29/1/11

Η Γερμανία αρνείται να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης στην Αίγυπτο.

Η προτομή της Νεφερτίτης, 3.400 ετών.
Ο υφυπουργός του γερμανικού Υπουργείου Πολιτισμού, Bernd Neumann, απέρριψε επίσημα την επίσημη αίτηση της Αιγύπτου, που έφθασε στη χώρα την Δευτέρα, για επιστροφή της προτομής της Βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο Βερολίνο,
σύμφωνα με μία έκθεση δραστηριότητας του Κοινοβούλιου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.
 Ο κ. Neumann εξήγησε την Τετάρτη, στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής για τα πολιτιστικά θέματα ότι "Η γερμανική κυβέρνηση θα αρνείται στο μέλλον κάθε αίτηση αυτού του είδους" σχετικά με αυτό το σημαντικό κομμάτι της φαραωνικής εποχής, διευκρινίζει η έκθεση
Η πέτρα Rosetta
 Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας 3 400 χρονών, αποτελεί μέρος των πέντε ανεκτίμητων τεμαχίων που εκτίθενται στο εξωτερικό, για τα οποία η Αίγυπτος διεκδικεί την επιστροφή με κάθε προτεραιότητα, μεταξύ άλλων την πέτρα Rosetta, που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η προτομή αυτή βρέθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ludwig d. Borchardt, ο οποίος, κατά της Αιγύπτου, συνειδητοποιήσε αμέσως «την μοναδικότητα και τη καλλιτεχνική ποιότητα του τεμαχίου αυτού, και την ιστορική σημασία του», πριν να το εξάγει παράνομα από τη χώρα.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων (CSA), ο Zahi Hawass, ανακοίνωσε, την Δευτέρα, ότι είχε υποβάλει μια "επίσημη αίτηση", με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού Ahmed Nazif και του Υπουργού Πολιτισμού, Farouk Hosni, στον Hermann Parzinger, επικεφαλής του ιδρύματος για τα δημόσια γερμανικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Neues στο Βερολίνο, όπου εκτίθεται το κομμάτι αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Neumann, η αίτηση δεν είναι υπογεγραμμένη από τον Αιγύπτιο Υπουργό Πολιτισμού ή από κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης. Και για αυτό το λόγο το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την ως επίσημο αίτημα.
LEMONDE.FR με AFP | 27.01.11 |

2 σχόλια:

  1. ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΕΧΘΕΣ, ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΣ ΦΟΡΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΛΗ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ, ΑΠΟΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

    ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ, ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΗΧΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛΗΘΟΣ.
    ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ.
    Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΚΙΝΗΤΗ.

    ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
    ΒΕΒΑΙΑ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ. Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΓΗΣ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ.

    ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΕΙΧΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΛΑΒΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ.

    ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

    ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ.


    ΤΡΕΜΕΙ Η ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΚΟΥΦΑΛΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΕΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, Η ΠΟΥΣΤΑΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, "ΛΥΠΗΘΗΚΕ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ. ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΟΞΟ , ΣΑΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΝΤΟΥΖΑ, ΒΕΝΤΟΥΖΑ!!!!!!!!!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την μια καλο ειναι να`θυμομαστε οτι δεν ειναι μονο οι Βρεττανοι οι οποιοι εχουν ΚΛΕΨΕΙ αρχαια ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ενεργιες τετιου ειδους εχουν κανει και οι Γαλλοι και οι Γερμανοι και οι Αμερικανοι.Απο την αλλη ομως με δεδομενη την εκρυθμη κατασταση στην Αιγυπτο μαλλον δεν ειναι η καλυτερη στιγμη για την επιστροφη της προτομης τησ Νεφερετης (το ονομα της οποιας σημαινε`στα` Αιγυπτιακα της εποχης "ιδου η ωραια ερχεται") και με την οποια προτομη λεγεται οτι...ηταν ερωτευμενος ο Χιτλερ (βλεπε Περιοδικο "Ιστορια", αρθρο για`το Αρχολογικο Μουσειο του Βερολινου).Εξαλλου ας θυμομαστε τι εκαναν οι Ταλιμπαν στο Αρχαιολογικο Μουσειο της Καμπουλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.