης ιστορίας…
Η διαδικασία που άρχισε με τα πολλά πτώματα που ανακαλύφθηκαν στο ποταμάκι των Χασάπηδων στην πόλη Σίιρτ το 1989, τώρα έφτασε στο Μούτκι. Περιοχές όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ομαδικοί τάφοι που έχουν ανασκαφεί ή περιμένουν να ανασκαφούνε είναι οι πόλεις Σίιρτ, Μπίνγκιολ, Ντιαρμπακίρ, Τάτβαν, Μπασκαλέ και Άγρι. Στην Τουρκία από τότε που άρχισε ο ένοπλος αγώνας του ΠΚΚ το 1984 μέχρι το 1999, σε αυτή τη 15ετία χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους. Άνθρωποι δολοφονήθηκαν με βασανιστήρια και με εξωδικαστικές εκτελέσεις και χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν. Σε αυτή τη διαδικασία η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των μαζικών τάφων όπου τάφηκαν ΠΚΚδες που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και πολίτες που εξαφανίστηκαν και χάθηκαν. Αυτή η φοβερή πραγματικότητα επανήλθε ξανά στην πραγματικότητα με τους μαζικούς τάφους στην περιοχή Μούτκι του Μπίτλις.

Ο πρώτος βρέθηκε το 1989

Η πραγματικότητα των μαζικών τάφων εμφανίστηκε στην επικαιρότητα της Τουρκίας το 1989. Τότε βρέθηκαν πολλά πτώματα στην περιοχή Νεβάλα (ποταμάκι των Χασάπηδων) της πόλης Σίιρτ. Στις 5 Ιουλίου του 2002 η Τουρκία κλονίστηκε για μια ακόμη φορά από την πραγματικότητα των μαζικών τάφων. Ήρθαν στο φως μαζικοί τάφοι που είχαν παραμείνει στο σκοτάδι από την εποχή των συγκρούσεων, στο χωριό Τάνζε της περιοχής Σασόν της πόλης Μπάτμαν. Η περιοχή όμως που κορύφωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τους μαζικούς τάφους ήταν το Κουλπ. Κατά την διάρκεια επιχείρησης της ταξιαρχίας στρατοχωροφυλακής του Μπόλου, στην περιοχή Κουλπ του Ντιαρμπακίρ 11 χωρικοί που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι ¨εξασφάλιζαν τροφή στο ΠΚΚ¨ εξαφανίστηκαν. Το Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας (DGM) στα 1997 εξέτασε το περιστατικό. Αφού δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στη δίκη, οι συγγενείς των αγνοουμένων προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ και η Τουρκία καταδικάστηκε να πληρώσει 1 τρις τ.λ. αποζημίωση. Τα οστά των αγνοούμενων χωρικών ανακαλύφτηκαν 10 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2003. Μετά την ανεύρεση ανθρώπινων οστών από χωρικούς του χωριού Αλατζά της περιοχής Κουλπ, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κινητοποιήθηκε. Με την βοήθεια μιας ομάδας χωρικών ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2004. Το γεγονός αυτό μεταφέρθηκε στη βουλή στις 11 Νοεμβριου του 2005. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής βουλής, στην αναφορά της που δημοσίευσε στις 23 Δεκεμβρίου του 2005, αναφέρει ότι οι χωρικοί που είχαν συλληφθεί χάθηκαν από το στρατόπεδο της ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων του Μπόλου. Από τα δείγματα που έστειλε η εισαγγελία, διαπιστώθηκε στην ιατροδικαστική, πως τα οστά ανήκαν στους αγνοούμενους χωρικούς.

Μπίνγκιολ

Η πρώτη εξέλιξη σχετικά με τους ομαδικούς τάφους στην πόλη Μπίνγκιολ, υπήρξε το 2000 όταν διέρρευσαν στον τύπο ισχυρισμού στρατιώτη που υπηρετούσε στο στρατόπεδο Γεντισού της Μπίνγκολ πως υπήρχε ομαδικός τάφος στον κήπο του στρατοπέδου. Μέχρι τώρα υπήρξαν αιτήματα για ανασκαφές περί ομαδικών τάφων σε 73 διαφορετικά σημεία της περιοχής Γεντισού. Απάντηση στα αιτήματα δεν δόθηκε. Η περιοχή Γκεντς του Μπίνγκιολ είναι μια από αυτές όπου βρέθηκε ομαδικός τάφος. Ο τάφος φέρεται να ανήκει σε στελέχη του ΠΚΚ που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά τα έτη 1988-1997 και βρέθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2009 στην περιοχή Κουπάρ της συνοικίας Πολιτισμός της πόλης Γκεντς. Στις ανασκαφές που έγιναν υπό την επίβλεψη της εισαγγελίας του Γκέντς, διαπιστώθηκε πως βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι σε τρία μέρη. Βρέθηκαν 38 άτομα τα οποία είχαν θαφτεί μαζί με τα ρούχα τους.

Τάτβαν

Διέρρευσε η είδηση στον τύπο πως 34 ΠΚΚδες που είχαν σκοτωθεί στις 3 Ιουνίου του 1995 σε συγκρούσεις στην περιοχή Κεντέρ της πόλης Μπίτλις, θάφτηκαν μαζικά σε δύο ομαδικούς τάφους. Μετά την είδηση, στις έρευνες που έγιναν με εισαγγελική εντολή, βρέθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2004 σε δύο διαφορετικές περιοχές ανάμεσα στον οικισμό Σουτλού του χωριού Κόκαρσου και της κορυφής Κέντζο, τα πτώματα 27 μελών του ΠΚΚ.

Μπασκαλέ

Στην περιοχή Μπασκαλέ της πόλης Βαν βρέθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2005 ομαδικός τάφος με 7 άτομα θαμμένα. Τα άτομα που ήταν θαμμένα εκεί, φέρεται να ανήκαν σε μέλη του ΠΚΚ που σκοτώθηκαν το 1997 σε ένοπλη σύγκρουση στην αγροτική περιοχή Άκτσαλι του Μπάσκαλε.

Άγρι

Ομάδες της κρατικής υπηρεσίας νερού στις 4 Οκτωβρίου του 2010 άρχισαν εργασίες στο 1ο χλμ της οδού Άγρι-Χάμουρ. Κατά την διάρκεια εκσκαφών σε περιοχή που έγινε γνωστό πως παλιότερα χρησιμοποιούνταν από Διοίκηση της Στρατοχωροφυλακής του Μπόλου, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Μετά την ενημέρωση των αρμόδιων, η εισαγγελία του Άγρι ερευνώντας επιτόπου, κατέσχεσε τα οστά.

Σχόλιο : Η φωτογραφία είναι από άλλο δημοσίευμα και δείχνει περιοχές που έχουν βρεθεί ομαδικοί τάφοι, και άλλες που ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια για εκσκαφή. http://tourkikanea.gr/2011/01/28/toplumezar/

4 σχόλια:

  1. ... - Μήπως θέλετε να ’πείτε... κι’ επικείμενη «κ ό λ α σ η» για τους ζωντανοθαύτες
    «...«Παράδεισος» των ομαδικών τάφων η Τουρκία (...& Ρεμζί Μπουνταντζίρ)»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και συνεχιζουν με γενοκτονιες...

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θες να πεις 29 Ιαν 2011 1:15 πμ;;;;;;;;;;
    Είδες πουθενά στην Ελλάδα ομαδικούς τάφους; Άντε μη χέσω πρωΐ-πρωΐ. Δεν θα απαλαγείται ποτέ από την θολούρα σας;
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.