31/1/11

Σουδάν: στα Νότια, συντριπτική πλειοψηφία για την απόσχιση, στα Βόρεια, διαδηλώσεις.


Η σημαία του Νότιου Σουδάν
  Η εκλογική επιτροπή για το δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε την Κυριακή την συντριπτική πλειοψηφία των 98,83% υπέρ της απόσχισης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πλήρη αποτελέσματα, αποτέλεσμα που οδηγήσει στο διαμελισμό της μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής.
Σε αντίθεση με την ξέφρενη ατμόσφαιρα του Νότου, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Βορρά για μια ημέρα διαμαρτυριών με την έμπνευση της κίνησης που ταλαντέυει την γειτονική Αίγυπτο, παρά τις μαζικές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα πρώτα πλήρη προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα τις 9 με 15 Ιανουαρίου αναγγέλθηκαν στη διάρκεια μιας χαρούμενης τελετής στο μαυσωλείο του ιστορικού αρχηγού της Νότιας εξέγερσης, ο John Garang, στη Juba, η πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν. Παρόλο που τα πρώτα μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα που είχαν ήδη δημοσιευθεί δεν άφηναν καμιά αμφιβολία , και ακόμη αν το τελικό επίσημο αποτέλεσμα δεν θα ανακοινωθεί, για λόγους διαδικασίας, πριν από τις 7 ή 14 Φεβρουαρίου, η ετυμηγορία είναι δεδομένη: το Νότιο Σουδάν θέλει την ανεξαρτησία του.
Η διαλογή των 3.851.994 ψηφοδελτίων που συγκροτήθηκαν από το Νότο, το Βορρά και το εξωτερικό έδωσε το 98,83% των ψήφων να είναι υπέρ της απόσχισης. Τα ποσοστά διαφέρουν ωστόσο στις διάφορες περιφέρειες: η απόσχιση συγκέντρωσε το 99.57% των ψήφων στο Νότο, το 99% στο εξωτερικό και το 58% στο Βορρά.
"Σας είχα διαβεβαιώσει ότι οι Νότιοι θα ψήφιζαν με πάνω από 90% για την ανεξαρτησία, και μου δώσατε δίκαιο", χάρηκε ο Salva Kiir, ο Πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής του Νότιου Σουδάν, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν έρθει να χορέψουν και να τραγουδήσουν υπέρ της «γης της Επαγγελίας» τους. Ωστόσο ζήτησε ακόμα λίγη υπομονή. Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας του 2005 προβλέπει ακόμη μήνες διαπραγματεύσεων πριν να γίνει ουσιαστικός ο διαχωρισμός, από την 9 Ιουλίου.
"Τι νομίζετε ότι θα έκανα εδώ;" Να κηρύξω την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ας τηρήσουμε την συμφωνία. «Βαδιζόμαστε αργά, για να φθάσουμε σίγουρα στον προορισμό μας», εξήγησε. Μιλούσε μπροστά από τον τάφο του John Garang, που απεβίωσε τον Ιούλιο του 2005, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας που έβαζε τέρμα στα 22 χρόνια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Βορρά, κυρίως μουσουλμανικό και Αραβικό, και του Νότου, κυρίως χριστιανικό και μαύρο.
Ο Σουδανός Πρόεδρος Omar al-Bashir έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει την απόσχιση του Νότιου Σουδάν, και υποσχέθηκε "αδελφικές" σχέσεις με τη νέα χώρα, η 193η του κόσμου.
Η διεθνής Κοινότητα καλωσόρισε τη σαφήνεια και την αξιοπιστία των εκλογών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Jean Ping παρακάλεσε ωστόσο τους Σουδανούς να "διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την διαφύλαξη της ειρήνης".
"Πολλά μένουν να γίνουν πριν από την ανεξαρτησία", πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, William Hague.
Στο Βορρά, τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται σε αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και στην ανησυχία για την εξέλιξη του ισλαμικού καθεστώτος του Bashir μετά την εξαγγελθείσα απόσχιση.
Ανταποκρίνοντας σε κάλεσμα που ξεκίνησε από το διαδίκτυο, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Κυριακή εναντίον του Προέδρου, αντιμέτωποι με την αστυνομία. Έγιναν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, και σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης Umma, δεκάδες άτομα συνελήφθησαν.
"Αυτά που είδαμε στην Αίγυπτο ενέπνευσαν τη νεολαία," είπε στην AFP ο Mubarak al-Fadl, μέλος του Umma. Οι νέοι "θέλουν να δείξουν το θυμό τους κατά της διαχείρισης του Σουδάν που έφερε τον διαμελισμό της χώρας, και επειδή το μέλλον του Βορρά είναι αβέβαιο".
Le Parisien  30.01.2011 

3 σχόλια:

  1. Της τουρκιας εγω περιμενω τον διαμελισμο κι ας χασω χιλια ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και θα πρεπει να ομολογησω οτι βρισκω την σημαια περισοτερο "Αραβικη" (εχει πρασινο και μαυρο και σαν μοτιβο μοιζει περισσοτερο με αυτες των Αραβικων χωρων) παρα Αφρικανικη πιστευω οτι ολοι πρεπει να ευχηθουμε στο νεο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ-ανιμιστικο Νοτιο Σουδαν ειρηνη και ευημερια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Χρήστο Βούλγαρη

    Η επιδίωξη των ιδρυτών είναι να τεθούν πολιτιστικά σύνορα μεταξύ της μαύρης και της αραβικής Αφρικής. Καμία σημαία της μαύρης Αφρικής φέρνει χριστιανικό σύμβολο, σε αντίθεση με αυτές των αραβοαφρικανικών που όλες έχουν το ισλαμικό τόξο.


    Από τη Βικιπαίδια: Η σημαία του Νότιου Σουδάν είναι η σημαία της προσωρινής κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν. Είναι και η σημαία που χρησιμοποιείται από το Λαϊκό Στρατό Απελευθέρωσης του Σουδάν που μάχεται για την ανεξαρτησία της περιοχής. Την ήθελαν να είναι κοντά στη σημαία της Κένυας, αντιγράφοντας την σύνθεσή της και τα χρώματα. Η μαύρη λωρίδα αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του λαού, η κόκκινη την αιματοχυσία στον αγώνα για την ανεξαρτησία και η πράσινη την γεωργία. Το κίτρινο αστέρι παριστάνει την αισιοδοξία του λαού σε ένα μπλε τρίγωνο που παριστάνει το Νείλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.