29/1/11

Αποκαλύπτουμε δύο από τις «φόρμουλες» για το φυσικό αέριο

Διαμορφώνουν το πραγματικό κόστος, τις τιμές και τους αριθμούς για το όλο θέμα ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Οι συγκεκριμένες προτάσεις για το φυσικό αέριο δείχνουν το πραγματικό κόστος, τις τιμές και τους αριθμούς. Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα δύο από τις «φόρμουλες» που διαμορφώνουν το κόστος για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, για σκοπούς σύγκρισης. Η πρώτη, είναι η επίσημη πρόταση της Shell. Προβλέπει ότι η Κύπρος θα πληρώνει για κάθε μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου το 9,3% της τιμής του πετρελαίου crude ή brent- κατ’ επιλογή της Shell- συν $2,65. Η δεύτερη φόρμουλα, είναι αυτή που προτάθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εμπορίου επίσημα αλλά εκτός διαδικασίας στις αρχές Δεκεμβρίου, από τον Πρόεδρο του κολοσσού Τriple Ρlay. Με αυτήν, η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι 9% της τιμής του πετρελαίου brentσυν $0,4.

Με χθεσινές τιμές πετρελαίου ($86,17), το κόστος της πράξης με την πρόταση Shellμε τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις της ΑΗΚ για τις ελάχιστες ποσότητες (716.226.000 ΜΜΒΤU για 21 χρόνια), θα είναι $7,6 δισ. Με τις ίδιες τιμές και ποσότητες, το κόστος με την πρόταση εκτός διαδικασίας της Τriple Five είναι $5,8 δισ. Δηλαδή προκύπτει διαφορά στο κόστος παροχής της τάξης των $1,8 δισ. Αν υπολογιστεί ότι η τελευταία έχει δηλώσει πρόθεση δέσμευσης για να κατασκευάσει και το τερματικό, το κόστος του οποίου σύμφωνα με την ΑΗΚ είναι 600 εκατ. ευρώ ($820 εκατ.), η διαφορά - στα πιο συντηρητικά σενάρια της ΑΗΚ - είναι της τάξης των $2,6 δισ., χωρίς να υπολογιστούν οι εκπτώσεις στην πρώτη και τη δεύτερη πρόταση.

Με την «τιμή στόχο» της ΑΗΚ το ποσό αυτό θα έπρεπε να είναι της τάξης των $5,4 δισ. Στο προσκήνιο, έχουν εκφραστεί τρεις απόψεις σε σχέση με τις προτάσεις για τη λύση συμβολαίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο:

Η πρώτη λέει ότι πρέπει να αγνοηθούν όλες οι επιπρόσθετες προτάσεις και να κατακυρωθεί συμβόλαιο στη Shell. Η δεύτερη λέει ότι πρέπει να ανοίξουν οι επιπλέον προτάσεις και να εξεταστούν. Από το περιεχόμενό τους θα κριθούν τα επόμενα βήματα. Η τρίτη άποψη είναι να προκηρυχθεί ένας νέος - εξπρές διαγωνισμός, από τον οποίο θα προκύψουν καλύτερες προτάσεις.

Η  ΝΟΒLΕ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
ΤΟ«δεκαήμερο της Νoble», μπορεί να χαρακτηριστεί το επόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» σε σχέση με το «Οικόπεδο 12». Συγκεκριμένα, με βάση δεδομένα που εξασφαλίσαμε από διαφορετικές πηγές στο ίντερνετ για τη δραστηριότητα του Προέδρου του κολοσσού Τσιάρλς Ντάβιτσον, την 1η Φεβρουαρίου, θα έχει συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων με τον Κύπριο καθηγητή του Χιούστον Μιχάλη Οικονομίδη. Στις 8 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, σε «κλειστό» συνέδριο μεγάλων επενδυτών για την ενέργεια που οργανώνει η «Credit Suisse» στις ΗΠΑ και θεωρείται το ετήσιο «Νταβός» της ενέργειας στον κόσμο με παρουσία των επικεφαλής των διεθνών ενεργειακών κολοσσών.

Μάλιστα, η παρουσίαση του Τσιαρλς Ντάβιτσον, ανακοινώθηκε ότι θα μεταδοθεί ζωντανά από σειρά ειδικευμένων σε θέματα οικονομίας και επενδύσεων καλωδιακών τηλεοπτικών καναλιών. Από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου, ηγετικά στελέχη της «Νoble Εnergy» θα βρίσκονται στην Κύπρο για να συμφωνηθεί το πρόγραμμα διατρήσεων και επόμενων ενεργειών στο «Οικόπεδο 12».

Μ. Οικονομίδης: Το LΝG πρέπει να θεωρείται «νεκρό» στην Κύπρο
«ΔΕΝείναι δυνατό στην Κύπρο να συζητούμε ακόμα για χρήση στο νησί υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, αυτό θα ήταν οικονομική, ίσως και πολιτική, αυτοκτονία για την Κύπρο», δηλώνει στον «Φ» από την Κίνα όπου βρίσκεται ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης. Το μέλλον των δικών της αναγκών, η Κύπρος πρέπει να το δει είτε απευθείας από το «Οικόπεδο 12» είτε και μέσω του «Λεβιάθαν», σε πρώτο στάδιο και την περαιτέρω συνεργασία για εξαγωγές στην Ευρώπη σε άλλο επίπεδο, υποστηρίζει ο καθηγητής. Το να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες και τεχνικές λεπτομέρειες για υποθαλάσσιο αγωγό από το «Οικόπεδο 12», είναι κάτι που έπρεπε να γίνει «χθες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα κοιτάσματα φέρνουν πολιτικές εξελίξεις
ΕΝΑΣαπό τους πρώτους «οδηγούς» και συμπαραστάτης της Κύπρου στις ενέργειες και τις διαδικασίες για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σάμεχ Φάχμι, δήλωσε στον τοπικό Τύπο, πως η Αίγυπτος παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, τις προτάσεις για συνεργασία από το Ισραήλ, αλλά και κυρίως τα θέματα οριοθέτησης των ΑΟΖ στην περιοχή και τα θέματα συνεκμετάλλευσης. Το γεγονός δείχνει ότι η Αίγυπτος, δεν μένει απαθής. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο, ενώ και σε Αιγυπτιακά «Οικόπεδα» των οποίων τα δικαιώματα έχει η ΒΡ κοντά στα όρια με την Κύπρο, έχουν επίσης διαπιστωθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η Συρία και ο Λίβανος βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης «οικοπέδων», ενώ στις διαφορές οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, μετά από αίτημα του Λιβάνου, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Εθνη για να βοηθήσουν στη σήμανση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την προστασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.
»οι φορμουλες:
Shell:
9.3% Χ (crude ή brend) + 2.65%= Χ$ ανά ΜΜΡΤU Εκπτώσεις: 2015 - 4%, 2016 - 3%, 2017 - 2%, 2018 -1%.
Τriple Ρlay:
9%Χ (Βrend) + 0.4 = Χ$ ανά ΜΜΡΤU Εκπτώσεις: Τουλάχιστον 5% για τα 20 χρόνια.
Τραπεζικές εγγυήσεις

ΣΥΜΦΩΝΑμε στοιχεία του «Φ», η Τriple Ρlay, με εμπιστευτικές διαδοχικές προτάσεις της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που κοινοποιήθηκαν στον Υπουργό Εμπορίου και τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ), προτείνει τραπεζικές εγγυήσεις ότι θα καταβάλλει στη Δημοκρατία τη διαφορά κόστους παραγωγής σε σχέση με το ντίζελ. Αν καθυστερήσει να παραδώσει φυσικό αέριο, αναλαμβάνει να κατασκευάσει με δικό της κόστος το τερματικό αποϋγροποίησης. Την ίδια ώρα, αφενός εκδηλώνει ενδιαφέρον για διεκδίκηση δικαιωμάτων στα υπόλοιπα «οικόπεδα» της Δημοκρατίας στον Β’ γύρο αδειοδότησης, ενώ ενδιαφέρεται ενεργά για σημαντικό ρόλο σε αγωγό από το «Οικόπεδο 12» και τις προτάσεις συνεργασίας με τα υπόλοιπα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται σε πολλές πηγές του Ιντερνετ (Χρηματιστήρια, Τύπο σε ΗΠΑ, Καναδά και Ασία, ειδικά περιοδικά κ.τ.λ) η Τriple Ρlay, αποτελεί διεθνή οικονομικό υπερκολοσσό, που ανήκει σε εβραϊκή οικογένεια με καταβολές από το Ιράν που ανάπτυξε τεράστια δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Καναδά και μετά σε όλο τον κόσμο την τελευταία 50ετία. Με δεκάδες δικές της πετρελαιοπηγές σε ΗΠΑ - Καναδά, Ασία και Μ. Ανατολή, με δική της παραγωγή ουρανίου και πυρηνικής ενέργειας, μεταλλεία και μεταλλουργικά εργοστάσια μεταξύ των οποίων και πλατίνας όπως και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας, πέραν των τεράστιων επενδύσεων (δεκάδων δισ. σε ακίνητα, μεγάλα μολ κ.τ.λ). Χρηματοδοτεί τρία Πανεπιστήμια και έχει ιδρύσει και λειτουργεί με δική της χρηματοδότηση 120 φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/01/2011
Σελίς 5

4 σχόλια:

  1. Και Διονύσης Χαριτόπουλος !!!

    http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=210204

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ανδρέας Μαζαράκης παρουσιάζει στον ΣΚΑΙ 100,4 το κείμενο του Σάββα Καλεντερίδη γύρω από την (μη) γεωπολιτική συνείδηση των Ελλήνων...

    http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=208114

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη οι διεκδικησεις της τουρκιας
    οφειλονται στην υπαρξη υδρογονανθρακων στο Αιγαιο.
    Ενταξει αυτο το ξερουμε απο χρονια.
    Αυτο που δεν μας λεει κανεις ειναι:
    1.Γιατι ο ξενος παραγων επιθυμει
    την τουρκια συμμετοχο στα ενεργειακα αποθεματα του αιγαιου;
    (Δεν μπορουν να τα εκμεταλλευτουν οι ξενες εταιρειες μονες τους δινοντας ενα ποσοστο στην Ελλαδα;)
    2.Ενω οι ελληνικες κυβερνησεις βρισκονται σε ατακτο υποχωρηση,
    πως θα μπορουσε ο Ελληνικος λαος
    ο οποιος παρα της αντιθετου αποψεως,γνωριζει πολυ καλα τα ως
    ανω φαινομενικα-κατ'εμε- αιτια,να δραση αλλοιως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.